Stikstof: 31 projecten in Zeeland vertraagd
9
af en toe eens thuis zijn. ,,Dat is echt
heel belangrijk", zegt Meliefste.
,,Ons personeel moet ver rijden,
dus een extra vrije dag helpt."
Effectiever
Branchevereniging Koninklijke
Horeca Nederland (KHN) ziet de
voordelen van de vierdaagse werk
week in. ,,Het voordeel is dat de
diensten beter in te roosteren zijn
en dat er meer rusttijd is voor de
medewerker zelf', zegt woordvoer
der José Lenssinck. Personeel is
daardoor effectiever, meent de
KHN. De CAO gaat uit van 38 uur
per week. Horeca-ondernemers be
slissen zelf hoe die uren verdeeld
worden. Bij vijfwerkdagen gaat het
om 7,6 uur per dag, bij vier dagen
wordt dat 9,5 uur. De branchever
eniging weet niet hoeveel onderne
mers inmiddels zijn overgestapt op
een vierdaagse werkweek.
Restaurant State in Lamswaarde
heeft er inmiddels ook voor geko-
zen. In juli plaatst het een vacature
op Facebook. 'Wij hebben te bie
den: een 4-daagse werkweek en
flexibele werkuren'. Ook gaat de
zaak, die in april opende in de voor
malige Petrus&Paulus Hoeve, op
woensdag dicht. Chef Michiel van
Laere (26) heeft al ervaring met de
vierdaagse werkweek.
Sterrenzaak
,,Bij One deden we dat ook. We wa
ren wel vijf dagen geopend, maar
deden alleen op vrijdag en zaterdag
lunch, waardoor we eigenlijk
drieënhalve dag dicht waren." One,
een sterrenzaak in het Limburgse
Roermond, is in 2018 in Nederland
een pionier met de vierdaagse
werkweek. Eigenaar Edwin Sou-
mang pikt het idee op in Scandina
vië, waar een sterrenchef zijn per
soneel drie dagen laat werken. Van
Laere: ,,Bij One werkte ik wel zestig
uur in vier dagen, maar ik was wel
drie dagen vrij. Mensen willen toch
meer vrije tijd, een sociaal leven op
bouwen en in het weekend eens op
stap." Van Laere stond ook bij het
Maastrichtse Beluga loves you ach
ter de kachel. ,,Daar werkte ik in vijf
dagen 85 uur. De laatste dag was ie-
Mensen willen toch
meer vrije tijd, een
sociaal leven en in het
weekend eens op
stap
dereen helemaal kapot en niet meer
geconcentreerd. En dan ga je fouten
maken." Ook daar waren proble
men met overuren. ,,Je krijgt een
salaris voor het aantal uur dat je
werkt. Werk j e langer, zou je dat te
rugkrijgen in vrije tijd. Maar als je
veel verantwoordelijkheden hebt,
kun je niet zomaar eerder stoppen.
Die extra uren die je meer werkte,
zag je dus niet meer terug."
De jonge chef merkte bij One di
rect het verschil van een dag min
der werken. „Iedereen was fitter en
geconcentreerder. De kwaliteit
ging omhoog. Dat je in de horeca
meer werkt dan je betaald wordt,
zal niet snel veranderen. Toch vind
ik dat je je personeel de kans moet
geven 38 uur in een week te wer
ken."
Ook State zoekt extra mankracht.
,,Als je genoeg betaalt, vind je altijd
wel personeel, maar ze komen niet
zomaar aanlopen. Sinds de opening
in april hebben we vacatures voor
bediening en de keuken. We heb
ben nog niet één sollicitatie voor de
keuken ontvangen." Terwijl extra
handjes aan de pannen broodnodig
zijn. ,,Ik zoek iemand met ervaring,
die het kan opvangen als ik er niet
ben. Als niemand zich meldt, moet
je dus iemand van een ander res
taurant gaan halen. Jammer, want
ik wil niet die eikel zijn die perso
neel wegkaapt." Keukenpersoneel
krijgt van Van Laere de garantie dat
het sowieso een zaterdag of zondag
in de maand vrij is. ,,Zodat ze ook
eens naar een festival kunnen."
Volgens hem is de horeca zelf
schuldig aan het huidige perso
neelstekort. ,,Iedereen wil gewoon
goede arbeidsvoorwaarden. En per
soneelstekorten kun je ook zelf op
vangen. Je hoeft niet per se een
Ik verwachtte vijftien
procent van de
jaaromzet te verliezen
dure, goede kracht te halen, je kunt
ook iemand in je eigen zaak oplei
den." Toch is de zoektocht naar
mankracht voor hem niet de be
langrijkste reden voor de invoering
van de vierdaagse werkweek. ,,Ie-
dereen is gewoon een stuk fitter en
levert meer kwaliteit."
Balans opmaken
Thijs Meliefste merkt het ook. ,,Ie-
dereen is scherper en daardoor gaan
kwaliteit en motivatie omhoog. Het
is nog steeds hard werken, maar je
bent wel drie dagen vrij. Daar hecht
ik zelf ook aan. Ik heb ook een
vrouw en een dochter." Hij kan na
een jaar al een voorlopige balans
opmaken. De extra sluitingsdag
heeft hem, tegen zijn verwachting
in, nauwelijks omzet gekost. Me-
liefste gelooft dan ook heilig dat een
vierdaagse werkweek de toekomst
is. ,,Bij paviljoens worden overuren
vaak uitbetaald, maar in de topho-
reca is dat niet zo. Wij zijn de eerste
generatie die dat wil veranderen.
Een schilder of timmerman betaal
je toch ook per uur? Daar komen
ook nog voorrijdkosten bij. Het is
overal normaal, behalve in de ho
reca. Dat moet echt veranderen."
Zoals Michiel van Laere het zegt:
,,Zoals het er nu aan toegaat, is ou
derwets."
Theo Giele
Vlissingen
Bouwend Nederland is enerzijds
blij dat op landelijk en provinciaal
niveau gewerkt wordt aan een op
lossing van het probleem.
Maar het gaat er nu om of de ver
gunningverlening ook daadwerke
lijk op gang komt. In Zeeland zijn
daarvan de eerste tekenen zicht-
baar. Dinsdag maakte de provincie
nieuwe beleidsregels bekend voor
het verlenen van vergunningen op
grond van de Wet natuurbescher
ming.
Kramp
,,Eerst zien, dan geloven", zegt
Niels Wensing van Bouwend Ne
derland over de effecten van de in
spanningen van overheden om
bouwprojecten weer los te trek
ken. ,,Het moet wel op gang ko
men, en dat is nu nog niet het ge
val. Iedereen is van goede wil, maar
we hebben gezien in wat voor
enorme kramp bestuurlijk Neder
land is geschoten na de uitspraak
van de Raad van State. Zelfs projec
ten ver weg van Natura 2000-ge-
bieden zijn stilgelegd."
Directeur Albert Maljaars van
Bouwbedrijf Meliskerke zegt dat
enkele van zijn bouwprojecten wel
vertraging hebben ondervonden,
maar dat de gevolgen voor zijn be
drijf uiteindelijk redelijk zijn mee
gevallen.
Rekentool
Sinds het Rijk half september een
nieuwe rekentool, de Aerius Calcu
lator, beschikbaar heeft gesteld om
de gevolgen van stikstofuitstoot
voor natuurgebieden te berekenen,
durft een aantal gemeenten weer
voorzichtig vergunningen af te ge
ven.
Dat gold bijvoorbeeld voor een
project van Bouwbedrijf Melis-
kerke in Westkapelle. Een project
van twee woningen in Domburg
liep een week of zes vertraging op.
Lastiger is een renovatie van een
rijksmonument op Walcheren.
Deze woning zal na renovatie op en
Zelfs projecten ver
weg van Natura
2000-gebieden zijn
stilgelegd
top geïsoleerd zijn en dan nog maar
een fractie uitstoten vergeleken
met de oude situatie. Toch kan zo'n
vergunning lastig blijken te zijn als
zo'n renovatie wordt beoordeeld
als de bouw van een nieuwe wo
ning. ,,Dat is eigenlijk te zot voor
woorden", zegt aannemer Mal-
jaars.
Betonmixers
De mist rond de stikstofregels be
gint langzaam op te trekken, nu
mondjesmaat meer informatie
vanuit Den Haag naar buiten komt.
Aannemers vragen zich overigens
af wat de zin is van de gedetail
leerde berekening van stikstofuit-
stoot tijdens de bouw.
Om twee voorbeelden te noe
men: aangegeven moet worden
hoe bouwvakkers naar het werk
gaan en hoeveel betonmixers nodig
zijn en welke route die volgen. Hoe
dat gecontroleerd gaat worden is
onduidelijk.
donderdag 10 oktober 2019
GO
Tatum en Teun aan het werk in de keuken van Meliefste in Wolphaartsdijk. foto marcelle davidse
- Michiel van Laere, Restaurant
State
- Thijs Meliefste,
Restaurant Meliefste
In Zeeland zijn 31 bouwprojec
ten vertraagd als gevolg van de
stikstofproblematiek. Dat blijkt
volgens branchevereniging Bou
wend Zeeland uit een enquête
onder haar leden. Het aantal kan
nog oplopen doordat er nog
steeds ingevulde enquêtes bin
nenkomen bij de organisatie.
- Niels Wensing, Bouwend
Nederland