II Een brocantemarkt is geen rommelmarkt ZEEUWS-VLAANDEREN 19 RESTAURANT IN HET ZWIN Annika Hollebek is de laatste week niet veel thuis geweest. Sinds de opening van restaurant Zilt Zout aan de rand van het Zwin, is het een gekkenhuis voor haar en partner Dimitri Valckx. Na vijftien jaar verlieten ze restaurant De Deining bij Groede. ,,We waren toe aan een nieuwe prikkel." zegd dat dit een van de weinige restaurants was waar ik De Dei ning voor zou inruilen", zegt An nika. „Vlakbij Retranchement, Cadzand en Knokke. En door de nieuwe fietspaden is hier veel meer aanloop." De buurt kan een zaak als Zilt Zout goed gebruiken, vindt de uit baatster. ,,De horeca gaat hier van Sergio Herman tot de strandpavil joens. In het middensegment zit een gat, daar zijn wij een aanvul ling op. In deze hoek zitten we goed. Cadzand is tegenwoordig jaarrond een bestemming. De rus tige periode duurt nu nog een paar In het middensegment zit een gat, daar zijn wij een aanvulling op weken, net voor en na kerst. Vroe ger was dat een paar maanden." Tongetjesdag De Witte Koksmuts is voor vaste gasten niet meer te herkennen. Het is vrijwel helemaal verbouwd. ,,De wc's zijn niet verplaatst", vindt Annika een overeenkomst met het oude pand. Verder is Zilt Zout nu een zaak met veel licht, hanglampen en een open keuken. ,,Voor oude gasten is het wennen", concludeert ze een week na de opening. Eters die vaak bij De Dei ning kwamen, zullen wel overeen komsten zien. ,,Tongetjesdag is er nog. Op maandag kun je voor 17,50 euro tong komen eten, net als bij De Deining. Verder hebben we meer vis dan in Groede. Daar is al tijd veel vraag naar. We serveren ook klassieke schotels_/ra/ts de mer, oesters en kreeft. En we gaan veel afwisselen met de seizoenen, zo dat we in het wildseizoen ook eens hertenbiefstuk of haas heb ben." Het deed Annika en Dimitri pijn De Deining te verlaten, maar ze zijn realistisch. ,,We hebben daar alles uitgehaald, veel potentieel was er niet meer", vindt Annika. „Overdag was het minder druk omdat de meeste mensen aan het strand liggen. Nu hebben we wel veel gasten voor de lunch. Je bent nu een hele dag bezig en dat is een uitdaging, maar daar waren we wel aan toe." Zilt Zout is geopend aan de Zwindijk in het voormalige pand van De Witte Koksmuts, het befaamde en oer- klassieke restaurant bij Retranche- ment. De bewegwijzering in het dorp brengt je nog naar De Witte Koksmuts, terwijl het toch echt al een tijdje dicht is. Zaterdagmiddag is het druk. De zaak vult zich met de onmiskenbare geur van schelp dieren. Gasten, het grootste deel is Vlaams, moeten in de berm parke ren. Uitbaters Dimitri en Annika zijn in conclaaf met het water schap, de eigenaar van de omlig gende gronden, om in de toekomst een grotere parkeerplaats aan te leggen. ,,Ze willen eerst eens zien of het druk wordt", zegt Annika. ,,Dat zal wel goedkomen." Uitbreiding De verwachting is dat ook het Zwin een extra parking kan ge bruiken. Het natuurgebied is uit gebreid, er zijn nieuwe fietsroutes en het gebied moet een blik aan nieuwe toeristen opentrekken. Die ontwikkeling is een van de re denen dat Annika en Dimitri res taurant De Deining bij Groede hebben verlaten. ,,Ik heb altijd ge- Zaterdag verkoopt de inwoner van Sint-Niklaas alles vanuit zijn kraam in het stadspark van Hulst, waar de eerste Hulster brocantemarkt veel volk trekt. Een paar maanden gele den gooiden de weersvoorspellin gen roet in het eten, waardoor de markt enkele maanden werd uitge- steld. De eerste editie is een succes, vindt Emmy d'Hooghe, Guido's compagnon. ,,We staan ook op de brocantemarkten in Sluis, Cadzand en Breskens", zegt de voormalig Van de dagopbrengst koop ik helaas geen auto Hulsterse. ,,Pas op, dat zijn geen rommelmarkten hè. Daar vind je spul dat nu nog bij Ikea staat." Emmy en Guido verkopen ser vies, kerststallen en beelden. Hun outfits zijn een tikkeltje antiek, net als hun assortiment. ,,Dat past in de sfeer hè. We halen onze spullen vooral op bij mensen die naar rust huizen gaan", vertelt Guido. Thuis heeft hij nog achthonderd heiligen beelden staan. ,,Die verkopen in Nederland niet goed. In Vlaanderen trouwens ook een stuk minder te genwoordig. Het moet al iets heel speciaals zijn. Dat kerkelijke gaat er allemaal wat uit, ook dankzij de kerk trouwens. We doen wel eens tentoonstellingen met die beelden in rusthuizen." Overdreven veel verkopen Emmy en Guido niet op een doorsnee bro cantemarkt. ,,Je wordt er niet heel rijk van. De volgende dag kun je er geen auto van kopen. Jammer, want ik heb een nieuwe nodig, in de mijne zit een deuk." maandag 14 oktober 2019 De Witte Koksmuts heet nu Zilt Zout Bob Maes Retranchement Uitbaters Dimitri Valkx en Annika Hollebek in hun nieuwe zaak. foto peter nicolai - Annika Hollebek ,,Het verschil tussen een rom mel- en brocantemarkt? Op een rommelmarkt heb je van alles, ook elektra. Als je hier elektra vindt, steek je de stekker beter niet in het stopcontact!" Guido Vermandel weet als doorgewin terde verkoper op brocante- markten waar hij over spreekt. Bob Maes Hulst - Guido Vermandel De eerste brocantemarkt van Hulst trekt veel volk. foto peter nicolai

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 54