II
Een brocantemarkt is geen rommelmarkt
ZEEUWS-VLAANDEREN 19
RESTAURANT IN HET ZWIN
Annika Hollebek is de
laatste week niet veel
thuis geweest. Sinds de
opening van restaurant
Zilt Zout aan de rand
van het Zwin, is het een
gekkenhuis voor haar
en partner Dimitri
Valckx. Na vijftien jaar
verlieten ze restaurant
De Deining bij Groede.
,,We waren toe aan een
nieuwe prikkel."
zegd dat dit een van de weinige
restaurants was waar ik De Dei
ning voor zou inruilen", zegt An
nika. „Vlakbij Retranchement,
Cadzand en Knokke. En door de
nieuwe fietspaden is hier veel
meer aanloop."
De buurt kan een zaak als Zilt
Zout goed gebruiken, vindt de uit
baatster. ,,De horeca gaat hier van
Sergio Herman tot de strandpavil
joens. In het middensegment zit
een gat, daar zijn wij een aanvul
ling op. In deze hoek zitten we
goed. Cadzand is tegenwoordig
jaarrond een bestemming. De rus
tige periode duurt nu nog een paar
In het
middensegment zit
een gat, daar zijn wij
een aanvulling op
weken, net voor en na kerst. Vroe
ger was dat een paar maanden."
Tongetjesdag
De Witte Koksmuts is voor vaste
gasten niet meer te herkennen.
Het is vrijwel helemaal verbouwd.
,,De wc's zijn niet verplaatst",
vindt Annika een overeenkomst
met het oude pand. Verder is Zilt
Zout nu een zaak met veel licht,
hanglampen en een open keuken.
,,Voor oude gasten is het wennen",
concludeert ze een week na de
opening. Eters die vaak bij De Dei
ning kwamen, zullen wel overeen
komsten zien. ,,Tongetjesdag is er
nog. Op maandag kun je voor 17,50
euro tong komen eten, net als bij
De Deining. Verder hebben we
meer vis dan in Groede. Daar is al
tijd veel vraag naar. We serveren
ook klassieke schotels_/ra/ts de mer,
oesters en kreeft. En we gaan veel
afwisselen met de seizoenen, zo
dat we in het wildseizoen ook
eens hertenbiefstuk of haas heb
ben."
Het deed Annika en Dimitri pijn
De Deining te verlaten, maar ze
zijn realistisch. ,,We hebben daar
alles uitgehaald, veel potentieel
was er niet meer", vindt Annika.
„Overdag was het minder druk
omdat de meeste mensen aan het
strand liggen. Nu hebben we wel
veel gasten voor de lunch. Je bent
nu een hele dag bezig en dat is een
uitdaging, maar daar waren we
wel aan toe."
Zilt Zout is geopend
aan de Zwindijk in het
voormalige pand van
De Witte Koksmuts,
het befaamde en oer-
klassieke restaurant bij Retranche-
ment. De bewegwijzering in het
dorp brengt je nog naar De Witte
Koksmuts, terwijl het toch echt al
een tijdje dicht is. Zaterdagmiddag
is het druk. De zaak vult zich met
de onmiskenbare geur van schelp
dieren. Gasten, het grootste deel is
Vlaams, moeten in de berm parke
ren. Uitbaters Dimitri en Annika
zijn in conclaaf met het water
schap, de eigenaar van de omlig
gende gronden, om in de toekomst
een grotere parkeerplaats aan te
leggen. ,,Ze willen eerst eens zien
of het druk wordt", zegt Annika.
,,Dat zal wel goedkomen."
Uitbreiding
De verwachting is dat ook het
Zwin een extra parking kan ge
bruiken. Het natuurgebied is uit
gebreid, er zijn nieuwe fietsroutes
en het gebied moet een blik aan
nieuwe toeristen opentrekken.
Die ontwikkeling is een van de re
denen dat Annika en Dimitri res
taurant De Deining bij Groede
hebben verlaten. ,,Ik heb altijd ge-
Zaterdag verkoopt de inwoner van
Sint-Niklaas alles vanuit zijn kraam
in het stadspark van Hulst, waar de
eerste Hulster brocantemarkt veel
volk trekt. Een paar maanden gele
den gooiden de weersvoorspellin
gen roet in het eten, waardoor de
markt enkele maanden werd uitge-
steld. De eerste editie is een succes,
vindt Emmy d'Hooghe, Guido's
compagnon. ,,We staan ook op de
brocantemarkten in Sluis, Cadzand
en Breskens", zegt de voormalig
Van de dagopbrengst
koop ik helaas geen
auto
Hulsterse. ,,Pas op, dat zijn geen
rommelmarkten hè. Daar vind je
spul dat nu nog bij Ikea staat."
Emmy en Guido verkopen ser
vies, kerststallen en beelden. Hun
outfits zijn een tikkeltje antiek, net
als hun assortiment. ,,Dat past in de
sfeer hè. We halen onze spullen
vooral op bij mensen die naar rust
huizen gaan", vertelt Guido. Thuis
heeft hij nog achthonderd heiligen
beelden staan. ,,Die verkopen in
Nederland niet goed. In Vlaanderen
trouwens ook een stuk minder te
genwoordig. Het moet al iets heel
speciaals zijn. Dat kerkelijke gaat er
allemaal wat uit, ook dankzij de
kerk trouwens. We doen wel eens
tentoonstellingen met die beelden
in rusthuizen."
Overdreven veel verkopen Emmy
en Guido niet op een doorsnee bro
cantemarkt. ,,Je wordt er niet heel
rijk van. De volgende dag kun je er
geen auto van kopen. Jammer, want
ik heb een nieuwe nodig, in de
mijne zit een deuk."
maandag 14 oktober 2019
De Witte Koksmuts heet nu Zilt Zout
Bob Maes
Retranchement
Uitbaters Dimitri Valkx en Annika Hollebek in hun nieuwe zaak. foto peter nicolai
- Annika Hollebek
,,Het verschil tussen een rom
mel- en brocantemarkt? Op een
rommelmarkt heb je van alles,
ook elektra. Als je hier elektra
vindt, steek je de stekker beter
niet in het stopcontact!" Guido
Vermandel weet als doorgewin
terde verkoper op brocante-
markten waar hij over spreekt.
Bob Maes
Hulst
- Guido Vermandel
De eerste brocantemarkt van Hulst trekt veel volk. foto peter nicolai