II
'Haal slot van projecten af om banen te redden'
ZEELAND 3
desnoods een straatje verder
rijdt. Deden de AD Friet Test of
de Cafetaria Top 100 dat ook al
niet?
Sterrenstelsel
Van Rooij: ,,Die zijn gestopt.
Gelukkig. Wij vinden het niet
terecht dat alle aandacht naar
de winnaar gaat. Bovendien:
als een keurmeester 's morgens
op pad gaat, kan hij het eerste
frietje nog goed beoordelen. Je
kunt je afvragen hoe dat is bij
de laatste die hij wegwerkt.
Wij als vakvereniging willen
liever een soort sterrenstelsel.
In de Smulgids willen we alle
mooie frituurzaken vastleggen
die Nederland rijk is. Wie
snakt er na de vakantie niet
naar een frietje? En toch heeft
patat geen aanzien. We betalen
zonder blikken of blozen 2,75
voor een kop koffie. Naar friet
wordt anders gekeken. Dan
vinden we 1,60 normaal, voor
een kaal frietje. En als we friet
eten, is het: 'morgen eten we
weer gezond'." Hij wordt er
een beetje boos van. „Pot
domme! Morgen wéér een
frietje! Daar is niets mis mee!"
Geen toevoegingen
Aardappelteler Wim de Visser
uit Westkapelle is het daar roe
rend mee eens. De Visser be
voorraadt zo'n 35 Zeeuwse fri-
tures en strandpaviljoens:
,,Recht van het land, er zit geen
enkele toevoeging bij, geen
conserveringsmiddel of niks."
Goede friet begint met goede
aardappels. ,,Niet iedere aard
appel is het waard friet te wor
den", doceert Van Rooij. Ook
die van De Frietboetiek komen
van De Visser: rassen als Fries-
lander, Alegria, Miranda, Forza
en Agria, die bij uitstek ge
schikt zijn om patatjes van te
maken. Ze moeten minimaal
360 gram 'droge stof bevatten.
,,Anders zuigt de friet zich vol
vet", verklaar De Visser. Dit
jaar zijn de aardappelen van
uitstekende kwaliteit. Ruim
400 gram droge stof, dankzij
de vele zonnige dagen.
Potdomme!
Morgen wéér een
frietje! Daar is
niets mis mee
De eerste editie van de 'ster-
rengids voor frituurspeciaalza-
ken' moet de aanzet zijn tot een
vollediger overzicht van uit
blinkers. Nu staan alleen nog
frituurzaken vermeld die het
keurmerk Goed Gefrituurd of
Met Goud Bekroond dragen. In
Zeeland zijn dat er drie: De Krab
in Krabbendijke en de twee ca
fetaria van Lammers in Middel
burg. Vanaf maandag kunnen
frietliefhebbers op Smulscore.nl
zelf sterren uitdelen voor sfeer
en uitstraling van de frituur,
gastvrijheid, professionaliteit,
kwaliteit en presentatie van de
producten en de verhouding
prijs/kwaliteit. Hoog scorende
zaken maken kans op vermel
ding in de tweede Smulgids, die
eind 2020 verschijnt.
voor moet je de ene week af
bakken op 132, de andere op
128. Daar ben je continu mee
bezig."
Frans van Rooij is directeur
van ProFri (Professionele Fri-
tuurders) en het Nederlands
Frituurcentrum. Hij is de man
achter de Nationale Smulgids.
Die 'Michelingids voor frituur
zaken' verschijnt maandag en
moet de liefhebber de weg wij
zen naar zaken waarvoor je
Gemeenten zijn beducht om bij
voorbeeld nieuwe bouwvergunnin
gen te verlenen, omdat die mis
schien in strijd zijn met de regels
rond de uitstoot van stikstof. Zij ne
men het zekere voor het onzekere.
Het gevolg is dat de vergunningver
lening in heel Nederland op slot zit.
De provincie heeft een externe
werkgroep opgericht om te helpen
dit proces vlot te trekken.
Dit antwoordde dagelijks provin
ciebestuurder Anita Pijpelink
(PvdA) gisteren op vragen in de
commissie ruimte van Provinciale
Staten. Binnen de commissie leven
grote zorgen over de gevolgen uit
spraak van de Raad van State over
toepassing van de regels rond de uit
stoot van stikstof.
SGP'er Joan van Burg drong aan
snel met informatie te komen: ,,We
kunnen niet wachten tot een vol
gende commissievergadering. Er
staan banen op de tocht. Niemand
kan nu verder. Zorg voor duidelijk
heid." Van Burg, zelf werkzaam bij
een bouwbedrijf, wordt in zijn dage
lijks werk geconfronteerd met de
problematiek. ,,Dit is een door de
overheid geschapen situatie. Wij
zijn als overheid daarom verplicht
Er staan banen op
de tocht. Niemand
kan nu verder
snel duidelijkheid te verschaffen."
De zorgen van Van Burg werden
commissiebreed gedeeld. Woning
bouw werd vaak als prioriteit ge
noemd.
Gedeputeerde Pijpelink zei dat de
provincie bij het geven van helder
heid afhankelijk is van het Rijk. De
inkt van het rapport met aanbeve
lingen van de commissie Remkes is
nog niet droog en de verantwoorde
lijk minister moet nog met een reac
tie komen. ,,Daar wachten wij op. Er
zijn nu niet zoveel knoppen waar
aan wij in Zeeland zelf kunnen
draaien", zei de gedeputeerde. De
provincie heeft Den Haag gewezen
op de omstandigheden in Zeeland.
Die wijken nogal af van de rest het
land: weinig veeteelt, relatiefveel in
dustrie, veel natuur en een deel van
het stikstof dat op Zeeuwse bodem
belandt komt aangewaaid uit Vlaan
deren. Pijpelink zei er op te vertrou
wen dat Zeeland de ruimte krijgt
om het stikstofbesluit op de
Zeeuwse maat gesneden mag uit
voeren.
Pijpelink zei dat Zeeland voor een
forse opgave staat. De provincie
neemt het voortouw voor de aanpak
van het stikstofprobleem. Hoewel er
Er zijn nu niet zoveel
knoppen waaraan
wij in Zeeland zelf
kunnen draaien
nog op informatie van het Rijk
wordt gewacht, is er inmiddels een
provinciaal coördinator aangesteld
en een werkgroep opgericht om nu
al te doen wat gedaan kan worden.
Inmiddels is er een eerste bijeen
komst met gemeenten geweest.
zaterdag 28 september 2019
1
zet friet in het zonnetje
- Frans van Rooij,
directeur ProFi
Kijk op de site bij /video
Al 150 jaar genieten
van friet
▲Marian Smit van Frietboetiek BT'je Anders in Middelburg. fotos ruben oreel
Vaste klanten (vlnr.) Tom
Sauer, Piet Dekker en Anke
Kroot zijn aan het genieten.
Provincie en gemeenten willen
zo snel mogelijk duidelijkheid
welke projecten echt in gevaar
zijn door de stikstofregels en
voor welke projecten geen pro
blemen zijn te verwachten. Door
het kaf van het koren te schei
den kunnen weer vergunningen
worden verleend.
Theo Giele
Middelburg
- Joan van Burg, SGP
- Anita Pijpelink, gedeputeerde