Veetunnel in duinen
onder Verklikkerpad
7
RESTAURANT CLEENNE MOSSEL
Hij houdt de
horecatrends bij,
maar is geen
extreme trendvol
ger. Liever kiest
Nando van As voor
kwaliteit en ver
rassing. In De
Cleenne Mossel in
Bruinisse kan de
jonge kok helemaal
losgaan.
Jarig Stad en
Lande trakteert
Het scheelde maar een
haar of Nando van As
(26) uit Bruinisse had de
rest van zijn leven sleu
telend onder de motorkap van au
to's doorgebracht. Maar op 't nip
pertje koos de Bruenaar, die als
peuter al de goedkeuring van wij
len topkok Cas Spijkers kreeg, voor
de horeca. Sinds kort is hij het cu
linaire brein achter brasserie De
Cleenne Mossel. ,,In de keuken
kan ik mijn creativiteit kwijt. Dat
kon ik in de autotechniek niet."
Het zijn allemachtig mooie
kunstwerkjes die hij zijn eters
voorschotelt, maar zelf haalt hij
zijn schouders bescheiden op. Zo
als de horeca in het bloed van zijn
familie zit, zo is creativiteit ook
een trekje dat zowel aan vaders als
moeders kant voorkomt. ,,Zijn
borden zijn schilderijtjes", zegt
Nando's vader Sylvio van As. Syl-
vio is heer en meester over het res
taurant, maar Nando is dat zonder
twijfel in de keuken. Laat zijn
zoon maar schuiven, weet Sylvio.
,,Al vind ik hem veel te bescheiden
over wat hij kan. Hij is een perfec
tionist." Nando zelf wil inderdaad
vooral nóg beter. ,,Ik heb als
kok nog niet helemaal mijn eigen
signatuur. Maar ik ben onder
weg."
Het zijn geen kleintjes waar hij
afgelopen jaren bij in de keuken
stond. Van As werkte onder meer
bij de Vierbannen, Pure C, Brasse
rie Maritiem en tot een paar maan
den terug bij het Middelburgse
Hard Ziel van topkok Edwin
Vinke en Bl0fzanger Paskal Jakob-
sen. ,,Ik heb daar een superleuke
tijd gehad, maar toen kwam dit op
mijn pad."
Laagdrempelig
Schuin tegenover café 't Veerhuis,
het horecabedrijf van zijn moeder,
kwam eetcafé de Vrienden van
Bru te koop te staan. Het is dé kans
om zijn eigen culinaire stempel te
zetten. De Cleenne Mossel moet
Ik heb als kok nog niet
helemaal mijn eigen
signatuur. Maar ik ben
onderweg
een laagdrempelige plek zijn, waar
behalve gasten van buiten ook
Schouwen-Duivelanders binnen
lopen. Voor een lunch of diner of
voor een borrel aan de bar. En
waar alleen gewerkt wordt met
(liefst lokale, maar in ieder geval
Nederlandse) topproducten. ,,Een
goede kwaliteit producten is het
halve werk."
Cas Spijkers
De Van Asjes gaven het restaurant
de naam die op de gevelsteen van
het zeventiende-eeuwse pand aan
de Bruse Oudestraat staat. Inclu
sief de in de gevelsteen gegra
veerde tekst 'Dit Huys is goet en
bequaem. De Cleenne Mossel is
syne naem'. Binnen aan de wand
hangt een ingelijste koksmuts van
Cas Spijkers, die zijn restaurant De
Swaen ooit naar twee Michelin-
sterren kookte. Nando's tante
werkte daar en Nando liep er als
jochie van 2,5 jaar nieuwsgierig in
de keuken rond. Spijkers krab
belde een bericht op zijn muts en
schonk hem aan de kleine Van As.
,,Voor Nando. Met een grote culi
naire toekomst voor de boeg",
voorspelde Spijkers toen.
Van elke kok voor wie hij sinds
dien heeft gewerkt, heeft hij veel
geleerd. ,,Maar ik volg wel mijn ei
gen weg. Dat creëer je door bij ver
schillende chefs en in verschil
lende restaurants te werken.
Overal pak je wat mee. Op den
duur blijkt natuurlijk of je talent
hebt of niet. En dan gaat ook je ei
gen voorkeur een rol spelen. Plus
je ervaring. Dat allemaal samen
wordt uiteindelijk je eigen stijl",
aldus de jonge chef.
DREISCHOR Onder de noemer
'Stad en Lande in Concert' trak
teert de 80-jarige heemkundige
vereniging de inwoners van
Schouwen-Duiveland op een
avondje cultuur. De Adriaans-
kerk in Dreischor is 2 november
het toneel van poëzie en muziek.
Het programma varieert van
klassiek tot modern; met het
Schouws Kamerkoor, saxofonist
Holgerd Vachlis, singer-songwri
ter Lukas Batteau en Anne en de
Zeeuwse Kofferband. De in Zie-
rikzee opgegroeide Dichter des
Vaderlands (2017-2018) Ester Na
omi Perquin draagt diverse wer
ken voor. De avond begint om
20.00 uur. Gratis kaarten kunnen
voor 31 oktober worden gereser
veerd op stad-en-lande.nl.
NIEUW-HAAMSTEDE Onder
het Verklikkerpad richting het
strand van Nieuw-Haamstede
komt een veetunnel. Staats
bosbeheer heeft daarvoor een
vergunning aangevraagd bij de
gemeente.
Grazend vee kan zo van de ene
naar de andere kant van het
natuurgebied, zonder overlast
te veroorzaken voor wande
laars of fietsers. Op het pad dat
loopt van de Strandweg tot aan
de Verklikkerduinen kan het
vooral zomers druk zijn. On
der de weg wordt een grote be
tonnen buis geplaatst. Er staan
bij het graven van de veetun-
nel geen obstakels in de weg.
Ook de archeologische waarde
van het terrein zal door de
nieuwe tunnel niet worden
verstoord. Het Verklikkerpad
ligt in een Natuur 2000-ge-
bied. De werkzaamheden
worden ergens tussen nu en
maart 2020 uitgevoerd, vol
gens Staatsbosheer. Eerst
wordt een stuk betonpad ver
wijderd, daarna tracebuizen
ontgraven, het betonpad
wordt weer teruggebracht in
originele staat en het ter
plaatse vrij gekomen zand ver
werkt. Er grazen koeien van
het Franse ras Maraichine.
zaterdag 19 oktober 2019
SD
Eigen plek voor talent Nando van As
Esme Soesman
Bruinisse
Chef Nando van As, met op de achtergrond Tara van der Spek. foto dirkjan gjeltema
-Nando van As
uitvaartzorg
Sacha Claessen
Hoge Hilleweg 27a
4328 RA Burgh-Haamstede
www.claessenuitvaartzorg.nl
info@daessenuitvaartzorg.nl
dag en nacht bereikbaar
0111 -852 773 06-45 775 978