14 ZEELAND
PRIMEUR BIETEN-EIWIT
Wereldprimeur in
de bietenbusiness:
in Dinteloord haalt
Suiker Unie proteïnen
uit het blad. Loof dat
normaal gesproken
op het land
achterblijft. De
labfase is voorbij,
vandaag mag de
bietenbranche
komen kijken.
Eiwit in
vegan-variant
Na vijfjaar experimente
ren en de investering
van vele miljoenen
euro's met tal van part
ners in Europa, vindt
Suiker Unie het tijd voor een feestje.
In Dinteloord wordt de nieuwe
Green Protein Demo Plant geopend.
Daar laat het suikerconcern in een
proeffabriek zien hoe je van tot dus
verre waardeloze biomassa, de bie
tenbladeren, hoogwaardige proteï
nen produceert.
Eiwit in poedervorm. Kleurloos,
geurloos en smaakloos, maar de we
reld staat er om te springen. Zegt ir.
Paulus Kosters, mede-oprichter van
het GreenProtein-project in een pu
blicatie van moederbedrijf Royal Co-
sun over deze aanstormende vervan
ger van kippenei-eiwit. ,,Na jaren
van onderzoek zijn we eindelijk zo
ver om op grotere schaal eiwit uit
bietenbladeren te winnen. Het is
duurzaam, 100 procent plantaardig
en breed toepasbaar in de voedings
middelenindustrie."
Niet-allergeen
Volgens de 'projectleider eiwitten' bij
Suiker Unie, dr. ir. Evelien Vande-
venne, werkt het bedrijf hiermee
vanuit Dinteloord aan een nieuwe
toekomst. ,,Het is een perfect ingre
diënt om volledig plantaardige pro
ducten mee te kunnen maken, beter
voor het milieu en ook nog eens niet-
allergeen. De toepassingen zijn ein
deloos: in vlees- en zuivelvervangers,
desserts, cakes en taarten, vegan-ijs,
noem maar op. Als Suiker Unie kun
nen we deze trend niet negeren. Al
die tonnen loof, daar willen we iets
mee."
Een hectare suikerbieten levert
niet alleen suiker op, maar ook 25 ton
loof. Biomassa die ongebruikt achter
bleef, maar waarin ongeveer 200 kilo
zogeheten RuBisCo-eiwit (zie kader)
zit verstopt.
Dat wist iedereen allang, maar het
lukte tot op heden niet om dat op
grote schaal tegen een leuke prijs te
voorschijn te halen. En het is nog
steeds duur, maar gezien de vraag
van de consument, en düs de indu
strie, verandert dat perspectief.
Ingenieur Kosters: ,,In een blad zit
slechts 1 tot 3 procent eiwit. Het is
moeilijk en kostbaar om het eruit te
halen. Maar de behoefte aan plantaar
dig eiwit is zó groot geworden, dat je
die processing inmiddels kunt ver
antwoorden."
Enkele van de boeren die hun bie
ten deze campagne in Dinteloord
aanbieden, nement nu ook het loof
mee. Een bescheiden beetje, be
stemd voor de demofabriek die deze
donderdagmiddag officieel wordt ge
opend door algemeen directeur Paul
Mesters. Want Suiker Unie moet nog
beginnen aan de echte proteïnenfa-
briek.
Paulus Kosters: ,,Begin volgend jaar
zullen we het product in ieder geval
in voldoende hoeveelheid beschik
baar hebben om met klanten produc
ten te testen. We streven ernaar dat
de fabriek in 2022 draait."
Vandevenne: ,,Alles komt nu sa
men: verbeterde techniek, de vraag
vanuit de markt en het maatschappe
lijk belang. En het is heel interessant
hoe grondstoffen een rol kunnen
spelen in duurzaamheid. Daar pro-
beer ik zelf ook bewust bij stil te
staan: waar komt ons eten vandaan
en hoe kunnen we waarborgen dat
iedereen op een goede - en duur
zame - manier kan blijven opgroeien.
Meer plantaardig eten is daar een on
derdeel van."
,,Onze bietenproteïnen zijn niet al
leen vegan, maar ook niet-allergeen,
tegenover gluten - een van de eiwit
ten in tarwe - en soja die dat wel zijn.
Dat betekent dat het dus voor alle be
volkingsgroepen, kinderen en kwets
bare groepen geschikt is.
donderdag 10 oktober 2019
VL
Wereld wacht op bietenblad
John Bas
Dinteloord
Bietenblad blijft nor
maal op het land lig
gen. Suiker Unie heeft
een manier gevonden
om het eiwit eruit te
halen. foto corné spari-
Met de RuBisCo-proteïnen
die Suiker Unie uit bieten
blad weet te halen, kan de
voedingsmiddelenindustrie
dierlijk eiwit vervangen. In
veel vegetarische produc
ten zit nu nog een paar
procent kippenei-eiwit.
De groene variant uit Din
teloord bevat bouwstof
fen - aminozuren - die on
misbaar zijn voor het li
chaam, maar is ook een
wat ze noemen functioneel
eiwit. Dat zorgt in levens
middelen desgewenst voor
structuur, luchtigheid of bij
voorbeeld een bite.
Ingenieur Paulus Kosters
van GreenProtein: „Stel je
bakt een cake en je doet
het ei er niet in, dan krijg je
iets plats dat niet lekker
smaakt en waar geen
structuur in zit. Functioneel
eiwit bindt en fixeert de
zaak. Die functie van het
kippenei kun je ook berei
ken met ons plantaardige
eiwit."