Sinese zwam LEKKER FRED Wortelsaté KOKEN eten 9MH roze en grijs. (Zara Home, €2) ,,Ik ben altijd op zoek naar gekke ingrediënten. Als ik in het buitenland ben, wil ik dingen proeven die ik nog niet ken of in Nederland niet te krijgen zijn. Ik loop ook best vaak door zo'n toko. Dan denk ik: hè, wat is dit, hoe werkt dit? En dan koop ik het. Daarna zoek ik uit wat men daarvan maakt. Zo ook de 'Sinese zwam', uit China." ,,Ja. Er zitten geen dingen tussen die ik niet te eten vind. Alles is lekker. Dat zijn de gerechten die ik maak: lekker." ,,Nee, er zitten best veel klas sieke gerechten tussen. Maar ik heb daar zeker mijn eigen draai aan gegeven. En ik heb natuur lijk heel goed beschreven hoe je dat op de Lekker Fred-manier kunt maken. Bij sommige recepten moet je bijvoorbeeld de paprikapoeder vanaf een aanzienlijke hoogte op een ge recht gooien." (voor twee volwassenen en twee jonge kinderen; naar een recept uit Eten met Nijntje (2019) van Samuel Levie) 12 geschilde bospenen, in stukken van 3 cm 4 el sojasaus 1 teen knoflook, gehakt 2 cm gember, geraspt halve sjalot zonnebloemolie halve tl korianderpoeder halve tl komijnzaad 6 el pindakaas 3 el ketjap 100 ml kokosmelk eventueel sambal satéprikkers Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de soja saus, knoflook en gember in een schaaltje. Maak hier van een marinade en giet deze over de wortelstuk ken. Rooster deze ongeveer een halfuur in de voorver warmde oven. Fruit onder tussen in een steelpan de sjalot in olie, voeg de kori ander en het komijnzaad toe en roer dit even goed door. Nu kunnen de pinda kaas, ketjap en kokosmelk erbij. Breng dit zachtjes aan de kook en breng de saté saus op smaak met zout en peper. Als de kinderen niet al te jong zijn, kan er wat sambal bij voor de oempf. Je kunt de saus dunner maker door water toe te voegen. Rijg als de wortel is gegaard de stukjes aan houten prikkers. Serveer deze wortelsatéstokjes met de pindasaus en wat rijst. Fabel Ontbijtkoek zou won deren doen voor de stoelgang, maar niets is minder waar. Er zit ten net zo veel vezels in als in witbrood. Feit Dat wortels goed zijn voor je ogen, klopt wél. Ons lichaam zet het bètacaroteen om in vitamine A, wat ons netvlies nodig heeft. Bolus Dit gesuikerde broodje kwam in de 16de eeuw via Spaanse en Portu gese joodse vluchte lingen in Zeeland terecht. Hokjesgeest Om de prijs hoef je dit kinderbord met vakjes niet te laten liggen. Ook verkijgbaar in In zijn boek Lekker Fred presenteert hiphopartiest Freddy Tratlehner (Vjeze Fur), bekend van De Jeugd van Tegenwoordig, recepten die vooral leuk zijn, ook als je niet van koken houdt. Deze maand geeft hij tekst en uitleg bij wat Fred-klassiekers. Heb je altijd al gekookt met exotische ingrediënten? Vind je alles wat je kookt echt lekker? Heb je alle recepten ook zelf ontwikkeld? Ingrediënten Voor 4 personen 1 sponszwam (toko) 2 teentjes knoflook 1 stukje gember (ongeveer 3 cm) 1 handje verse koriander 2 limoenen 1,5 tl suiker 2 tl vissaus 100 ml water 3 lente-uitjes rooie pepertjes (kies naar pit tigheid) Bereiding 1. Wel de sponszwam 10 minu ten in water. Dep 'm droog en snijd het oranje harde gedeelte eruit. 2. Snijd de knoflook en de gem ber heel fijn en gooi die in een bakkie. Pluk de blaadjes van de koriander en snijd ze in reepjes. Pers de limoenen. Doe de sui ker, het limoensap, de vissaus en het water in het bakkie en roer tot de suiker is opgelost. Snijd de lente-uitjes en de pe pertjes in kleine ringetjes en roer even om. 3. Gooi de saus gelijkmatig over de sponszwam. ZATERDAG 19 OKTOBER 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 125