Deze keuken
is een dagje
langer dicht
Vakantiegangers zorgen wel voor meer drukte, verkeer en zwerfafval
Wie staan er aan de top
van het Zeeuwse tennis?
Frank Peters
kijkt zijn ogen uit
De beste spelers van het
toernooicircuit op een rijtje zeelandi2
Fotograaf uit Groede
wint internationale prijs
Keukenhulp Magdalena Kubica
en kok Thijs Joziasse werken
hard in restaurant State in
Lamswaarde, maar sinds kort
wel minder uren. Het is één
van de Zeeuwse horecazaken
die een 4-daagse werkweek
hebben ingevoerd. Zo moet de
personele bezetting op orde
blijven. En het blijkt nog eens
goed uit te pakken ook. Voor
ondernemer én personeel.
Theo Giele
Vlissingen
Toeristen versterken de lokale eco
nomie en zorgen voor een groter
aanbod aan winkels en horeca. Daar
zijn de Zeeuwen het wel over eens.
Het toerisme is goed voor de levens
standaard in Zeeland, is de ervaring
van de meeste deelnemers aan de
enquête. Opvallend is dat 60 pro-
cent zegt dat dat toerisme helpt de
culturele identiteit van Zeeland te
bewaren. En dankzij de inkomsten
uit het toerisme kunnen historische
gebouwen in stand worden gehou
den, denkt een meerderheid.
Toerisme Top
De uitkomsten van het onderzoek
werden gisteren gepresenteerd tij
dens de Nationale Toerisme Top op
Neeltje Jans. De top is een initiatief
van het ministerie van Economi
sche Zaken en Klimaat en het Nati
onaal Bureau voor Toerisme en
Congressen. Een van de gasten was
staatssecretaris Mona Keijzer. Ze
was op haar verjaardag naar het
Topshuis gekomen om de 450 deel
nemers uit heel het land toe te spre
ken. „Zeeland blinkt echt uit in toe
ristische diversiteit. Kijk je door de
bril van een toerist dan is Zeeland
Nederland in het klein. Het is alle
maal hier."
Lusten en lasten
Als Volendamse weet de staatsse
cretaris wat toerisme voor een dorp
betekent. Ze pleitte voor het goed
verdelen van de lusten en lasten die
toerisme met zich mee brengen.
„Lokale ondernemers én inwoners
moeten er iets aan hebben." Keijzer
kondigde de oprichting van een
landelijke data-alliantie aan. ,,We
hebben die gegevens nodig om hel
der te krijgen welke toerist waar
komt waar, wat hij besteedt en hoe
we zorgen dat we er met zijn allen
ook de voordelen van plukken."
Volgens gastspreker Jeremy
Sampson, internationaal erkend
expert op het gebied van duurzaam
toerisme, loopt Nederland in de
wereld voorop in het in goede ba
nen leiden van het toerisme. Hij ha-
Hoe zorgen we dat
we er met zijn allen
ook de voordelen
van plukken
merde op het belang van samen
werking tussen ondernemers,
overheid én inwoners.
Schaduwzijden
Het onderzoek van het Kenniscen
trum Kusttoerisme maakt duidelijk
dat desondanks ook in Zeeland in-
woners de schaduwzijden van het
toerisme kennen. Zes van de tien
ondervraagden noemden verkeers
problemen en de toename van
(zwerf)afval als probleem. Vier van
de tien Zeeuwen vinden het eigen
lijk al te druk en waarschuwen dat
een verdere groei van het toerisme
tot wrijving tussen inwoners en
toeristen kan leiden. Verstoring van
de lokale woningmarkt door stij
gende prijzen werd ook genoemd
als keerzijde.
Dagelijks provinciebestuurder
Dick van der Velde zei dat Zeeland
niet moet streven naar meer toeris
tische accommodaties, maar naar
een beter aanbod. ,,De kern is kwa
liteit", aldus Van der Velde, die als
oud-horeca-ondernemer en onder
nemersmanager van de gemeente
Veere uit ervaring kon spreken.
I donderdag 10 oktober 2019
I pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl
ZEELAND4
- -
ZEELAND8
FOTO BOAZ TIMMERMANS
Zeeuw ziet toerist graag komen
Een ruime meerderheid van de
inwoners van Zeeland is blij met
de toeristen in de provincie. Dat
blijkt volgens het Kenniscen
trum Kusttoerisme (onderdeel
van de HZ in Vlissingen) uit een
enquête onder vierduizend
Zeeuwen. Maar er leven ook zor
gen over een verdere groei van
het aantal vakantiegangers.
-Mona Keijzer, staatssecretaris