Deze keuken is een dagje langer dicht Vakantiegangers zorgen wel voor meer drukte, verkeer en zwerfafval Wie staan er aan de top van het Zeeuwse tennis? Frank Peters kijkt zijn ogen uit De beste spelers van het toernooicircuit op een rijtje zeelandi2 Fotograaf uit Groede wint internationale prijs Keukenhulp Magdalena Kubica en kok Thijs Joziasse werken hard in restaurant State in Lamswaarde, maar sinds kort wel minder uren. Het is één van de Zeeuwse horecazaken die een 4-daagse werkweek hebben ingevoerd. Zo moet de personele bezetting op orde blijven. En het blijkt nog eens goed uit te pakken ook. Voor ondernemer én personeel. Theo Giele Vlissingen Toeristen versterken de lokale eco nomie en zorgen voor een groter aanbod aan winkels en horeca. Daar zijn de Zeeuwen het wel over eens. Het toerisme is goed voor de levens standaard in Zeeland, is de ervaring van de meeste deelnemers aan de enquête. Opvallend is dat 60 pro- cent zegt dat dat toerisme helpt de culturele identiteit van Zeeland te bewaren. En dankzij de inkomsten uit het toerisme kunnen historische gebouwen in stand worden gehou den, denkt een meerderheid. Toerisme Top De uitkomsten van het onderzoek werden gisteren gepresenteerd tij dens de Nationale Toerisme Top op Neeltje Jans. De top is een initiatief van het ministerie van Economi sche Zaken en Klimaat en het Nati onaal Bureau voor Toerisme en Congressen. Een van de gasten was staatssecretaris Mona Keijzer. Ze was op haar verjaardag naar het Topshuis gekomen om de 450 deel nemers uit heel het land toe te spre ken. „Zeeland blinkt echt uit in toe ristische diversiteit. Kijk je door de bril van een toerist dan is Zeeland Nederland in het klein. Het is alle maal hier." Lusten en lasten Als Volendamse weet de staatsse cretaris wat toerisme voor een dorp betekent. Ze pleitte voor het goed verdelen van de lusten en lasten die toerisme met zich mee brengen. „Lokale ondernemers én inwoners moeten er iets aan hebben." Keijzer kondigde de oprichting van een landelijke data-alliantie aan. ,,We hebben die gegevens nodig om hel der te krijgen welke toerist waar komt waar, wat hij besteedt en hoe we zorgen dat we er met zijn allen ook de voordelen van plukken." Volgens gastspreker Jeremy Sampson, internationaal erkend expert op het gebied van duurzaam toerisme, loopt Nederland in de wereld voorop in het in goede ba nen leiden van het toerisme. Hij ha- Hoe zorgen we dat we er met zijn allen ook de voordelen van plukken merde op het belang van samen werking tussen ondernemers, overheid én inwoners. Schaduwzijden Het onderzoek van het Kenniscen trum Kusttoerisme maakt duidelijk dat desondanks ook in Zeeland in- woners de schaduwzijden van het toerisme kennen. Zes van de tien ondervraagden noemden verkeers problemen en de toename van (zwerf)afval als probleem. Vier van de tien Zeeuwen vinden het eigen lijk al te druk en waarschuwen dat een verdere groei van het toerisme tot wrijving tussen inwoners en toeristen kan leiden. Verstoring van de lokale woningmarkt door stij gende prijzen werd ook genoemd als keerzijde. Dagelijks provinciebestuurder Dick van der Velde zei dat Zeeland niet moet streven naar meer toeris tische accommodaties, maar naar een beter aanbod. ,,De kern is kwa liteit", aldus Van der Velde, die als oud-horeca-ondernemer en onder nemersmanager van de gemeente Veere uit ervaring kon spreken. I donderdag 10 oktober 2019 I pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl ZEELAND4 - - ZEELAND8 FOTO BOAZ TIMMERMANS Zeeuw ziet toerist graag komen Een ruime meerderheid van de inwoners van Zeeland is blij met de toeristen in de provincie. Dat blijkt volgens het Kenniscen trum Kusttoerisme (onderdeel van de HZ in Vlissingen) uit een enquête onder vierduizend Zeeuwen. Maar er leven ook zor gen over een verdere groei van het aantal vakantiegangers. -Mona Keijzer, staatssecretaris

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 29