Zo rijp dat
het spettert
Ester Korteland (55) uit Papendrecht
maakt jam en sauzen van fruit uit een
boomgaard van anderhalve hectare.
„Mijn ziel en zaligheid zit in dit werk. Dat
is niet in geld uit te drukken. Vanaf juli tot
in oktober oogsten we dagelijks kersen,
bessen, frambozen en pruimen. Lekker
zoet en vol van smaak. Het fruit moet zó
rijp zijn dat als je erin hapt, het sap je op de
brillenglazen spettert. Kijk, deze pruim ziet
er goed uit. En is wormvrij. We hebben dit
jaar veel te stellen met de suzuki-fruitvlieg-
jes. Die leggen massaal hun eitjes in de
pruimen. De vliegjes hebben in Nederland
nog geen natuurlijke vijand die ze te lijf
gaat. Onze twee plukkers moeten elke
vrucht apart bekijken bij een felle lamp.
Dat is enorm veel werk.
Ik heb afgeleerd om in het voorjaar te
enthousiast te raken. Ook al verandert de
boomgaard in een zee van witrozige bloe
sem en ontwikkelt de vrucht zich daarna
voorbeeldig. Er kan nog zó veel gebeuren
voordat het fruit veilig binnen is. Als ik
's nachts wakker schrik van een hagelbui,
denk ik meteen aan de oogst. Die is één keer
verwoest sinds we in 1990 De Heerlijkheid
overnamen van mijn schoonouders.
We werken het grootste deel van het jaar
aan onze bomen. We snoeien, hangen
netten over de bomen tegen de vogels,
zagen oude exemplaren weg. Elk jaar is het
afwachten welke oogst ons ten deel valt.
Is er te weinig framboos voor de jam, sap
of saus, dan meng ik de fruitsmaken met
wat specerijen. Soms smaakt het niet, of
net niet. Opnieuw proberen dan maar.''
DE HEERLIJKHEID VAN PAPENDRECHT
ZATERDAG 5 OKTOBER 2019 23