In de afgelopen maanden hebben tuinders tonnen aan oogst van het land gehaald. De bloemen, kruiden en noten zijn in juli en augustus geplukt, de appels en peren in september. ,,Ik heb afgeleerd om al in het voorjaar enthousiast te raken. Er kan dan nog zó veel gebeuren.'' De mooiste tijd van het jaar hebben de meeste tuinders alweer achter de rug. Met man en macht hebben ze de vruchten geplukt van hun inspanningen jaarrond. Rijpe pruimen en hazelnoten, geurige kruiden en zoete appels en peren beland den in kisten, kratten en manden om te worden verwerkt tot een langer houdbaar product. Met liefde gemaakt, zeggen de tuinders zelf. Dat klinkt romantischer dan het is: ge wassen verbouwen in de vollegrond houdt ook risico's in. Er kan zó veel misgaan. Als Ester Korteland van Landwinkel De Heer lijkheid het suzuki-fruitvliegje aantreft in haar boomgaard van anderhalve hectare bijvoorbeeld, kan ze er een pruimenoogst vol larven aan overhouden. Een zwerm vogels kan zomaar de bloemenvelden van kwekerij Het Blauwe Huis onderpoepen. En hazelnootteler Harm Tuenter heeft het nakijken als - beschermde - roeken zijn zesduizend hazelaars leegpikken. Toch werken de bevlogen telers stug door, al slinkt hun aantal. Ons land telt nog 4458 bedrijven die traditiegetrouw in de vollegrond werken - dus buiten de kas. Dat is de helft minder dan twintig jaar gele den. Heel voorzichtig lijkt er een opleving te ontstaan: er zit enige groei in de stads- landbouw en in kleinschalige, biologische bedrijven. Zo wordt bijvoorbeeld de noten teelt groter omdat er meer vraag is naar plantaardige eiwitten. TEKST REGIEN KLEIN HEGEMAN FOTO'S JEAN-PIERRE JANS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 106