14 ZEELAND PRIMEUR BIETEN-EIWIT Wereldprimeur in de bietenbusiness: in Dinteloord haalt Suiker Unie proteïnen uit het blad. Loof dat normaal gesproken op het land achterblijft. De labfase is voorbij, vandaag mag de bietenbranche komen kijken. Eiwit in vegan-variant Na vijfjaar experimente ren en de investering van vele miljoenen euro's met tal van part ners in Europa, vindt Suiker Unie het tijd voor een feestje. In Dinteloord wordt de nieuwe Green Protein Demo Plant geopend. Daar laat het suikerconcern in een proeffabriek zien hoe je van tot dus verre waardeloze biomassa, de bie tenbladeren, hoogwaardige proteï nen produceert. Eiwit in poedervorm. Kleurloos, geurloos en smaakloos, maar de we reld staat er om te springen. Zegt ir. Paulus Kosters, mede-oprichter van het GreenProtein-project in een pu blicatie van moederbedrijf Royal Co- sun over deze aanstormende vervan ger van kippenei-eiwit. ,,Na jaren van onderzoek zijn we eindelijk zo ver om op grotere schaal eiwit uit bietenbladeren te winnen. Het is duurzaam, 100 procent plantaardig en breed toepasbaar in de voedings middelenindustrie." Niet-allergeen Volgens de 'projectleider eiwitten' bij Suiker Unie, dr. ir. Evelien Vande- venne, werkt het bedrijf hiermee vanuit Dinteloord aan een nieuwe toekomst. ,,Het is een perfect ingre diënt om volledig plantaardige pro ducten mee te kunnen maken, beter voor het milieu en ook nog eens niet- allergeen. De toepassingen zijn ein deloos: in vlees- en zuivelvervangers, desserts, cakes en taarten, vegan-ijs, noem maar op. Als Suiker Unie kun nen we deze trend niet negeren. Al die tonnen loof, daar willen we iets mee." Een hectare suikerbieten levert niet alleen suiker op, maar ook 25 ton loof. Biomassa die ongebruikt achter bleef, maar waarin ongeveer 200 kilo zogeheten RuBisCo-eiwit (zie kader) zit verstopt. Dat wist iedereen allang, maar het lukte tot op heden niet om dat op grote schaal tegen een leuke prijs te voorschijn te halen. En het is nog steeds duur, maar gezien de vraag van de consument, en düs de indu strie, verandert dat perspectief. Ingenieur Kosters: ,,In een blad zit slechts 1 tot 3 procent eiwit. Het is moeilijk en kostbaar om het eruit te halen. Maar de behoefte aan plantaar dig eiwit is zó groot geworden, dat je die processing inmiddels kunt ver antwoorden." Enkele van de boeren die hun bie ten deze campagne in Dinteloord aanbieden, nement nu ook het loof mee. Een bescheiden beetje, be stemd voor de demofabriek die deze donderdagmiddag officieel wordt ge opend door algemeen directeur Paul Mesters. Want Suiker Unie moet nog beginnen aan de echte proteïnenfa- briek. Paulus Kosters: ,,Begin volgend jaar zullen we het product in ieder geval in voldoende hoeveelheid beschik baar hebben om met klanten produc ten te testen. We streven ernaar dat de fabriek in 2022 draait." Vandevenne: ,,Alles komt nu sa men: verbeterde techniek, de vraag vanuit de markt en het maatschappe lijk belang. En het is heel interessant hoe grondstoffen een rol kunnen spelen in duurzaamheid. Daar pro- beer ik zelf ook bewust bij stil te staan: waar komt ons eten vandaan en hoe kunnen we waarborgen dat iedereen op een goede - en duur zame - manier kan blijven opgroeien. Meer plantaardig eten is daar een on derdeel van." ,,Onze bietenproteïnen zijn niet al leen vegan, maar ook niet-allergeen, tegenover gluten - een van de eiwit ten in tarwe - en soja die dat wel zijn. Dat betekent dat het dus voor alle be volkingsgroepen, kinderen en kwets bare groepen geschikt is. donderdag 10 oktober 2019 VL Wereld wacht op bietenblad John Bas Dinteloord Bietenblad blijft nor maal op het land lig gen. Suiker Unie heeft een manier gevonden om het eiwit eruit te halen. foto corné spari- Met de RuBisCo-proteïnen die Suiker Unie uit bieten blad weet te halen, kan de voedingsmiddelenindustrie dierlijk eiwit vervangen. In veel vegetarische produc ten zit nu nog een paar procent kippenei-eiwit. De groene variant uit Din teloord bevat bouwstof fen - aminozuren - die on misbaar zijn voor het li chaam, maar is ook een wat ze noemen functioneel eiwit. Dat zorgt in levens middelen desgewenst voor structuur, luchtigheid of bij voorbeeld een bite. Ingenieur Paulus Kosters van GreenProtein: „Stel je bakt een cake en je doet het ei er niet in, dan krijg je iets plats dat niet lekker smaakt en waar geen structuur in zit. Functioneel eiwit bindt en fixeert de zaak. Die functie van het kippenei kun je ook berei ken met ons plantaardige eiwit."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 63