i75j
Weekend
Bruine bonen zijn hip
MARGOT
ZEELAND 11
16,9
De slager uit Oosterland krijgt van ons een
vriendelijke klap op zijn schouderstuk. De
tussen rare en medium gebakken sappige
tournedos is verbluffend mals. Dit lapje kun
je bijna met een lepel snijden. „Gelukkig zit
er ook geen blaaie saus over!'', grijnst mijn
autochtone tafelgezel, die ook gulzig de lek
kere champignons oppeuzelt. Op verzoek
serveert de chef er aardappelschijfjes in
plaats van friet bij. Een duim steken we te
vens op voor de rijke sla met onder meer feta
en meloen als ook het schaaltje met blokjes
gekookte rode biet. Zo'n aardse touch is meer
dan welkom, aangezien onze rode wijn - een
Italiaanse Primitivo - een flinke zoetimpres-
sie geeft.
Niet honderd procent kiplekker voelen we
ons bij het haantje. De pootjes zijn mals en
door, doch aan de binnenzijde is het net aan
en de gehaktvulling oogt nog een tikje te
roze. Dat doet overigens weinig afbreuk aan
de heerlijke, kruidige smaak.
Terwijl Whitney Houston - I always love you,
hoehoehoehoe - uit de speakers murmelt, zien
we dat Rachel vandaag niet alleen tekent voor
de cheesecake maar ook voor de tiramisu. Ze
maakt de klassieke Italiaanse lekkernij met de
amandellikeur amaretto. Het originele recept
is met Siciliaanse Marsala! Toch willen we
kunsten van de keukenprinses wel eens keu
ren. Het is een decent slotakkoord, met veel
mascarpone en een bescheiden scheut likeur.
Kann man essen, zouden de Duitsers zeggen.
Na enkele uitmuntende espresso's verlaten
we dit leuke, maar door de grote schare eters
dampende eethuis.
Ah, heerlijk, frisse lucht!
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Pas geleden ging ik met mijn ouders logeren
op een prachtige locatie in een hotel aan de
Zeeuwse kust. Wij, hun kinderen, geven
hun ieder jaar zo'n weekendje weg voor de ver
jaardagen. Maar omdat de heer Parkinson ook zo
nodig mee uit moest en wilde blijven overnach
ten, besloot ik met ze mee te gaan.
Zo sliep ik met ze op de hotelkamer op de bed-
bank wat eigenlijk heel gezellig, vertrouwd maar
tegelijkertijd ook een beetje vreemd was. Norma
liter krijgt mijn vader hulp bij het douchen in de
ochtend en nu mocht ik dat doen. Ik hielp ze ver
der met van alles en nog wat en doordat het dat
weekend nog even zomer leek, hadden we het
heerlijk naar ons zin. Het was waardevol om zo
samen te zijn en wat kon ik mijn moeder goed
begrijpen toen ze verzuchtte dat ze het zo fijn
vond om de zee weer eens te zien en te ruiken
toen we heerlijk op een bankje in de zon zaten. Al
Wat kon ik mijn moeder goed begrijpen toen ze
verzuchtte dat ze het zo fijn vond om de zee
weer eens te zien en te ruiken
Tijdens de opening van de
Zeeuwse versie van deze week in
Middelburg spreekt Martijn
Buijsse, adviseur bij FarmUp over
Zeeland Bonenland. Zeeland is
immers de grootste producent
van bruine bonen in Nederland.
Een mooie aanleiding om hem
eens te bevragen naar de duur
zame impact van de Zeeuwse
bruine boon.
,,Het gaat niet zozeer om wat
eten we vandaag maar meer over
wat eten we morgen", zegt hij.
,,Bekeken vanuit gezondheids
perspectief is een plantaardig di
eet heel gezond. Bruine bonen
bevatten zeer hoogwaardige ei
witten en zijn dus goede vlees
vervangers. Binnen de kringloop-
landbouw geldt het principe dat
we geen eten moeten kweken als
veevoer maar alleen voor mense
lijk gebruik. Nu wordt er nog
die kleine vanzelfsprekendheden en het onaf
hankelijke leventje; ze leverden een hoop in de
afgelopen jaren. Maar hier zijn ze toch maar weer.
Ik reserveerde meteen voor volgend jaar. ,,Bij le
ven en welzijn", zou mijn eigen oma hebben ge
roepen. En dat is natuurlijk ook zo, al geldt dat
helaas voor iedereen. Die zondagavond at ik weer
thuis met al mijn Mannen, wat ook heel gezellig
was.
Man had aubergines gemaakt uit de oven.
Neem 4 aubergines, halveer ze en maak kruis
lings inkepingen in het vruchtvlees. Leg ze, be
sprenkeld met olijfolie en met tijm, peper en zout
40 minuten in de oven op 200 graden. Maak van
300 gram Griekse yoghurt, een geperste knof
lookteen en verse koriander en munt een saus en
giet deze over de aubergines. Ik hoop maar dat
mijn Mannen te zijner tijd ook weekendjes met
mij op pad gaan.
steeds veel graan als veevoer ge
kweekt. Niet alle eiwitten hoeven
voor menselijke consumptie te
zijn, maar wel meer dan nu het
geval is", legt hij uit. ,,Boeren zit
ten vaak vast aan hun bouwplan
en kunnen dat niet makkelijk
veranderen. Wanneer ze bonen
gaan verbouwen die hier worden
opgegeten, is er sprake van een
korte keten. Dat is duurzamer."
Toch zijn bruine bonen wat uit
de gratie. Een goede reden om
workshops met en voor kinderen
op scholen te organiseren waarbij
ze leren hoe ze lekker eten met
bruine bonen kunnen maken.
Bijvoorbeeld met deze dip. Neem
een blik bruine bonen, giet het
vocht af en pureer de bonen met
de staafmixer samen met een
flinke scheut olijfolie. Meng met
kleine stukjes tomaat, paprika en
een geperste teen knoflook. Voeg
zout, peper, wat paprikapoeder
en verse peterselie toe. Dippen
met nachochips mag zo veel je
maar wil.
eindscore
vrijdag 4 oktober 2019
GO
Zijn de hoofdgerechten een stap omhoog?
Nog een dessert dan?
Prijs/kwaliteit
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Vandaag start de Dutch Food
Week. Het thema van deze
landelijke week is 'Wat eten
we?'
Margot Verhaagen
Middelburg
Kinderen van basisschool de Sprong in Koudekerke tijdens
de workshop over bruine bonen die zij kregen van Conny
Schoenmaker foto rachelle verhage