Vulkaan van nasi \oeten LEKKER FRED Filosoof KOKEN ,,Door die vernederlandste Chinese restaurants, die dit gerecht met zo'n plakje ham erop serveren. Mijn nasi is snel gemaakt. Dit gerecht is een bijgerecht, opvulling bij andere gerechten.'' ,,De rijst in een vulkaanvormige pot doen en dan omkeren. Je mag er ook een hoopje van maken. Wees creatief. Lekker Fred juicht dat alleen maar toe. Het is een boek voor mensen die gewoon lol willen hebben en een beetje willen kijken hoe je dingen kan koken." ,,Ja. Precies zoals op de foto." Een ovengerecht op basis van restjes, waarschijnlijk voor vier personen, uit Calvé-Delft's Winterboekje. 250 g koud vleesch (overgebleven varkens- of rundvlees) 1 kg koude aardappelen 50 g margarine (of kokosvet, of boter) 2 flinke uien 4 dl melk (eventueel voor een deel vervangen door aangelengde vleesjus) paneermeel In de woorden van Martine Wittop Koning zelf: 'Doe de koude aardappelen in een pan. Breng ze met de melk (of het verdunde bruin van jus) aan de kook en laat ze een kwartier zachtjes door koken. Snipper intusschen de uien en fruit ze lichtbruin in ruim de helft van het vet. Hak het vleesch fijn. Leg nu op de aardappelen de ge fruite uien en het vleesch, stamp met een houten lepel alles fijn en maak het mengsel naar smaak af met wat peper (misschien ook wat zout). Breng alles over in een vuurvast schoteltje, bestrooi de bovenkant met wat paneermeel en verdeel daarover de rest van het vet in kleine klontjes. Zet het schoteltje in een warme oven tot zich een knappe rend korstje heeft gevormd (ongeveer 15 minuten).' Mocht u trouwens weten waarom dit gerecht 'filosoof' heet, stuur dan een mailtje naar magazine@dpgmedia.nl Drie in de pan Ze gaan met z'n drieën in een pan, van daar de naam. De dikke, oud-Hollandse pannenkoekjes lijken op American pan cakes. Arretje Nof De Nederlandsche Oliefabriek (NOF), later Calvé, maakte in de jaren 20 reclame met stripfiguur Arretje Nof. Cake Naar Arretje Nof werd de arretjescake ver noemd. In een van de receptenboekjes stond het recept voor deze chocoladecake, die niet in de oven hoeft. Pindakaasreep Ook voor deze versna pering heb je geen oven nodig: no bake pindakaasrepen. Het hele recept is te vinden op calve.nl. In zijn boek Lekker Fred presenteert hiphopartiest Freddy Tratlehner (Vjeze Fur), bekend van de Jeugd Van Tegenwoordig, recepten die vooral leuk zijn, ook als je niet van koken houdt. Deze maand geeft hij tekst en uitleg bij wat Fred-klassiekers. Hoe kwam je op dit recept? Het ziet er zo mooi uit, hoe doe je dat? Maak je het gerecht zelf ook zoals het op de foto is gezet? Ingrediënten Voor 4 personen: 500 g pandanrijst 1 pikkie koenjit (toko) 1 stengel citroengras 300 ml kokosmelk 4 djerukpurutbladeren (toko) 3 pandanbladeren (toko, vries vak) 1 tl zout 1 tl kurkuma (eventueel) 2 rawitpepertjes (toko) halve komkommer 2 el gebakken uitjes 2 el kleine vliespinda's Bereiding 1. Was de rijst tot het wegstro mende water helemaal helder is. Hak de koenjit in grove stuk ken. Laat de rijst en de koenjit nu minimaal 1 uur weken in een kom water. Giet af en laat goed uitlekken in een vergiet. 2. Verhit op middelhoog vuur een pan met een sudderplaatje eronder. Kneus de stengel ci troengras. Doe de rijst in de pan met het citroengras, de kokos melk, zo'n 300 milliliter water (de rijst moet 2 vingerkootjes onder staan), de djerukpurut- en pandanbladeren en zout. Kook de rijst in een afgedekte pan 15 tot 20 minuten tot het kookvocht is geabsorbeerd. Pas op dat de rijst niet aankoekt. Laat de rijst van het vuur nog 10 minuten droogstomen. 3. Verwijder de koenjit en de bladeren. Als je de rijst niet geel genoeg vindt, kun je altijd nog de boel belazeren door er kur kuma doorheen te roeren. Snijd de pepertjes in dunne ringen en de komkommer in schijfjes. 4. Als je nog pandanbladeren hebt, kun je die voor de sier op een schaal leggen. Bouw van de rijst een vulkaan. Garneer met de komkommer en gooi de pepers, de gebakken uitjes en de pinda's eroverheen. ZATERDAG 5 OKTOBER 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 125