7 Met spijt in zijn stem constateert frietkraamexpert Ubel Zuiderveld dat van de 1500 tot 2000 frietkramen in Nederland in twintig jaar tijd meer dan de helft is verdwenen. Ook in België zet die teloorgang door. De frietkraam verdwijnt in rap tempo uit het straatbeeld. ,,Over tien jaar zijn er misschien nog maar 100 of 200 frietkramen over in Nederland'', voor spelt Ubel Zuiderveld (59) uit Win terswijk. Hij schreef een boek over de teloorgang van dit typische straatfeno meen. ,,Elke maand verdwijnt er wel ergens een kraam en dat is heel jam mer.'' Hij noemt Rotterdam, dat een speciaal beleid heeft ingevoerd tegen de 'verloempiasering' van de stad en alle kramen eruit heeft gegooid. Den Haag daarentegen is nog een stad met verhoudingsgewijs veel losse frietkra men. Terwijl hij uitlegt waar zijn nieuwe boek over gaat, eet hij met smaak een patatje mayo bij de inmiddels legen darische frietkraam van Hollmann in het Achterhoekse Terborg. De oranje retrowagen uit de vorige eeuw staat aan de rand van een parkeer plaats. ,,Zodra een gemeente een plein of straat gaat herinrichten, verdwijnt de frietkraam uit beeld. De vierkante meters in Nederland zijn duur, dus liever gebruiken ze die voor bebou wing of een parkeerplaats'', weet Zui- derveld. Hij vraagt de kraameigenaar hoe het in Terborg zit. ,,Ik krijg geluk kig nog ieder jaar een vergunning'', antwoordt de 57-jarige Gerard Holl- man. Maar als hij stopt, weet hij niet of Friet is het ultieme streetfood in Nederland. Dat dus aan het verdwijnen is de vergunning overdraagbaar is. ,,Meestal niet'', zegt Zuiderveld. Ne derland is wat hem betreft veel te net jes geworden. ,,In de wereld van de ruimtelijke ordening zien ze dit soort straatverkoop als verrommeling. Ter wijl friet het ultieme voorbeeld in Nederland is van streetfood. Een eet cultuur die nu dus aan het verdwij nen is.'' Boek Zijn boek De Frietkraam is dan ook een soort requiem voor een verdwij nende eetcultuur. Hij volgde twintig jaar lang de ontwikkeling van frietki osken, frietkramen en frietwagens in Nederland en legde die vast in foto's met tekst. Begin jaren 90 werd jour nalist Zuiderveld hoofdredacteur van het vakblad De Snackkoerier. ,,Ik wilde me toen eens goed verdiepen in het onderwerp. Maar er was helemaal niks over te vinden. Geen woord over de snackcultuur in Nederland.'' Het meeste dat er nu op schrift staat is van zijn hand. Hij schreef onder meer de boeken Snelle Hap, Het Nationaal Snackhandboek en McSucces. En nu is het tijd voor een boek over het verdwijnen van de frietkramen. ,,Terwijl met de enorme opkomst van het veganisme, friettenten juist gou den tijden tegemoet gaan. Als de pa tat in plantaardige olie wordt gebak ken, wat meestal zo is, en er wordt ei- vrije mayonaise bij geserveerd, is het een prima veganistische hap.'' Friet versus patat Zuiderveld gebruikt de woorden patat en friet door elkaar heen. ,,Ik kom uit het noorden, dus ben opge groeid met patat. Maar ik zeg nu het liefste friet, als eerbetoon aan de Fransen, waar de friet vandaan komt. Het stamt uit de tijd van de Franse Revolutie, toen er hongersnood was. Hoewel Belgen claimen dat zij de uit vinder zijn van de in stokjes gesne den aardappel, omdat het daar voor het eerst in een kookboek in 1861 voorkomt.'' Hoe vaak eet hij als kenner zelf pa tat? ,,Niet elke dag, hoor. Dat is niet gezond. Maar ik vind het wel heerlijk. Ik heb niet zo'n verfijnde smaak. Ben met eten meer een soort Frans Bauer. Ik hou van babi pangang en boeren kool met worst.'' Het boek De Frietkraam wordt ge drukt zodra schrijver Ubel Zuiderveld de benodigde 7350 euro heeft verza meld via zijn crowdfundingsactie. Hij is al over de helft. I^mmaNN'S snackcar vrijdag 25 oktober 2019 Frietkraam wordt zeldzaam Tanja Kits Winterswijk -Ubel Zuiderveld, frietkraamexpert Ubel Zuider veld (59)eet een patatje mayo bij de legendarische frietkraam van Hollmann in Terborg. FOTO THEO KOCK Kijk op de site bij /video Frietkenner Ubel Zuiderveld vertelt welke frietkraam hij de beste vindt. Karels biofriet in Leiden, frietkar met biologische friet en biologische snacks. foto sabine joosten/hh Snackbar Gaasperplas in Amsterdam, een vertrouwd adres voor velen. foto marc driessen Jack Snack in Den Haag werd in 2013 uitgeroepen tot beste friettent van Nederland. foto guus schoonewille smckb** 't Dammetje* -kit'1'1 HaIIa® Snackbar De Haven in Alphen aan den Rijn, al jaren een trefpunt. foto paulien van de loo De in mei geopende frietkiosk in Middelburg. FOTO RUBEN OREEL Snackbar 't Dammetje staat al tientallen jaren aan de Groenekruislaan in Dordrecht. foto rinie boon

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 7