Veetunnel in duinen onder Verklikkerpad 7 RESTAURANT CLEENNE MOSSEL Hij houdt de horecatrends bij, maar is geen extreme trendvol ger. Liever kiest Nando van As voor kwaliteit en ver rassing. In De Cleenne Mossel in Bruinisse kan de jonge kok helemaal losgaan. Jarig Stad en Lande trakteert Het scheelde maar een haar of Nando van As (26) uit Bruinisse had de rest van zijn leven sleu telend onder de motorkap van au to's doorgebracht. Maar op 't nip pertje koos de Bruenaar, die als peuter al de goedkeuring van wij len topkok Cas Spijkers kreeg, voor de horeca. Sinds kort is hij het cu linaire brein achter brasserie De Cleenne Mossel. ,,In de keuken kan ik mijn creativiteit kwijt. Dat kon ik in de autotechniek niet." Het zijn allemachtig mooie kunstwerkjes die hij zijn eters voorschotelt, maar zelf haalt hij zijn schouders bescheiden op. Zo als de horeca in het bloed van zijn familie zit, zo is creativiteit ook een trekje dat zowel aan vaders als moeders kant voorkomt. ,,Zijn borden zijn schilderijtjes", zegt Nando's vader Sylvio van As. Syl- vio is heer en meester over het res taurant, maar Nando is dat zonder twijfel in de keuken. Laat zijn zoon maar schuiven, weet Sylvio. ,,Al vind ik hem veel te bescheiden over wat hij kan. Hij is een perfec tionist." Nando zelf wil inderdaad vooral nóg beter. ,,Ik heb als kok nog niet helemaal mijn eigen signatuur. Maar ik ben onder weg." Het zijn geen kleintjes waar hij afgelopen jaren bij in de keuken stond. Van As werkte onder meer bij de Vierbannen, Pure C, Brasse rie Maritiem en tot een paar maan den terug bij het Middelburgse Hard Ziel van topkok Edwin Vinke en Bl0fzanger Paskal Jakob- sen. ,,Ik heb daar een superleuke tijd gehad, maar toen kwam dit op mijn pad." Laagdrempelig Schuin tegenover café 't Veerhuis, het horecabedrijf van zijn moeder, kwam eetcafé de Vrienden van Bru te koop te staan. Het is dé kans om zijn eigen culinaire stempel te zetten. De Cleenne Mossel moet Ik heb als kok nog niet helemaal mijn eigen signatuur. Maar ik ben onderweg een laagdrempelige plek zijn, waar behalve gasten van buiten ook Schouwen-Duivelanders binnen lopen. Voor een lunch of diner of voor een borrel aan de bar. En waar alleen gewerkt wordt met (liefst lokale, maar in ieder geval Nederlandse) topproducten. ,,Een goede kwaliteit producten is het halve werk." Cas Spijkers De Van Asjes gaven het restaurant de naam die op de gevelsteen van het zeventiende-eeuwse pand aan de Bruse Oudestraat staat. Inclu sief de in de gevelsteen gegra veerde tekst 'Dit Huys is goet en bequaem. De Cleenne Mossel is syne naem'. Binnen aan de wand hangt een ingelijste koksmuts van Cas Spijkers, die zijn restaurant De Swaen ooit naar twee Michelin- sterren kookte. Nando's tante werkte daar en Nando liep er als jochie van 2,5 jaar nieuwsgierig in de keuken rond. Spijkers krab belde een bericht op zijn muts en schonk hem aan de kleine Van As. ,,Voor Nando. Met een grote culi naire toekomst voor de boeg", voorspelde Spijkers toen. Van elke kok voor wie hij sinds dien heeft gewerkt, heeft hij veel geleerd. ,,Maar ik volg wel mijn ei gen weg. Dat creëer je door bij ver schillende chefs en in verschil lende restaurants te werken. Overal pak je wat mee. Op den duur blijkt natuurlijk of je talent hebt of niet. En dan gaat ook je ei gen voorkeur een rol spelen. Plus je ervaring. Dat allemaal samen wordt uiteindelijk je eigen stijl", aldus de jonge chef. DREISCHOR Onder de noemer 'Stad en Lande in Concert' trak teert de 80-jarige heemkundige vereniging de inwoners van Schouwen-Duiveland op een avondje cultuur. De Adriaans- kerk in Dreischor is 2 november het toneel van poëzie en muziek. Het programma varieert van klassiek tot modern; met het Schouws Kamerkoor, saxofonist Holgerd Vachlis, singer-songwri ter Lukas Batteau en Anne en de Zeeuwse Kofferband. De in Zie- rikzee opgegroeide Dichter des Vaderlands (2017-2018) Ester Na omi Perquin draagt diverse wer ken voor. De avond begint om 20.00 uur. Gratis kaarten kunnen voor 31 oktober worden gereser veerd op stad-en-lande.nl. NIEUW-HAAMSTEDE Onder het Verklikkerpad richting het strand van Nieuw-Haamstede komt een veetunnel. Staats bosbeheer heeft daarvoor een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Grazend vee kan zo van de ene naar de andere kant van het natuurgebied, zonder overlast te veroorzaken voor wande laars of fietsers. Op het pad dat loopt van de Strandweg tot aan de Verklikkerduinen kan het vooral zomers druk zijn. On der de weg wordt een grote be tonnen buis geplaatst. Er staan bij het graven van de veetun- nel geen obstakels in de weg. Ook de archeologische waarde van het terrein zal door de nieuwe tunnel niet worden verstoord. Het Verklikkerpad ligt in een Natuur 2000-ge- bied. De werkzaamheden worden ergens tussen nu en maart 2020 uitgevoerd, vol gens Staatsbosheer. Eerst wordt een stuk betonpad ver wijderd, daarna tracebuizen ontgraven, het betonpad wordt weer teruggebracht in originele staat en het ter plaatse vrij gekomen zand ver werkt. Er grazen koeien van het Franse ras Maraichine. zaterdag 19 oktober 2019 SD Eigen plek voor talent Nando van As Esme Soesman Bruinisse Chef Nando van As, met op de achtergrond Tara van der Spek. foto dirkjan gjeltema -Nando van As uitvaartzorg Sacha Claessen Hoge Hilleweg 27a 4328 RA Burgh-Haamstede www.claessenuitvaartzorg.nl info@daessenuitvaartzorg.nl dag en nacht bereikbaar 0111 -852 773 06-45 775 978

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 138