Vulkaan van nasi
\oeten
LEKKER FRED
Filosoof
KOKEN
,,Door die vernederlandste
Chinese restaurants, die dit
gerecht met zo'n plakje ham
erop serveren. Mijn nasi is snel
gemaakt. Dit gerecht is een
bijgerecht, opvulling bij andere
gerechten.''
,,De rijst in een vulkaanvormige
pot doen en dan omkeren. Je
mag er ook een hoopje van
maken. Wees creatief. Lekker
Fred juicht dat alleen maar toe.
Het is een boek voor mensen die
gewoon lol willen hebben en
een beetje willen kijken hoe je
dingen kan koken."
,,Ja. Precies zoals op de foto."
Een ovengerecht op basis
van restjes, waarschijnlijk
voor vier personen, uit
Calvé-Delft's Winterboekje.
250 g koud vleesch
(overgebleven varkens-
of rundvlees)
1 kg koude aardappelen
50 g margarine
(of kokosvet, of boter)
2 flinke uien
4 dl melk (eventueel voor
een deel vervangen door
aangelengde vleesjus)
paneermeel
In de woorden van Martine
Wittop Koning zelf: 'Doe de
koude aardappelen in een
pan. Breng ze met de melk
(of het verdunde bruin van
jus) aan de kook en laat ze
een kwartier zachtjes door
koken. Snipper intusschen
de uien en fruit ze lichtbruin
in ruim de helft van het vet.
Hak het vleesch fijn. Leg nu
op de aardappelen de ge
fruite uien en het vleesch,
stamp met een houten lepel
alles fijn en maak het
mengsel naar smaak af met
wat peper (misschien ook
wat zout). Breng alles over
in een vuurvast schoteltje,
bestrooi de bovenkant met
wat paneermeel en verdeel
daarover de rest van het
vet in kleine klontjes. Zet
het schoteltje in een warme
oven tot zich een knappe
rend korstje heeft gevormd
(ongeveer 15 minuten).'
Mocht u trouwens weten
waarom dit gerecht
'filosoof' heet, stuur
dan een mailtje naar
magazine@dpgmedia.nl
Drie in de pan
Ze gaan met z'n
drieën in een pan, van
daar de naam. De
dikke, oud-Hollandse
pannenkoekjes lijken
op American pan
cakes.
Arretje Nof
De Nederlandsche
Oliefabriek (NOF),
later Calvé, maakte in
de jaren 20 reclame
met stripfiguur
Arretje Nof.
Cake
Naar Arretje Nof werd
de arretjescake ver
noemd. In een van de
receptenboekjes stond
het recept voor deze
chocoladecake, die
niet in de oven hoeft.
Pindakaasreep
Ook voor deze versna
pering heb je geen
oven nodig: no bake
pindakaasrepen.
Het hele recept is te
vinden op calve.nl.
In zijn boek Lekker Fred presenteert hiphopartiest Freddy
Tratlehner (Vjeze Fur), bekend van de Jeugd Van Tegenwoordig,
recepten die vooral leuk zijn, ook als je niet van koken houdt.
Deze maand geeft hij tekst en uitleg bij wat Fred-klassiekers.
Hoe kwam je op dit recept?
Het ziet er zo mooi uit, hoe
doe je dat?
Maak je het gerecht zelf ook
zoals het op de foto is gezet?
Ingrediënten
Voor 4 personen:
500 g pandanrijst 1 pikkie
koenjit (toko) 1 stengel
citroengras 300 ml kokosmelk
4 djerukpurutbladeren (toko)
3 pandanbladeren (toko, vries
vak) 1 tl zout 1 tl kurkuma
(eventueel) 2 rawitpepertjes
(toko) halve komkommer
2 el gebakken uitjes 2 el kleine
vliespinda's
Bereiding
1. Was de rijst tot het wegstro
mende water helemaal helder
is. Hak de koenjit in grove stuk
ken. Laat de rijst en de koenjit
nu minimaal 1 uur weken in een
kom water. Giet af en laat goed
uitlekken in een vergiet.
2. Verhit op middelhoog vuur
een pan met een sudderplaatje
eronder. Kneus de stengel ci
troengras. Doe de rijst in de pan
met het citroengras, de kokos
melk, zo'n 300 milliliter water
(de rijst moet 2 vingerkootjes
onder staan), de djerukpurut-
en pandanbladeren en zout.
Kook de rijst in een afgedekte
pan 15 tot 20 minuten tot het
kookvocht is geabsorbeerd. Pas
op dat de rijst niet aankoekt.
Laat de rijst van het vuur nog
10 minuten droogstomen.
3. Verwijder de koenjit en de
bladeren. Als je de rijst niet geel
genoeg vindt, kun je altijd nog
de boel belazeren door er kur
kuma doorheen te roeren. Snijd
de pepertjes in dunne ringen en
de komkommer in schijfjes.
4. Als je nog pandanbladeren
hebt, kun je die voor de sier op
een schaal leggen. Bouw van
de rijst een vulkaan. Garneer
met de komkommer en gooi de
pepers, de gebakken uitjes en
de pinda's eroverheen.
ZATERDAG 5 OKTOBER 2019 37