Sinese zwam
LEKKER FRED
Wortelsaté
KOKEN
eten
9MH
roze en grijs.
(Zara Home, €2)
,,Ik ben altijd op zoek naar
gekke ingrediënten. Als ik in
het buitenland ben, wil ik
dingen proeven die ik nog niet
ken of in Nederland niet te
krijgen zijn. Ik loop ook best
vaak door zo'n toko. Dan denk
ik: hè, wat is dit, hoe werkt dit?
En dan koop ik het. Daarna zoek
ik uit wat men daarvan maakt.
Zo ook de 'Sinese zwam', uit
China."
,,Ja. Er zitten geen dingen
tussen die ik niet te eten vind.
Alles is lekker. Dat zijn de
gerechten die ik maak: lekker."
,,Nee, er zitten best veel klas
sieke gerechten tussen. Maar ik
heb daar zeker mijn eigen draai
aan gegeven. En ik heb natuur
lijk heel goed beschreven hoe je
dat op de Lekker Fred-manier
kunt maken. Bij sommige
recepten moet je bijvoorbeeld
de paprikapoeder vanaf een
aanzienlijke hoogte op een ge
recht gooien."
(voor twee volwassenen
en twee jonge kinderen;
naar een recept uit Eten
met Nijntje (2019) van
Samuel Levie)
12 geschilde bospenen,
in stukken van 3 cm
4 el sojasaus
1 teen knoflook, gehakt
2 cm gember, geraspt
halve sjalot
zonnebloemolie
halve tl korianderpoeder
halve tl komijnzaad
6 el pindakaas
3 el ketjap
100 ml kokosmelk
eventueel sambal
satéprikkers
Verwarm de oven voor op
180 graden. Doe de soja
saus, knoflook en gember
in een schaaltje. Maak hier
van een marinade en giet
deze over de wortelstuk
ken. Rooster deze ongeveer
een halfuur in de voorver
warmde oven. Fruit onder
tussen in een steelpan de
sjalot in olie, voeg de kori
ander en het komijnzaad
toe en roer dit even goed
door. Nu kunnen de pinda
kaas, ketjap en kokosmelk
erbij. Breng dit zachtjes aan
de kook en breng de saté
saus op smaak met zout en
peper. Als de kinderen niet
al te jong zijn, kan er wat
sambal bij voor de oempf.
Je kunt de saus dunner
maker door water toe te
voegen. Rijg als de wortel
is gegaard de stukjes aan
houten prikkers. Serveer
deze wortelsatéstokjes met
de pindasaus en wat rijst.
Fabel
Ontbijtkoek zou won
deren doen voor de
stoelgang, maar niets
is minder waar. Er zit
ten net zo veel vezels
in als in witbrood.
Feit
Dat wortels goed zijn
voor je ogen, klopt
wél. Ons lichaam zet
het bètacaroteen om
in vitamine A, wat ons
netvlies nodig heeft.
Bolus
Dit gesuikerde broodje
kwam in de 16de eeuw
via Spaanse en Portu
gese joodse vluchte
lingen in Zeeland
terecht.
Hokjesgeest
Om de prijs hoef je dit
kinderbord met vakjes
niet te laten liggen.
Ook verkijgbaar in
In zijn boek Lekker Fred presenteert hiphopartiest Freddy
Tratlehner (Vjeze Fur), bekend van De Jeugd van Tegenwoordig,
recepten die vooral leuk zijn, ook als je niet van koken houdt. Deze
maand geeft hij tekst en uitleg bij wat Fred-klassiekers.
Heb je altijd al gekookt met
exotische ingrediënten?
Vind je alles wat je kookt
echt lekker?
Heb je alle recepten ook zelf
ontwikkeld?
Ingrediënten
Voor 4 personen
1 sponszwam (toko)
2 teentjes knoflook
1 stukje gember
(ongeveer 3 cm)
1 handje verse koriander
2 limoenen
1,5 tl suiker
2 tl vissaus
100 ml water
3 lente-uitjes
rooie pepertjes (kies naar pit
tigheid)
Bereiding
1. Wel de sponszwam 10 minu
ten in water. Dep 'm droog en
snijd het oranje harde gedeelte
eruit.
2. Snijd de knoflook en de gem
ber heel fijn en gooi die in een
bakkie. Pluk de blaadjes van de
koriander en snijd ze in reepjes.
Pers de limoenen. Doe de sui
ker, het limoensap, de vissaus
en het water in het bakkie en
roer tot de suiker is opgelost.
Snijd de lente-uitjes en de pe
pertjes in kleine ringetjes en
roer even om.
3. Gooi de saus gelijkmatig over
de sponszwam.
ZATERDAG 19 OKTOBER 2019 37