Mindfulness als opium voor het volk VOOR U GEPROEFD David Arjan Evenwichtige mensen hebben ruimte in hun hoofd voor oplossingen Een bakje groentechips laat zich even makkelijk leeg graaien als gewone aardappelchips. Prima kraak ook, maar dat gezonde imago is niet terecht. 8 David en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven. ul je net zien. Denk ik mijn leven aardig op orde te hebben, blijk ik onderdeel te zijn van een kwaad aardig complot. Het inzicht komt van Ronald Purser, hoogleraar uit San Francisco en schrijver van het boek McMindfulness. Hij zegt: al die nieuwerwetse ontspannings oefeningen zoals mindfulness, yoga en meditatie worden ge kaapt door grote bedrijven. Die sturen hun werknemers zogenaamd geëngageerd naar een cursus 'ontspannen leven' om ze vervolgens op maandag nóg hogere targets op te leg gen. Hoge werkdruk? Ont span! Stress? Harder ontspan nen! Burn-out? Had je maar moeten ontspannen! Het risico, zegt Purser, is dat daardoor organisaties, maar ook overheden, elke verant woordelijkheid voor persoon lijke problemen afschuiven. Zo wordt mindfulness onbe doeld het tegenovergestelde van wat het beoogt: het creëert een excuus voor een harteloze maatschappij. Volgens mij heeft Purser ge lijk. De ontspanningsindustrie en ook de cognitieve gedrags therapie en positieve psycho logie worden gebruikt als on zichtbare stok om hardwer kende mensen nog harder te laten werken, als opium voor het volk. Ik zit ermee in mijn maag. Uiteraard omdat ik me verantwoordelijk voel, als am bassadeur van praktische spi ritualiteit en pragmatische psychologie, maar ook omdat ik genoeg bewijs heb gezien dat aantoont hoe goed mind- fulness kan helpen. Tot ik zie waar het misgaat. De veronderstelling in het werk van Purser is namelijk dat een cursist na al die waar devolle inzichten zich weer voegt in het malletje waaruit hij kwam, maar nu met een betere uitrusting tegen de werkdruk. Zo gaat het inder daad vaak, omdat werknemers loyaal en betrokken zijn en in telligent genoeg om zichzelf weer een tijdje te redden. Maar wat ik leerde de afgelo pen jaren is dat intelligentie niet genoeg is. Wat daarnaast nodig is, is zelfbewustzijn. Intelligente mensen zijn in staat om eindeloos een sys teem in stand te houden waar van ze ongelukkig worden. Ze verzinnen oplossingen om hun stress draaglijk te maken, doen aan meditatie en ver drinken in hun eigen goede wil. Zo heb ik het jaren zelf gedaan. Tot ik bewustzijn aan die combinatie toevoegde en alles voor me veranderde. Bewuste mensen onderzoe ken mindfulness niet als een doekje voor het bloeden, ze ondervragen het systeem. Wat maakt de minimumlonen zo laag? Waarom ervaren zo veel mensen een te hoge werk druk? Waarom blijft er steeds minder sociaal vangnet over? Wat ik graag wil, is dat mind- fulness niet bijdraagt aan de instandhouding van een eco nomisch onderdrukkend sys teem, maar dat het juist bij draagt aan het veranderen ervan. Want ook dSt kan: het zijn doorgaans de evenwich tige mensen die ruimte heb ben in hun hoofd voor alterna tieve oplossingen. Tijd voor een mindful revolutie. -Arjan Vergeer oen Jonathan Karpathios nog achter de pitten stond van zijn restaurant Vork en Mes, probeerde hij zijn gasten al te verleiden met de geneugten van zijn (bijna) vlees loze keuken. ,,Het begon al bij de eer ste amuse'', herinnert de chef-kok zich. ,,Ik heb jarenlang gekozen voor groentechipjes voor aanvang van elk diner. Pastinaak deed het erg goed. Of mijn favoriet: het aardpeerchipje. Alleen even een lavas- of mintpoe- dertje eroverheen. Lekker man.'' Twee jaar nadat Karpathios de deuren van zijn bejubelde restaurant in Hoofddorp vrijwillig achter zich dichttrok om een nieuw culinair avontuur aan te gaan, blijkt zijn groente-evangelie allerminst gesust. Nog altijd zet hij de snijbiet, savooie kool en sponskomkommer op een voetstuk, maar nu als roerganger van het nieuwbakken Karpa: een duur zame bedrijfscateraar die wil afreke nen met de kleffe krokettencultuur in menig kantoorkantine. Ook een goed groentechipje kan in die missie nog op zijn enthousiasme rekenen. ,,Ja joh, daar word ik wel blij van, hoor.'' Vezels Samen met twee collega's keurt Kar- pathios blind negen zakken groente chips uit de supermarkt. Hoewel ze in hetzelfde schap liggen als de bekende aardappelschijfjes, surfen de fabrikanten vrolijk mee op de (vermeend) gezonde groentegolf. ,,Ik verkies groentechipjes altijd boven een Pringle'', grijnst Karpathios. ,,Maar je moet niet denken dat ze gezonder zijn dan aardappelchips. Dat is absoluut niet zo.'' Sterker nog, wie de informatie op Jonathan Karpathios (41) Erik Groenendaal (37) Aurelia Meijer (22) de verpakkingen tegen het licht houdt, kan niet anders concluderen dan dat groentechips zelfs een gro tere aanslag plegen op je lijf. Het vet gehalte is nagenoeg gelijk aan dat van aardappelchips: ruim 30 procent van het chipje. Veel van de vitamines en mineralen uit verse groenten ver dwijnen in de frituur, pan of oven immers als sneeuw in de Sahara, terwijl daar gemakkelijk opgezogen vet voor in de plaats komt. Net als bij aardappelchips wordt er per 100 gram ook pakweg 1 gram zout over de groenteschijfjes gestrooid. Maar het grote verschil zit hem in het suiker gehalte. Een naturel aardappelchipje bestaat voor amper een half procent uit suiker. Doordat in veel groentes van nature suikers zitten, stijgt dat aandeel in de groentechips tot wel 30 procent; ruim zeven suikerklontjes per 100 gram. „Chocolade is ook niet gezond, maar het geeft wel een hoop geluk'', nuanceert Karpathios nuch ter. Op één vlak hebben de groente chips wel een streepje voor: vezels. Een gemiddeld aardappelchipje bestaat voor slechts vier procent uit vezels. De meest vezelrijke groente chips in deze proeverij, van Trafo, krikken dat aandeel op tot 20 pro cent. Groentebal De smaakvergelijking dan. Opval lend veel fabrikanten kiezen voor chipjes van exact hetzelfde trio: wortel, biet en pastinaak. Alleen Terra durft buiten de lijntjes te kleu ren met ook bataat, cassave en taro - een knolvormige wortel - in de mix. Helaas blijft de smaak wat achter. De dungesneden groentechipjes van Tyrrells worden met hun knapperige kraak en subtiele smaken beter beoordeeld. Go Pure laat als enige ook een brutaal appeltje ronddansen op het groentebal. Het loont. Maar zelfs zon der deze friszoete rugdekking wor den de natuurlijke smaken van de biet en pastinaak door de panelleden als beste beoordeeld. Daar kan Albert Heijn nog veel van leren; de verschil lende groentes smaken nagenoeg hetzelfde en zijn ook elk besmeurd met de vettige textuur van aardappel zetmeel. Alleen de 'Veggie' bieten- chipjes van Lay's vallen nog minder in de smaak. Door de bank genomen zijn het geen onaardige doorsnaaier- tjes, maar onder het flinterdunne harnas van bietenpoeder gaat in feite een ordinair chipje van tarwebloem en aardappel schuil. ZATERDAG 5 OKTOBER 2019 GO Reageren? zo@dpgmedia.nl Moddervet en vol suiker MATTHIJS MEEUWSEN Gelauwerde chef achter de Bieterbal, (voorheen) Vork en Mes en nu Karpa. Hoofdkok en culi naire rechterhand bij Karpa, duurzame bedrijfscatering. Vegetarische projectmanager bij Karpa.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 80