Stikstof: 31 projecten in Zeeland vertraagd 9 af en toe eens thuis zijn. ,,Dat is echt heel belangrijk", zegt Meliefste. ,,Ons personeel moet ver rijden, dus een extra vrije dag helpt." Effectiever Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de voordelen van de vierdaagse werk week in. ,,Het voordeel is dat de diensten beter in te roosteren zijn en dat er meer rusttijd is voor de medewerker zelf', zegt woordvoer der José Lenssinck. Personeel is daardoor effectiever, meent de KHN. De CAO gaat uit van 38 uur per week. Horeca-ondernemers be slissen zelf hoe die uren verdeeld worden. Bij vijfwerkdagen gaat het om 7,6 uur per dag, bij vier dagen wordt dat 9,5 uur. De branchever eniging weet niet hoeveel onderne mers inmiddels zijn overgestapt op een vierdaagse werkweek. Restaurant State in Lamswaarde heeft er inmiddels ook voor geko- zen. In juli plaatst het een vacature op Facebook. 'Wij hebben te bie den: een 4-daagse werkweek en flexibele werkuren'. Ook gaat de zaak, die in april opende in de voor malige Petrus&Paulus Hoeve, op woensdag dicht. Chef Michiel van Laere (26) heeft al ervaring met de vierdaagse werkweek. Sterrenzaak ,,Bij One deden we dat ook. We wa ren wel vijf dagen geopend, maar deden alleen op vrijdag en zaterdag lunch, waardoor we eigenlijk drieënhalve dag dicht waren." One, een sterrenzaak in het Limburgse Roermond, is in 2018 in Nederland een pionier met de vierdaagse werkweek. Eigenaar Edwin Sou- mang pikt het idee op in Scandina vië, waar een sterrenchef zijn per soneel drie dagen laat werken. Van Laere: ,,Bij One werkte ik wel zestig uur in vier dagen, maar ik was wel drie dagen vrij. Mensen willen toch meer vrije tijd, een sociaal leven op bouwen en in het weekend eens op stap." Van Laere stond ook bij het Maastrichtse Beluga loves you ach ter de kachel. ,,Daar werkte ik in vijf dagen 85 uur. De laatste dag was ie- Mensen willen toch meer vrije tijd, een sociaal leven en in het weekend eens op stap dereen helemaal kapot en niet meer geconcentreerd. En dan ga je fouten maken." Ook daar waren proble men met overuren. ,,Je krijgt een salaris voor het aantal uur dat je werkt. Werk j e langer, zou je dat te rugkrijgen in vrije tijd. Maar als je veel verantwoordelijkheden hebt, kun je niet zomaar eerder stoppen. Die extra uren die je meer werkte, zag je dus niet meer terug." De jonge chef merkte bij One di rect het verschil van een dag min der werken. „Iedereen was fitter en geconcentreerder. De kwaliteit ging omhoog. Dat je in de horeca meer werkt dan je betaald wordt, zal niet snel veranderen. Toch vind ik dat je je personeel de kans moet geven 38 uur in een week te wer ken." Ook State zoekt extra mankracht. ,,Als je genoeg betaalt, vind je altijd wel personeel, maar ze komen niet zomaar aanlopen. Sinds de opening in april hebben we vacatures voor bediening en de keuken. We heb ben nog niet één sollicitatie voor de keuken ontvangen." Terwijl extra handjes aan de pannen broodnodig zijn. ,,Ik zoek iemand met ervaring, die het kan opvangen als ik er niet ben. Als niemand zich meldt, moet je dus iemand van een ander res taurant gaan halen. Jammer, want ik wil niet die eikel zijn die perso neel wegkaapt." Keukenpersoneel krijgt van Van Laere de garantie dat het sowieso een zaterdag of zondag in de maand vrij is. ,,Zodat ze ook eens naar een festival kunnen." Volgens hem is de horeca zelf schuldig aan het huidige perso neelstekort. ,,Iedereen wil gewoon goede arbeidsvoorwaarden. En per soneelstekorten kun je ook zelf op vangen. Je hoeft niet per se een Ik verwachtte vijftien procent van de jaaromzet te verliezen dure, goede kracht te halen, je kunt ook iemand in je eigen zaak oplei den." Toch is de zoektocht naar mankracht voor hem niet de be langrijkste reden voor de invoering van de vierdaagse werkweek. ,,Ie- dereen is gewoon een stuk fitter en levert meer kwaliteit." Balans opmaken Thijs Meliefste merkt het ook. ,,Ie- dereen is scherper en daardoor gaan kwaliteit en motivatie omhoog. Het is nog steeds hard werken, maar je bent wel drie dagen vrij. Daar hecht ik zelf ook aan. Ik heb ook een vrouw en een dochter." Hij kan na een jaar al een voorlopige balans opmaken. De extra sluitingsdag heeft hem, tegen zijn verwachting in, nauwelijks omzet gekost. Me- liefste gelooft dan ook heilig dat een vierdaagse werkweek de toekomst is. ,,Bij paviljoens worden overuren vaak uitbetaald, maar in de topho- reca is dat niet zo. Wij zijn de eerste generatie die dat wil veranderen. Een schilder of timmerman betaal je toch ook per uur? Daar komen ook nog voorrijdkosten bij. Het is overal normaal, behalve in de ho reca. Dat moet echt veranderen." Zoals Michiel van Laere het zegt: ,,Zoals het er nu aan toegaat, is ou derwets." Theo Giele Vlissingen Bouwend Nederland is enerzijds blij dat op landelijk en provinciaal niveau gewerkt wordt aan een op lossing van het probleem. Maar het gaat er nu om of de ver gunningverlening ook daadwerke lijk op gang komt. In Zeeland zijn daarvan de eerste tekenen zicht- baar. Dinsdag maakte de provincie nieuwe beleidsregels bekend voor het verlenen van vergunningen op grond van de Wet natuurbescher ming. Kramp ,,Eerst zien, dan geloven", zegt Niels Wensing van Bouwend Ne derland over de effecten van de in spanningen van overheden om bouwprojecten weer los te trek ken. ,,Het moet wel op gang ko men, en dat is nu nog niet het ge val. Iedereen is van goede wil, maar we hebben gezien in wat voor enorme kramp bestuurlijk Neder land is geschoten na de uitspraak van de Raad van State. Zelfs projec ten ver weg van Natura 2000-ge- bieden zijn stilgelegd." Directeur Albert Maljaars van Bouwbedrijf Meliskerke zegt dat enkele van zijn bouwprojecten wel vertraging hebben ondervonden, maar dat de gevolgen voor zijn be drijf uiteindelijk redelijk zijn mee gevallen. Rekentool Sinds het Rijk half september een nieuwe rekentool, de Aerius Calcu lator, beschikbaar heeft gesteld om de gevolgen van stikstofuitstoot voor natuurgebieden te berekenen, durft een aantal gemeenten weer voorzichtig vergunningen af te ge ven. Dat gold bijvoorbeeld voor een project van Bouwbedrijf Melis- kerke in Westkapelle. Een project van twee woningen in Domburg liep een week of zes vertraging op. Lastiger is een renovatie van een rijksmonument op Walcheren. Deze woning zal na renovatie op en Zelfs projecten ver weg van Natura 2000-gebieden zijn stilgelegd top geïsoleerd zijn en dan nog maar een fractie uitstoten vergeleken met de oude situatie. Toch kan zo'n vergunning lastig blijken te zijn als zo'n renovatie wordt beoordeeld als de bouw van een nieuwe wo ning. ,,Dat is eigenlijk te zot voor woorden", zegt aannemer Mal- jaars. Betonmixers De mist rond de stikstofregels be gint langzaam op te trekken, nu mondjesmaat meer informatie vanuit Den Haag naar buiten komt. Aannemers vragen zich overigens af wat de zin is van de gedetail leerde berekening van stikstofuit- stoot tijdens de bouw. Om twee voorbeelden te noe men: aangegeven moet worden hoe bouwvakkers naar het werk gaan en hoeveel betonmixers nodig zijn en welke route die volgen. Hoe dat gecontroleerd gaat worden is onduidelijk. donderdag 10 oktober 2019 GO Tatum en Teun aan het werk in de keuken van Meliefste in Wolphaartsdijk. foto marcelle davidse - Michiel van Laere, Restaurant State - Thijs Meliefste, Restaurant Meliefste In Zeeland zijn 31 bouwprojec ten vertraagd als gevolg van de stikstofproblematiek. Dat blijkt volgens branchevereniging Bou wend Zeeland uit een enquête onder haar leden. Het aantal kan nog oplopen doordat er nog steeds ingevulde enquêtes bin nenkomen bij de organisatie. - Niels Wensing, Bouwend Nederland

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 37