Beleid '£ik Maak eens pompoenkoekjes, om te geven met Halloween MARGOT ZEELAND 11 jS,3j kend dat er eend voorbij komt. Mooi rosé ge bakken filet met lichtbittere jus hoor. Kruid nagel in de kastanjecompote, pruimen en sambai-azijn zorgen voor een intrigerend randje. Niet super vernieuwend, evenmin de parel van eendenlever. Smaakdiepte en ba lans? Oh yes! Kik is tenslotte een evenwicht- kunstenaar. Karamel met zeezout is een stoplap geworden. De chef geeft het dessert echter een interes sante twist met zeewierpoeder, cake van 'boe renmeisjes' en geroosterde pecannoten die de nasmaak opeisen. Leuk en lekker, al hadden we nog liever de frissere kweepeer met yo ghurt, citroen en roos geproefd. Maar dan had den we een extra gang moeten bestellen. Dom dom dom... We moeten ook de gastheer/sommelier Jean Luc een veer op de hoed steken. Dit jaar heb ben we nergens zulke fraaie wijn-spijscombi- naties beleefd. Van een delicate Riesling (ei gen import uit de Moezel) tot een plummy Garnacha uit Spanje (bij de eend). Klapper is de beerenauslese rosé van de Zweigeltdruif uit het Oostenrijkse Burgenland die ons dessert begeleidt. Exotisch met een toets van karamel en rozijnen. Godendrank! De bediening is top hier. Het personeel weet precies wat er op het bord ligt. Ook een keur aan chocoladeverwennerij bij de koffie. Heb ben we dan niks te zeuren? Jawel. De Scandi navische inrichting is keurig maar braaf. Bo vendien is het een klankkast, waardoor con verseren soms met gebrul gepaard gaat. Er wordt gespaard voor isolatie, verzekert Kik ons. En misschien zijn de gerechten wat aan de kleine kant en moet het menutempo om laag. Maar ons hoor je er verder niet over, want perfectionist Kik kookt met een hoofdletter K. Voorgerecht &6j Hoofdgerecht Nagerecht Bediening &0j Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Si Er kwam iemand van de gemeente langs bij mijn ouders om te kijken of ze in aanmer king komen voor een traplift. Mijn vader kan de trap nog wel op en af, maar de heer Par kinson moet hij ook mee torsen en dat gaat niet altijd even soepel. Dus moest er worden gekeken, gewikt en gewogen of de trap geschikt is voor een lift. Het is immers zo dat de overheid wil dat men sen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen, en dat willen mijn ouders ook. Maar in deze kwestie, zo leek het, werd vergeten dat be leid altijd over mensen gaat. Mijn ouders in dit geval. Vanzelfsprekend hadden we eerst de zes weken al gewacht totdat er iemand kwam en nu, zo bleek, moesten we weer wachten totdat er een onafhankelijk adviseur langs zou komen om een oordeel te vellen. Wellicht was beneden slapen een optie zo dacht de gemeente. Maar mijn ou ders willen, na al die jaren, samen blijven slapen en de badkamer is boven. Beleidsmakers hebben wellicht niet door dat de klok bij oudere mensen net wat sneller tikt dan elders. Tijd is hier een zeer kostbaar goed en wij als kinderen beseffen dat terdege. We doen er daarom van alles aan om ze te ontlasten en het proces traplift te versnellen. We nemen vaak eten mee als we naar ze toe gaan. Zoals deze quiche. Fruit 2 gesnipperde uien in olijfolie met wat champignons. Bekleed een taartvorm met 5 plak jes bladerdeeg en bak dit eerst 20 minuten blind op 200 graden. Klop 4 eieren, 150 milliliter half volle melk, 250 gram crème fraiche met 120 gram geraspte boerenkaas. Giet dit samen met het ui- enmengsel in de vorm. Laat 40 minuten bakken op 200 graden. Ook later weer op te warmen. Beleidsmakers hebben wellicht niet door dat de klok bij oudere mensen net wat sneller tikt dan elders eindscore BEOORDELING hadden we GEERSDIJK Het is oktober; tijd voor pompoenen. Overal zie je ze nu in de groentewinkels of in stalletjes langs de kant van de weg. Ze werden in Midden- Amerika al tussen 9000 en 7000 voor Christus geteeld en gege ten. Pas in de 16e eeuw was de pompoen in Europa verkrijgbaar en nu is de pompoen al aardig in geburgerd in ons menu. Ze zijn heel gezond en er wordt vaak soep van gemaakt maar ze kun nen in veel meer gerechten wor den verwerkt zoals in brood, sa lades en en zoete desserts als taart. ,,Het was een goed pompoen jaar", vertelt Paul van der Zweep van de Pompoenwinkel in Geersdijk, waar ze veel verschil lende soorten pompoenen hebben. „Er viel meer re gen dan vorig jaar. Toen waren de pompoe nen wel kleiner dan gebruikelijk en hadden we een minder grote oog: Al dit jaar last een hagelbui hier op Noord-Be veland. Daardoor ontstonden kleine beschadigingen op de schil maar daar proef je niets van." Gelukkig maar. Dit week end wordt Halloween gevierd. Dat feest heeft te maken met het einde van de oogstmaand, Aller heiligen en Allerzielen. Pompoenen worden vanuit traditie uitgehold en kinderen gaan langs de deuren voor snoepgoed. Pompoenkoekjes meegeven kan ook. Die zijn makkelijk te maken, lekker en gezond. Neem een halve pom poen in stukken (al dan niet met schil), be strooi met kaneel en kardemom, leg deze in de oven op 190 graden totdat hij zacht is en maak er pu ree van. Meng er 6 eetlepels riet suiker door, 1 theelepel kaneel, 50 gram meel, 1 theelepel bak poeder, 100 gram havermout en wat rozijnen. Roer goed door en leg hoopjes van het beslag op een vel bakpapier. Bak de koekjes 15 min. in de oven op 190 graden. Ze moeten nog wat vochtig zijn. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Happy Halloween! vrijdag 25 oktober 2019 GO Het dessert ook zo lekker? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) - - -- - ,1 I [letter K

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 47