Beleid
'£ik
Maak eens pompoenkoekjes,
om te geven met Halloween
MARGOT
ZEELAND 11
jS,3j
kend dat er eend voorbij komt. Mooi rosé ge
bakken filet met lichtbittere jus hoor. Kruid
nagel in de kastanjecompote, pruimen en
sambai-azijn zorgen voor een intrigerend
randje. Niet super vernieuwend, evenmin de
parel van eendenlever. Smaakdiepte en ba
lans? Oh yes! Kik is tenslotte een evenwicht-
kunstenaar.
Karamel met zeezout is een stoplap geworden.
De chef geeft het dessert echter een interes
sante twist met zeewierpoeder, cake van 'boe
renmeisjes' en geroosterde pecannoten die de
nasmaak opeisen. Leuk en lekker, al hadden
we nog liever de frissere kweepeer met yo
ghurt, citroen en roos geproefd. Maar dan had
den we een extra gang moeten bestellen. Dom
dom dom...
We moeten ook de gastheer/sommelier Jean
Luc een veer op de hoed steken. Dit jaar heb
ben we nergens zulke fraaie wijn-spijscombi-
naties beleefd. Van een delicate Riesling (ei
gen import uit de Moezel) tot een plummy
Garnacha uit Spanje (bij de eend). Klapper is
de beerenauslese rosé van de Zweigeltdruif uit
het Oostenrijkse Burgenland die ons dessert
begeleidt. Exotisch met een toets van karamel
en rozijnen. Godendrank!
De bediening is top hier. Het personeel weet
precies wat er op het bord ligt. Ook een keur
aan chocoladeverwennerij bij de koffie. Heb
ben we dan niks te zeuren? Jawel. De Scandi
navische inrichting is keurig maar braaf. Bo
vendien is het een klankkast, waardoor con
verseren soms met gebrul gepaard gaat. Er
wordt gespaard voor isolatie, verzekert Kik
ons. En misschien zijn de gerechten wat aan
de kleine kant en moet het menutempo om
laag. Maar ons hoor je er verder niet over, want
perfectionist Kik kookt met een hoofdletter K.
Voorgerecht
&6j
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
&0j
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Si
Er kwam iemand van de gemeente langs bij
mijn ouders om te kijken of ze in aanmer
king komen voor een traplift. Mijn vader
kan de trap nog wel op en af, maar de heer Par
kinson moet hij ook mee torsen en dat gaat niet
altijd even soepel. Dus moest er worden gekeken,
gewikt en gewogen of de trap geschikt is voor een
lift.
Het is immers zo dat de overheid wil dat men
sen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven
wonen, en dat willen mijn ouders ook. Maar in
deze kwestie, zo leek het, werd vergeten dat be
leid altijd over mensen gaat. Mijn ouders in dit
geval. Vanzelfsprekend hadden we eerst de zes
weken al gewacht totdat er iemand kwam en nu,
zo bleek, moesten we weer wachten totdat er een
onafhankelijk adviseur langs zou komen om een
oordeel te vellen. Wellicht was beneden slapen
een optie zo dacht de gemeente. Maar mijn ou
ders willen, na al die jaren, samen blijven slapen
en de badkamer is boven. Beleidsmakers hebben
wellicht niet door dat de klok bij oudere mensen
net wat sneller tikt dan elders.
Tijd is hier een zeer kostbaar goed en wij als
kinderen beseffen dat terdege. We doen er
daarom van alles aan om ze te ontlasten en het
proces traplift te versnellen. We nemen vaak eten
mee als we naar ze toe gaan. Zoals deze quiche.
Fruit 2 gesnipperde uien in olijfolie met wat
champignons. Bekleed een taartvorm met 5 plak
jes bladerdeeg en bak dit eerst 20 minuten blind
op 200 graden. Klop 4 eieren, 150 milliliter half
volle melk, 250 gram crème fraiche met 120 gram
geraspte boerenkaas. Giet dit samen met het ui-
enmengsel in de vorm. Laat 40 minuten bakken
op 200 graden. Ook later weer op te warmen.
Beleidsmakers hebben wellicht
niet door dat de klok bij oudere mensen
net wat sneller tikt dan elders
eindscore
BEOORDELING
hadden we
GEERSDIJK Het is oktober; tijd
voor pompoenen. Overal zie je
ze nu in de groentewinkels of in
stalletjes langs de kant van de
weg. Ze werden in Midden-
Amerika al tussen 9000 en 7000
voor Christus geteeld en gege
ten. Pas in de 16e eeuw was de
pompoen in Europa verkrijgbaar
en nu is de pompoen al aardig in
geburgerd in ons menu. Ze zijn
heel gezond en er wordt vaak
soep van gemaakt maar ze kun
nen in veel meer gerechten wor
den verwerkt zoals in brood, sa
lades en en zoete desserts als
taart.
,,Het was een goed pompoen
jaar", vertelt Paul van der Zweep
van de Pompoenwinkel in
Geersdijk, waar ze veel verschil
lende soorten pompoenen
hebben. „Er viel meer re
gen dan vorig jaar. Toen
waren de pompoe
nen wel kleiner dan
gebruikelijk en
hadden we
een
minder
grote oog:
Al
dit jaar last
een hagelbui hier op Noord-Be
veland. Daardoor ontstonden
kleine beschadigingen op de
schil maar daar proef je niets
van." Gelukkig maar. Dit week
end wordt Halloween gevierd.
Dat feest heeft te maken met het
einde van de oogstmaand, Aller
heiligen en Allerzielen.
Pompoenen worden vanuit
traditie uitgehold en kinderen
gaan langs de deuren voor
snoepgoed. Pompoenkoekjes
meegeven kan ook. Die zijn
makkelijk te maken, lekker en
gezond. Neem een halve pom
poen in stukken (al dan
niet met schil), be
strooi met kaneel
en kardemom,
leg deze in de oven op 190 graden
totdat hij zacht is en maak er pu
ree van. Meng er 6 eetlepels riet
suiker door, 1 theelepel kaneel,
50 gram meel, 1 theelepel bak
poeder, 100 gram havermout en
wat rozijnen. Roer goed door en
leg hoopjes van het beslag op een
vel bakpapier. Bak de koekjes 15
min. in de oven op 190 graden.
Ze moeten nog wat vochtig zijn.
Laat afkoelen en bestrooi met
poedersuiker. Happy Halloween!
vrijdag 25 oktober 2019
GO
Het dessert ook zo lekker?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
- - -- - ,1 I
[letter K