14 DEMODAGEN RIJK ZWAAN Bij Rijk Zwaan maken ze sla zoals de klant het wil. Vierhonderd rassen. Van modieus gezond tussendoortje tot een stevig blad voor onder de hamburger. Uit de hele wereld komen kenners dezer dagen proeven uit de Fijnaartse vollegrondsvitrine. Honderden versies sla? Ja zeker. En dan heeft Arno van Oers het nog niet over de vele varianten andijvie en prei, de baby-spinazie of de paarse bloem kool die ook nS het koken nog paars is. De 55-jarige Oudenbosschenaar leidt als coördinator de boel in goede banen op de kleurige demovelden van groenteveredelaar Rijk Zwaan. Zes weken lang komen Japanners, Hongaren, Amerikanen en wie al niet proeven en kijken hoe de gewas sen er in strakke rijen bij staan op de groeizame Fijnaartse klei. Lekkerstevig ,,Er is geen nationaliteit die we nog niet hebben mogen ontvangen", zegt Van Oers, van origine bonenverede laar en al dertig jaar in dienst van het familiebedrijf. Onderwijl helpt hij een Brit die zich meldt voor crystal- sla omdat die zo lekker stevig blijft in een broodje hamburger. Even later laat hij een Duitser proeven van een 'knackig-saftiger Salat gefüllt mit lec- keren hummus'. Het zorgvuldig ge kweekte blaadje tendita-sla ziet er daadwerkelijk uit als een lepeltje. ,,Na al die jaren verbaas ik mij nog steeds over wat Rijk Zwaan kan en doet", meent Van Oers oprecht. ,,Het Nederlandse niveau in de tuinbouw is zó ongekend hoog. Toen ik begon, hadden we hier op het veld driehon derd rassen sla. Nu dus vierhonderd. En dat zijn vrijwel allemaal nieuwe rassen." Tijden, smaken en economieën veranderen. Nederlanders houden van malse sla, donker gekleurd. In Zuid-Europa zien ze hem graag lich ter gekleurd. Een kok werkt liever niet met malse, maar in de keuken onhandige kropsla. Die vindt tegen woordig een salanova multileaf prak tischer; daar hak je de kont vanaf en in een klap liggen er honderd keurige blaadjes met nog nauwelijks nerf op het aanrecht. Niks meer aan doen. Kropsla, ijsbergsla, bindsla met een open of een dichte nerf, eikeblad, cactusblad, de kroes van een lollo bi- onda, een krop met drie verschil- lende kleuren, 400 gram per stuk of dik 800... ,,En dan heb je het nog niet over smaak, over groeipotentie, de geschiktheid voor bepaalde grond soorten of weersomstandigheden, de houdbaarheid of de gevoeligheid voor bepaalde ziektes. Al die elemen ten spelen een rol bij wat onze klant komt kopen en bij wat wij hem kun nen adviseren. We passen het gewas en het teeltplan als het ware per klant aan." Divers Ook die klanten zijn bijzonder di vers, weet Van Oers inmiddels uit rijke ervaring. Hij ziet er tijdens deze demodagen wel honderd op een dag, trekt ze veilige overschoenen aan om buitenlandse besmettingen te voor komen en neemt ze mee naar de kos telijke vitrine op het land. ,,We lopen hier met tuinders en akkerbouwers. Met inkopers van grote supermarkten, snij- en verpak kingsbedrijven, handelaren, maar ook vertegenwoordigers van diep- vriesfabrieken. Die hebben allemaal hun specifieke reden om naar een be paalde soort te zoeken." RIJK ZWAAN Van de laatste jaren is vooral de vraag naar mini. Alles moet mini. Makkelijk mee te nemen, snel weg te werken en opvoedkundig heel ver antwoord, zo'n paprikaatje of smake lijk tomaatje dat in de mond ontploft. ,,De kunst is om daar snel op in te spelen, terwijl je weet dat het jaren duurt om zo'n variant te ontwikke len. Planten hebben tijd nodig om te groeien, je moet jarenlang verbeteren en testen of er juist weer nieuwe ele menten aan toevoegen." Rijk Zwaan presenteert zijn inter nationale bezoek enkele knox-pro- ducten, weer iets moderns. De vers gesneden blaadjes ijsbergsla blijven langer mooi en smakelijk omdat ze niet zo snel meer oxyderen als vorige generaties. ,,Voor kant-en-klaarmaal- tijden is dat heel belangrijk, maar ook voor de broodjeszaak die voorraad in de vitrine presenteert." Geheim Op het demonstratieveld probeert een Nieuw-Zeelander te ontdekken wat voor rode sla hij ziet. Tussen de rijen West-Brabants welvaren staat een wit bordje zonder naam, maar wel met een nummer: 41950. Die krijgt pas over enige tijd een officiële presentatie bij Rijk Zwaan. Van Oers verklapt trots het geheim: ,,Deze is niet alleen van buiten rood, maar ook van binnen. Weer iets nieuws. Er zijn klanten die dat mooier vinden. Zie je nog nergens, wel bij ons. Goed hè!" donderdag 3 oktober 2019 Op de demovelden van Rijk Zwaan in Fijnaart geeft Arno van Oers buitenlandse klanten tekst en uitleg over de vele varianten sla die er op de vollegrond worden geteeld, FOTO MARCEL OTTERSPEER/PIX4PROFS Sla, hoe wilt u hem hebben? John Bas Fijnaart Rijk Zwaan is het op drie na grootste groen- teveredelingsbedrijf ter wereld. Enkhuizenaar Rijk Zwaan begon in 1924 in Rotterdam een winkel tje voor zaden. Er werken nu 3300 mensen in 30 landen van wie 1400 in Neder land. Het hoofdkantoor staat in De Lier (ZH). In de Fijnaartse pol der staat sinds 2004 een onderzoekscen trum. Daar werken zo'n 350 mensen op kan toor, in laboratoria en kassen en testen ook op volle grond. Het assortiment be staat vooral uit vrucht groenten, blad- en wor telgewassen en kolen. In totaal 1200 rassen. Vorig jaar maakte Rijk Zwaan 59 miljoen euro winst (omzet 413 mil joen euro). 115 miljoen ging naar onderzoek en ontwikkeling. Rijk Zwaan verkoopt naar eigen zeggen geen rassen die vallen onder de wetgeving van genetische manipulatie.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 63