I In clubkleuren MONICA Sinds haar dochter in het selectieteam zit, moet Monica dealen met wonderlijke voetbalgewoontes. Oerhollands kop-tot-staart De eerste twee jaar van de voetbalcarrière van Jongste Dochter hadden een hoog spek en-bonen-gehalte. Een keer per week trainen - als het uitkwam - en op zaterdagochtend op dezelfde velden in een kluitje achter de bal aan rennen. Prima. Lekker overzichtelijk. Tot ze begin september per ongeluk in een selectieteam belandde. Dat lag helaas niet aan haar talent, maar aan haar leef tijd. Er is simpelweg geen ander team waar ze bij kan, zo ontwik keld is meisjesvoetbal nog niet. Het regime is nu twee keer per week trainen - met strafpunten als je niet komt. En op zaterdag officiële KNVB-competitie. Een setje wonderlijke voetbalge woontes krijgen we er gratis bij. Laten we beginnen met het douchen. Wat is dat voor raars, dat je na de wedstrijd verplicht moet douchen in een beschim melde kleedkamer? Ik bepaal zelf wel wanneer mijn kind doucht. Ik mag niet eens mee naar bin nen, want daar zijn kleedkamer moeders voor aangesteld. Twee lieve dames, daar niet van, maar weet je hoe lang mijn achtjarige dochter erover doet om zich uit te kleden, te douchen en weer aan te kleden zonder enige directe aansporing? Héél lang. Dus sta ik daar na de wedstrijd in een ver dorp de ene na de andere vieze kantinekoffie weg te spoelen, wachtend tot die kinderen einde lijk weer tevoorschijn komen. En het is niet dat we lekker hebben uitgeslapen. Tegenwoordig loopt op zaterdagochtend de wekker soms nog vroeger af dan op een werkdag, want de meisjes worden geacht een uur voor het begin van de wedstrijd aanwezig te zijn. Een uur! Zodat ze ook fijn samen kunnen aankleden - en vergeet de tactische bespreking niet. Ik heb nog meer voetbal frustratie. Aan het begin van het seizoen verscheen in de groeps- app het bericht dat ouders geacht worden een kledingpakket te kopen, a 95 euro. Eerst dacht ik: oké, samen in clubkleuren vijan delijk terrein betreden, daar zie ik nog wel het nut van in. Beetje intimidatie kan geen kwaad. Maar dit was niet voor de wedstrijddagen. Dit waren de doordeweekse pakken. De club ziet graag dat selectieteams ook tijdens de training een eenheid zijn. Het zijn meisjes van 8 en 9 jaar oud, hè. Die horen daar in joggingbroek en oude Hello- Kittysokken te staan, terwijl ze tussendoor nog even een radslag maken. Maar ik doe gewoon mee, hoor. Ik koop dat pak. Ik laat me lek ker in die voetbalmal proppen. Want stel je voor, straks wordt ze niet opge steld. Nederland kent een paar befaamde (streek)gerechten met orgaanvlees, com pleet in de geest van het kop-tot-staart- koken. Herinnert u zich deze nog? Balkenbrij Terrine van in bouillon gekookt orgaanvlees en kop van het varken, boekweitmeel en rom- melkruid (een mix van specerijen als sandel hout, kaneel, karwij- zaad, kruidnagel, anijs, peper en noot muskaat). Balkenbrij wordt vooral in het zuiden en oosten van het land gegeten, met regionale variaties in smaak en kleur. In Limburg heet het karboet. Uierboord Lang gekookte en daarna opgebakken uier. Een typisch Rotterdams gerecht, waar het in plakken op brood gegeten werd. Niet veel men- sen eten het nog, niet veel slagers maken het nog. Ook wel armeluisbiefstuk genoemd. Zult Ook bekend in de variaties preskop, hoofdkaas of zure zult. Gemaakt van de gekookte kop van het varken. Het geplukte zachte wangvlees, de tong, snuit, bouillon en de gelatineuze huid vormen samen, een maal afgekoeld, een stevige terrine. Vari eert in grofheid en toevoeging van smaakmakers, zoals bijvoorbeeld augurk. Rolpens Gehakt of gemalen rundvlees, soms aangevuld met spek, gerold in een stuk runderpens dat zorg vuldig wordt dicht genaaid. De rollen worden gekookt in bouillon en daarna enkele dagen in gekruide azijn gelegd. Monica Beek (42) is journalist. Ze woont samen met haar dochters van 11 en 8 en heeft een vriend. ZATERDAG 19 OKTOBER 2019 25

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 113