Zo rijp dat het spettert Ester Korteland (55) uit Papendrecht maakt jam en sauzen van fruit uit een boomgaard van anderhalve hectare. „Mijn ziel en zaligheid zit in dit werk. Dat is niet in geld uit te drukken. Vanaf juli tot in oktober oogsten we dagelijks kersen, bessen, frambozen en pruimen. Lekker zoet en vol van smaak. Het fruit moet zó rijp zijn dat als je erin hapt, het sap je op de brillenglazen spettert. Kijk, deze pruim ziet er goed uit. En is wormvrij. We hebben dit jaar veel te stellen met de suzuki-fruitvlieg- jes. Die leggen massaal hun eitjes in de pruimen. De vliegjes hebben in Nederland nog geen natuurlijke vijand die ze te lijf gaat. Onze twee plukkers moeten elke vrucht apart bekijken bij een felle lamp. Dat is enorm veel werk. Ik heb afgeleerd om in het voorjaar te enthousiast te raken. Ook al verandert de boomgaard in een zee van witrozige bloe sem en ontwikkelt de vrucht zich daarna voorbeeldig. Er kan nog zó veel gebeuren voordat het fruit veilig binnen is. Als ik 's nachts wakker schrik van een hagelbui, denk ik meteen aan de oogst. Die is één keer verwoest sinds we in 1990 De Heerlijkheid overnamen van mijn schoonouders. We werken het grootste deel van het jaar aan onze bomen. We snoeien, hangen netten over de bomen tegen de vogels, zagen oude exemplaren weg. Elk jaar is het afwachten welke oogst ons ten deel valt. Is er te weinig framboos voor de jam, sap of saus, dan meng ik de fruitsmaken met wat specerijen. Soms smaakt het niet, of net niet. Opnieuw proberen dan maar.'' DE HEERLIJKHEID VAN PAPENDRECHT ZATERDAG 5 OKTOBER 2019 23

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 111