Campers moeten voor
overnachten betalen
Oude Kunstroute leidt nu
naar Kunst op Zolder
7
GILDE KAMPIOENEN
Ambachtelijke
brouwers en wijn
en likeurbereiders
kunnen gebroederlijk
terecht bij bier-, wijn
en likeurgilde
Ambrasserie.
Scholieren
herdenken 75
jaar bevrijding
Eens per maand komen ze
samen om van eikaars
brouwsels te leren én te
proeven. Met resultaat,
want het gilde levert kampioenen
af. Proost!
Het gilde werd in 1986 opgericht
door de personeelsvereniging van
De Sterre in Clinge. Momenteel is
Ambrasserie het enige gilde voor
bereiders van geestrijk vocht in de
streek en telt het bijna vijftig leden
uit Zeeuws-Vlaanderen en zelfs
België. Veel meer worden het er
voorlopig niet, vanwege de leden
stop: ,,We vinden het heel belang
rijk dat iedereen hier elkaar kent
en zich thuisvoelt", zegt voorzitter
Jan Heijnen (70).
Bij de maandelijkse bijeenkomst
in hun clubhuis, Malpertuus in
Clinge, geeft iedereen elkaar bij
binnenkomst een hand en ieder
een heeft een taak. Heijnen: ,,De
een zet de koffie, de ander zet de
tafels klaar, weer een ander heeft
stokbrood en kaasjes meegeno
men." Wie het gilde wil verster
ken, komt op een wachtlijst.
Géén mannenclubje
Ambrasserie is geen mannen-
clubje. Acht dames brouwen, ma
ken en bereiden fanatiek mee.
Soms is een echtpaar sSmen van
de partij. ,,Hij kweekt het fruit en
ik maak er likeur van. Mooi ver
deeld toch?", zegt Lia van Kessel
(48) uit Kloosterzande, die met
echtgenoot Sjaak een fruitbedrijf
heeft. Op hun kersenlikeur is Lia
het meest trots. Ze verkopen die in
het kraampje bij hun bedrijf.
Op de agenda van Ambrasserie
staan excursies, lezingen, cursus
sen, proeverijen en keuringen,
maar ook de reguliere gildenavond
is allerminst saai. Eerst zit ieder
een bij elkaar en worden de zake
lijke beslommeringen besproken,
daarna scheiden de wegen. De
bierbrouwers maken hun eigen
hoek aan de ene kant van het
zaaltje in Malpertuus, de likeurbe-
reiders en wijnmakers zitten sa
men aan de andere kant. De kof
fiekopjes en koekjes maken plaats
voor spuugemmertjes (de 'de
pots'), flesjes water, stokbrood,
kaasjes en natuurlijk de ambach
telijk gemaakte dranken die ter
keuring aan de rest van de leden
Acht kilo frambozen
op vijftien liter bier.
Een commerciële
brouwer kan dat
nooit doen
wordt aangeboden. En dat keuren
gaat streng. Heijnen: „Iedereen
geeft een eerlijke mening. Is iets
niet lekker, dan wordt dat ook ge
zegd."
Het gaat aan de hand van vaste
lijsten. Kleur, geur, smaak, presen
tatie - komt een drank er glansrijk
doorheen, dan kan die worden in
gebracht in kampioenschappen.
En de maker mag dan ook officieel
het schort van het gilde dragen.
Bij Ambrasserie verstaan ze hun
ambacht, want onder de leden zit
ten al heel wat prijswinnaars. Zo
werd Bas van Sikkelerus op de
Open Bergse Bierbrouw kampi
oenschappen onlangs de grote
winnaar met zijn framboise lam-
bic (naam: 'Frambasje'). Het ge
heim? ,,Acht kilo frambozen op
vijftien liter bier. Dat kan een
commerciële brouwer nooit
doen." Ook zijn maat Marco de
Vries viel in de prijzen met zijn
quadrupel en Johan de Kort gooide
hoge ogen in meerdere catego
rieën. Een eigen kenmerkend re
cept heeft Ambrasserie niet, maar
typisch voor het gilde? De Vries:
,,Wij kijken niet op een procentje
meer of minder!"
BIERVLIET Morgen staat Bier
vliet stil bij de bevrijding 75 jaar
geleden door Canadese soldaten,
waarbij een belangrijke rol is
weggelegd voor bovenbouw
leerlingen van basisschool Het
Geuzennest.
De activiteiten beginnen om
09.00 uur. De scholieren praten
in de Protestantse kerk met ou
deren die de bevrijding in 1944
hebben meegemaakt. Daar is
ook een expositie met foto's uit
die tijd te bezichtigen.
Om 11.30 uur volgt een korte
plechtigheid bij de plaquette
met de namen van 42 oorlogs
slachtoffers op de hoek Maarle-
veldstraat-Markt.
BRESKENS Dertig kunste
naars laten werk zien op een
zolder van achthonderd vier
kante meter. Lions Club Zos-
tera houdt de eerste editie van
Kunst op Zolder.
,,Tot een aantal jaren gele
den was er in Breskens een
kunstroute", zegt Caroline
Buijsse van de organisatie.
,,Wij willen dit met een expo
sitie terug oppakken." Patrick
Dierings van de campingwin
kel in Breskens stelt hiervoor
zijn bovenverdieping beschik
baar. Kunstenaars kunnen hun
werk laten zien op 30 novem
ber en 1 december. Alles mag,
van schilderijen en beeld
houwwerken tot hoeden en
sieraden. Zowel beroeps- als
amateurkunstenaars zijn wel
kom. Er is ruimte voor dertig
kunstenaars. Er is ook een ter
ras waar versnaperingen wor
den verkocht.
De expositie is beide dagen
geopend tussen 10.00 en 16.00
uur. Exposanten betalen voor
deelname, de opbrengst van
eventuele verkopen is voor
henzelf. Meer info of aanmel
den voor Kunst op Zolder kan
tot 18 oktober via kunstop
zolder@outlook.com of bij Ca
roline Buijsse, 06 5378 0628.
Het Hulster college van burge
meester en wethouders antwoordt
dat op vragen van oppositiepartij
HulstPlus. De camperplaats ligt aan
de rand van de vestingstad, inge
klemd tussen het centrum en het
winkelgebied aan het Stations
plein. Camperaars staan er nu gratis
en zijn zeer te spreken over het Ha
venfort, vooral vanwege de ligging.
Maar kritiek is er echter ook. Zo
zijn er geen toiletten en douches.
Toeristen doen daarom soms hun
behoefte in de bosjes, erkent de ge
meente.
Die werkt nu aan een plan voor
nieuwe camperplaatsen. Met toilet
ten, douches en een stortplaats voor
het chemisch toilet. De parkeervak
ken worden ook breder. Toch zal
ook het vernieuwde Havenfort re
delijk sober zijn, om zo oneerlijke
concurrentie met private camper
plaatsen in de buurt te voorkomen.
Verder gaan camperaars betalen
voor hun overnachting. De opleve
ring wordt in 2021 verwacht.
donderdag 10 oktober 2019
VL
'Wij kijken dus niet op een procentje'
Sheila van Doorsselaer
Clinge
- Bas van Sikkelerus, brouwer
Camperaars kunnen nu nog gra
tis overnachten aan het Haven
fort in Hulst, maar dat gaat ver
anderen. Na een grondige herin
richting van de camperplaats,
moeten ze gaan betalen. Hoe
veel is nog onduidelijk.
Bob Maes
Hulst
f J53.-y.il tl
Het biergilde van Ambrasserie, met zittend op de voorgrond Marco de Vries, Bas van Sikkelerus en Johan de Kort, winnaars van het kam
pioenschap bierbrouwen onlangs in Bergen op Zoom. foto camile schelstrate