i75j Weekend Bruine bonen zijn hip MARGOT ZEELAND 11 16,9 De slager uit Oosterland krijgt van ons een vriendelijke klap op zijn schouderstuk. De tussen rare en medium gebakken sappige tournedos is verbluffend mals. Dit lapje kun je bijna met een lepel snijden. „Gelukkig zit er ook geen blaaie saus over!'', grijnst mijn autochtone tafelgezel, die ook gulzig de lek kere champignons oppeuzelt. Op verzoek serveert de chef er aardappelschijfjes in plaats van friet bij. Een duim steken we te vens op voor de rijke sla met onder meer feta en meloen als ook het schaaltje met blokjes gekookte rode biet. Zo'n aardse touch is meer dan welkom, aangezien onze rode wijn - een Italiaanse Primitivo - een flinke zoetimpres- sie geeft. Niet honderd procent kiplekker voelen we ons bij het haantje. De pootjes zijn mals en door, doch aan de binnenzijde is het net aan en de gehaktvulling oogt nog een tikje te roze. Dat doet overigens weinig afbreuk aan de heerlijke, kruidige smaak. Terwijl Whitney Houston - I always love you, hoehoehoehoe - uit de speakers murmelt, zien we dat Rachel vandaag niet alleen tekent voor de cheesecake maar ook voor de tiramisu. Ze maakt de klassieke Italiaanse lekkernij met de amandellikeur amaretto. Het originele recept is met Siciliaanse Marsala! Toch willen we kunsten van de keukenprinses wel eens keu ren. Het is een decent slotakkoord, met veel mascarpone en een bescheiden scheut likeur. Kann man essen, zouden de Duitsers zeggen. Na enkele uitmuntende espresso's verlaten we dit leuke, maar door de grote schare eters dampende eethuis. Ah, heerlijk, frisse lucht! BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Pas geleden ging ik met mijn ouders logeren op een prachtige locatie in een hotel aan de Zeeuwse kust. Wij, hun kinderen, geven hun ieder jaar zo'n weekendje weg voor de ver jaardagen. Maar omdat de heer Parkinson ook zo nodig mee uit moest en wilde blijven overnach ten, besloot ik met ze mee te gaan. Zo sliep ik met ze op de hotelkamer op de bed- bank wat eigenlijk heel gezellig, vertrouwd maar tegelijkertijd ook een beetje vreemd was. Norma liter krijgt mijn vader hulp bij het douchen in de ochtend en nu mocht ik dat doen. Ik hielp ze ver der met van alles en nog wat en doordat het dat weekend nog even zomer leek, hadden we het heerlijk naar ons zin. Het was waardevol om zo samen te zijn en wat kon ik mijn moeder goed begrijpen toen ze verzuchtte dat ze het zo fijn vond om de zee weer eens te zien en te ruiken toen we heerlijk op een bankje in de zon zaten. Al Wat kon ik mijn moeder goed begrijpen toen ze verzuchtte dat ze het zo fijn vond om de zee weer eens te zien en te ruiken Tijdens de opening van de Zeeuwse versie van deze week in Middelburg spreekt Martijn Buijsse, adviseur bij FarmUp over Zeeland Bonenland. Zeeland is immers de grootste producent van bruine bonen in Nederland. Een mooie aanleiding om hem eens te bevragen naar de duur zame impact van de Zeeuwse bruine boon. ,,Het gaat niet zozeer om wat eten we vandaag maar meer over wat eten we morgen", zegt hij. ,,Bekeken vanuit gezondheids perspectief is een plantaardig di eet heel gezond. Bruine bonen bevatten zeer hoogwaardige ei witten en zijn dus goede vlees vervangers. Binnen de kringloop- landbouw geldt het principe dat we geen eten moeten kweken als veevoer maar alleen voor mense lijk gebruik. Nu wordt er nog die kleine vanzelfsprekendheden en het onaf hankelijke leventje; ze leverden een hoop in de afgelopen jaren. Maar hier zijn ze toch maar weer. Ik reserveerde meteen voor volgend jaar. ,,Bij le ven en welzijn", zou mijn eigen oma hebben ge roepen. En dat is natuurlijk ook zo, al geldt dat helaas voor iedereen. Die zondagavond at ik weer thuis met al mijn Mannen, wat ook heel gezellig was. Man had aubergines gemaakt uit de oven. Neem 4 aubergines, halveer ze en maak kruis lings inkepingen in het vruchtvlees. Leg ze, be sprenkeld met olijfolie en met tijm, peper en zout 40 minuten in de oven op 200 graden. Maak van 300 gram Griekse yoghurt, een geperste knof lookteen en verse koriander en munt een saus en giet deze over de aubergines. Ik hoop maar dat mijn Mannen te zijner tijd ook weekendjes met mij op pad gaan. steeds veel graan als veevoer ge kweekt. Niet alle eiwitten hoeven voor menselijke consumptie te zijn, maar wel meer dan nu het geval is", legt hij uit. ,,Boeren zit ten vaak vast aan hun bouwplan en kunnen dat niet makkelijk veranderen. Wanneer ze bonen gaan verbouwen die hier worden opgegeten, is er sprake van een korte keten. Dat is duurzamer." Toch zijn bruine bonen wat uit de gratie. Een goede reden om workshops met en voor kinderen op scholen te organiseren waarbij ze leren hoe ze lekker eten met bruine bonen kunnen maken. Bijvoorbeeld met deze dip. Neem een blik bruine bonen, giet het vocht af en pureer de bonen met de staafmixer samen met een flinke scheut olijfolie. Meng met kleine stukjes tomaat, paprika en een geperste teen knoflook. Voeg zout, peper, wat paprikapoeder en verse peterselie toe. Dippen met nachochips mag zo veel je maar wil. eindscore vrijdag 4 oktober 2019 GO Zijn de hoofdgerechten een stap omhoog? Nog een dessert dan? Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Vandaag start de Dutch Food Week. Het thema van deze landelijke week is 'Wat eten we?' Margot Verhaagen Middelburg Kinderen van basisschool de Sprong in Koudekerke tijdens de workshop over bruine bonen die zij kregen van Conny Schoenmaker foto rachelle verhage

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 39