Zierikzeese Mop terug van weggeweest
Scouting zet alle zeilen bij voor jonge aanwas
II
SCHOUWEN-DUIVELAND 19
ARCHIEFKOK KOEKJE
De Zierikzeese Mop is
terug van weggeweest
Vers knapperig uit de
ovens van Ten Hove in
Nieuwerkerk, dat dan
wel. Zoveel mogelijk
gebakken volgens het
authentieke recept
uit 1775 van bakker
Jan Hegland.
Het koekje van weleer
werd zaterdag in het
Stadhuismuseum
nieuw leven ingebla
zen. Het gebeurt niet
vaak, maar wethouder Jaqueline
van Burg is zowaar een dikke mi
nuut stil, nadat ze in één hap een
hele Zierikzeese Mop naar binnen
werkt. Ze kauwt en kauwt, terwijl
iedereen toekijkt. Bakker Henk ten
Hove en museumdirecteur Albert
Scheffers wachten in spanning
haar oordeel af. Van Burg wiï wel
wat zeggen, maar voelt instinctief
dat een conversatie dan niet zon
der gevolgen voor haar gespreks
partner zal blijven. Haar ogen
spreken boekdelen en ze knikt in
stemmend. Dan klinkt het verlos
sende woord: ,,Er-rug lekker!"
Brandmerk
Het publiek in de volle 18e eeuwse
zaal popelt om haar voorbeeld te
volgen zodra de blinkend opge
poetste zilveren schaal rond gaat.
Saillant detail, vertelt Scheffers
ondertussen, is dat de gekrulde Z
op het koekje is gemaakt naar
voorbeeld van het brandmerk,
waarop schout en schepenen van
Zierikzee vroeger misdadigers
trakteerden.
Iedereen is het er over eens: de
Zierikzeese Mop mag blijven. Wie
er één eet, wil méér! De proefbak-
kers van Zeelandia hebben het
eeuwenoude recept uitgeprobeerd
en waar nodig aangepast aan de
huidige eisen. De volle roombo-
tersmaak met amandel is toonaan
gevend. Maar de verrassing zit in
stukjes sinaasappel en abrikoos,
die voor een sprankelende frisheid
zorgen. ,,De abrikoos vervangt de
sukade die vroeger werd ge
bruikt", aldus bakker Ten Hove.
,,Dat houdt het koekje ook een
beetje betaalbaar."
Zeldzaam bakkersboekje
Het receptenboekje van bakker
Hegland is bewaard gebleven in
het archief van de gemeente
Schouwen-Duiveland. Redelijk
zeldzaam, aldus historicus en ar
chivaris Maartje van de Kamp. ,,Ik
ben in mijn onderzoek tot dusver
twee bakkersboekjes tegengeko
men en dit is het oudste dat ik heb
De verrassing zit in
stukjes sinaasappel
en abrikoos, die voor
een sprankelende
frisheid zorgen
gezien." Van de Kamp werkt bij
het Nationaal Archief en de Uni
versiteit van Leiden. Ze pluist ar
chieven na op recepten en kook
boeken. En daar blijft het niet bij;
als het even kan probeert 'de ar
chiefkok', zoals ze bekend staat, de
soms oeroude recepten ook uit.
,,Ik gebruik mijn familie en
vrienden voor allerlei proeve-
rijen", begint Van de Kamp haar
lezing in het Stadhuismuseum ter
gelegenheid van de Maand van de
Geschiedenis. ,,En ik moet beken
nen, het valt niet altijd even goed
in de smaak. Maar het meeste is
écht lekker." Het oudste kookboek
dateert van rond het begin van
onze jaartelling, vertelt de archief
kok. Ze vond een Romeins exem
plaar uit de tiende eeuw. ,,Heeft u
de film Life of Brian gezien", vraagt
Van de Kamp het publiek. ,,Daarin
worden otterneusjes verkocht
Die staan er dan niet in, maar wel
een saus voor bij de flamingo."
Maar écht enthousiast wordt
Van de Kamp van de recepten
boekjes die van oudsher in ge
goede families werden bijgehou
den en vaak verder doorgegeven.
,,Ook al hadden de dames een kok
kin, ze moesten wel weten welke
gerechten op tafel kwamen." Als
voorbeeld noemt ze een gerecht
van 10 pagina's, in het Frans. „Uit
eindelijk komt dat neer op maca
roni met ham en kaas."
Het dieptepunt met de welpen
groep is wel bereikt, vertelt team
leider Marcel Blom. Vier leden telt
deze tak binnen de Kaninefaten
momenteel nog. Desondanks blijft
hij optimistisch. Het beeld is ook
ietwat vertekenend, geeft hij aan.
Voor de zomer telde de Burghse
vereniging nog twaalf welpen.
,,Omdat een aantal qua leeftijd te
gen de oudere groep aan zat, heb
ben we hen de keus gegeven eerder
over te stappen. Toen zat die groep
krap. Nu is het dus andersom."
Als je met vier welpen
verstoppertje doet,
ben je zo klaar
Met in totaal 35 leden is de Kani-
nefaten de kleinste scoutingclub
van Schouwen-Duiveland. ,,Een
aantal jaar geleden hebben we nog
de 50 aangetikt." De afdelingen in
verstoppertje doet, ben je zo klaar."
De scouting in Burgh werd op 31
januari 1956 opgericht door toen
malig burgemeester Jonkheer van
Citters. Blom heeft geen pasklare
verklaring voor de terugloop van
het ledenbestand. ,,Het zou met de
vergrijzing te maken kunnen heb
ben en andere interesses van de
jeugd tegenwoordig."
Brouwershaven, Bruinisse en Zie- is inclusief leiding en bestuur. Een
rikzee kennen een betere aanloop, beetje nieuwe aanwas zou dus wel-
aldus Blom. ,,Die 35 leden van ons kom zijn. Als je met vier welpen
Lekker buiten
Onbekendheid met de activiteiten
speelt wellicht ook een rol, vandaar
de organisatie van een 'vrienden
en vriendinnenopkomst' voor de
welpen zaterdag. Blom: ,,Lekker
buiten bezig zijn is het mooiste dat
er is. En stiekem leer je wat technie
ken. Fikkie stoken is natuurlijk het
meest magische voor de kinderen."
maandag 7 oktober 2019
Marcel Modde
Zierikzee
De schaal vol Zierikzeese Moppen vond gretig aftrek bij het publiek in het Stadhuismuseum. foto ernesta verburg
Het heeft wat triests. Organi
seer je als enthousiaste scou
tinggroep een speciale middag
om de allerjongsten warm te
krijgen voor de welpen, komt er
één kandidaat opdagen. Maar
samen met de oudere scouts
werd het smokkelspel in de Zee-
peduinen toch nog een succes.
Marcel Modde
Burgh-Haamstede
- Marcel Blom, teamleider
Scouts van de Kaninefatengroep uit Burgh spelen in de Zeepedui-
nen een smokkelspel. foto ernesta verburg
De Zierikzeese Mop is vanaf maan
dag te koop bij bakkerij Ten Hove
in Nieuwerkerk, slager Ornée in
Zierikzee en het Stadhuismuseum.
Op de verpakking staat het hand
geschreven recept van Hegland.
In het museum is deze maand de
expositie 'Brood op de Plank' te
zien, over de 'bak-
kerinnen en bak
kers van het Sint
Lucia- en het Sint
Outbaartgilde'.
De historische re-
cepten staan op
s^sÜblSl archiefkok.nl.