Zierikzeese Mop terug van weggeweest Scouting zet alle zeilen bij voor jonge aanwas II SCHOUWEN-DUIVELAND 19 ARCHIEFKOK KOEKJE De Zierikzeese Mop is terug van weggeweest Vers knapperig uit de ovens van Ten Hove in Nieuwerkerk, dat dan wel. Zoveel mogelijk gebakken volgens het authentieke recept uit 1775 van bakker Jan Hegland. Het koekje van weleer werd zaterdag in het Stadhuismuseum nieuw leven ingebla zen. Het gebeurt niet vaak, maar wethouder Jaqueline van Burg is zowaar een dikke mi nuut stil, nadat ze in één hap een hele Zierikzeese Mop naar binnen werkt. Ze kauwt en kauwt, terwijl iedereen toekijkt. Bakker Henk ten Hove en museumdirecteur Albert Scheffers wachten in spanning haar oordeel af. Van Burg wiï wel wat zeggen, maar voelt instinctief dat een conversatie dan niet zon der gevolgen voor haar gespreks partner zal blijven. Haar ogen spreken boekdelen en ze knikt in stemmend. Dan klinkt het verlos sende woord: ,,Er-rug lekker!" Brandmerk Het publiek in de volle 18e eeuwse zaal popelt om haar voorbeeld te volgen zodra de blinkend opge poetste zilveren schaal rond gaat. Saillant detail, vertelt Scheffers ondertussen, is dat de gekrulde Z op het koekje is gemaakt naar voorbeeld van het brandmerk, waarop schout en schepenen van Zierikzee vroeger misdadigers trakteerden. Iedereen is het er over eens: de Zierikzeese Mop mag blijven. Wie er één eet, wil méér! De proefbak- kers van Zeelandia hebben het eeuwenoude recept uitgeprobeerd en waar nodig aangepast aan de huidige eisen. De volle roombo- tersmaak met amandel is toonaan gevend. Maar de verrassing zit in stukjes sinaasappel en abrikoos, die voor een sprankelende frisheid zorgen. ,,De abrikoos vervangt de sukade die vroeger werd ge bruikt", aldus bakker Ten Hove. ,,Dat houdt het koekje ook een beetje betaalbaar." Zeldzaam bakkersboekje Het receptenboekje van bakker Hegland is bewaard gebleven in het archief van de gemeente Schouwen-Duiveland. Redelijk zeldzaam, aldus historicus en ar chivaris Maartje van de Kamp. ,,Ik ben in mijn onderzoek tot dusver twee bakkersboekjes tegengeko men en dit is het oudste dat ik heb De verrassing zit in stukjes sinaasappel en abrikoos, die voor een sprankelende frisheid zorgen gezien." Van de Kamp werkt bij het Nationaal Archief en de Uni versiteit van Leiden. Ze pluist ar chieven na op recepten en kook boeken. En daar blijft het niet bij; als het even kan probeert 'de ar chiefkok', zoals ze bekend staat, de soms oeroude recepten ook uit. ,,Ik gebruik mijn familie en vrienden voor allerlei proeve- rijen", begint Van de Kamp haar lezing in het Stadhuismuseum ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis. ,,En ik moet beken nen, het valt niet altijd even goed in de smaak. Maar het meeste is écht lekker." Het oudste kookboek dateert van rond het begin van onze jaartelling, vertelt de archief kok. Ze vond een Romeins exem plaar uit de tiende eeuw. ,,Heeft u de film Life of Brian gezien", vraagt Van de Kamp het publiek. ,,Daarin worden otterneusjes verkocht Die staan er dan niet in, maar wel een saus voor bij de flamingo." Maar écht enthousiast wordt Van de Kamp van de recepten boekjes die van oudsher in ge goede families werden bijgehou den en vaak verder doorgegeven. ,,Ook al hadden de dames een kok kin, ze moesten wel weten welke gerechten op tafel kwamen." Als voorbeeld noemt ze een gerecht van 10 pagina's, in het Frans. „Uit eindelijk komt dat neer op maca roni met ham en kaas." Het dieptepunt met de welpen groep is wel bereikt, vertelt team leider Marcel Blom. Vier leden telt deze tak binnen de Kaninefaten momenteel nog. Desondanks blijft hij optimistisch. Het beeld is ook ietwat vertekenend, geeft hij aan. Voor de zomer telde de Burghse vereniging nog twaalf welpen. ,,Omdat een aantal qua leeftijd te gen de oudere groep aan zat, heb ben we hen de keus gegeven eerder over te stappen. Toen zat die groep krap. Nu is het dus andersom." Als je met vier welpen verstoppertje doet, ben je zo klaar Met in totaal 35 leden is de Kani- nefaten de kleinste scoutingclub van Schouwen-Duiveland. ,,Een aantal jaar geleden hebben we nog de 50 aangetikt." De afdelingen in verstoppertje doet, ben je zo klaar." De scouting in Burgh werd op 31 januari 1956 opgericht door toen malig burgemeester Jonkheer van Citters. Blom heeft geen pasklare verklaring voor de terugloop van het ledenbestand. ,,Het zou met de vergrijzing te maken kunnen heb ben en andere interesses van de jeugd tegenwoordig." Brouwershaven, Bruinisse en Zie- is inclusief leiding en bestuur. Een rikzee kennen een betere aanloop, beetje nieuwe aanwas zou dus wel- aldus Blom. ,,Die 35 leden van ons kom zijn. Als je met vier welpen Lekker buiten Onbekendheid met de activiteiten speelt wellicht ook een rol, vandaar de organisatie van een 'vrienden en vriendinnenopkomst' voor de welpen zaterdag. Blom: ,,Lekker buiten bezig zijn is het mooiste dat er is. En stiekem leer je wat technie ken. Fikkie stoken is natuurlijk het meest magische voor de kinderen." maandag 7 oktober 2019 Marcel Modde Zierikzee De schaal vol Zierikzeese Moppen vond gretig aftrek bij het publiek in het Stadhuismuseum. foto ernesta verburg Het heeft wat triests. Organi seer je als enthousiaste scou tinggroep een speciale middag om de allerjongsten warm te krijgen voor de welpen, komt er één kandidaat opdagen. Maar samen met de oudere scouts werd het smokkelspel in de Zee- peduinen toch nog een succes. Marcel Modde Burgh-Haamstede - Marcel Blom, teamleider Scouts van de Kaninefatengroep uit Burgh spelen in de Zeepedui- nen een smokkelspel. foto ernesta verburg De Zierikzeese Mop is vanaf maan dag te koop bij bakkerij Ten Hove in Nieuwerkerk, slager Ornée in Zierikzee en het Stadhuismuseum. Op de verpakking staat het hand geschreven recept van Hegland. In het museum is deze maand de expositie 'Brood op de Plank' te zien, over de 'bak- kerinnen en bak kers van het Sint Lucia- en het Sint Outbaartgilde'. De historische re- cepten staan op s^sÜblSl archiefkok.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 50