II 'Haal slot van projecten af om banen te redden' ZEELAND 3 desnoods een straatje verder rijdt. Deden de AD Friet Test of de Cafetaria Top 100 dat ook al niet? Sterrenstelsel Van Rooij: ,,Die zijn gestopt. Gelukkig. Wij vinden het niet terecht dat alle aandacht naar de winnaar gaat. Bovendien: als een keurmeester 's morgens op pad gaat, kan hij het eerste frietje nog goed beoordelen. Je kunt je afvragen hoe dat is bij de laatste die hij wegwerkt. Wij als vakvereniging willen liever een soort sterrenstelsel. In de Smulgids willen we alle mooie frituurzaken vastleggen die Nederland rijk is. Wie snakt er na de vakantie niet naar een frietje? En toch heeft patat geen aanzien. We betalen zonder blikken of blozen 2,75 voor een kop koffie. Naar friet wordt anders gekeken. Dan vinden we 1,60 normaal, voor een kaal frietje. En als we friet eten, is het: 'morgen eten we weer gezond'." Hij wordt er een beetje boos van. „Pot domme! Morgen wéér een frietje! Daar is niets mis mee!" Geen toevoegingen Aardappelteler Wim de Visser uit Westkapelle is het daar roe rend mee eens. De Visser be voorraadt zo'n 35 Zeeuwse fri- tures en strandpaviljoens: ,,Recht van het land, er zit geen enkele toevoeging bij, geen conserveringsmiddel of niks." Goede friet begint met goede aardappels. ,,Niet iedere aard appel is het waard friet te wor den", doceert Van Rooij. Ook die van De Frietboetiek komen van De Visser: rassen als Fries- lander, Alegria, Miranda, Forza en Agria, die bij uitstek ge schikt zijn om patatjes van te maken. Ze moeten minimaal 360 gram 'droge stof bevatten. ,,Anders zuigt de friet zich vol vet", verklaar De Visser. Dit jaar zijn de aardappelen van uitstekende kwaliteit. Ruim 400 gram droge stof, dankzij de vele zonnige dagen. Potdomme! Morgen wéér een frietje! Daar is niets mis mee De eerste editie van de 'ster- rengids voor frituurspeciaalza- ken' moet de aanzet zijn tot een vollediger overzicht van uit blinkers. Nu staan alleen nog frituurzaken vermeld die het keurmerk Goed Gefrituurd of Met Goud Bekroond dragen. In Zeeland zijn dat er drie: De Krab in Krabbendijke en de twee ca fetaria van Lammers in Middel burg. Vanaf maandag kunnen frietliefhebbers op Smulscore.nl zelf sterren uitdelen voor sfeer en uitstraling van de frituur, gastvrijheid, professionaliteit, kwaliteit en presentatie van de producten en de verhouding prijs/kwaliteit. Hoog scorende zaken maken kans op vermel ding in de tweede Smulgids, die eind 2020 verschijnt. voor moet je de ene week af bakken op 132, de andere op 128. Daar ben je continu mee bezig." Frans van Rooij is directeur van ProFri (Professionele Fri- tuurders) en het Nederlands Frituurcentrum. Hij is de man achter de Nationale Smulgids. Die 'Michelingids voor frituur zaken' verschijnt maandag en moet de liefhebber de weg wij zen naar zaken waarvoor je Gemeenten zijn beducht om bij voorbeeld nieuwe bouwvergunnin gen te verlenen, omdat die mis schien in strijd zijn met de regels rond de uitstoot van stikstof. Zij ne men het zekere voor het onzekere. Het gevolg is dat de vergunningver lening in heel Nederland op slot zit. De provincie heeft een externe werkgroep opgericht om te helpen dit proces vlot te trekken. Dit antwoordde dagelijks provin ciebestuurder Anita Pijpelink (PvdA) gisteren op vragen in de commissie ruimte van Provinciale Staten. Binnen de commissie leven grote zorgen over de gevolgen uit spraak van de Raad van State over toepassing van de regels rond de uit stoot van stikstof. SGP'er Joan van Burg drong aan snel met informatie te komen: ,,We kunnen niet wachten tot een vol gende commissievergadering. Er staan banen op de tocht. Niemand kan nu verder. Zorg voor duidelijk heid." Van Burg, zelf werkzaam bij een bouwbedrijf, wordt in zijn dage lijks werk geconfronteerd met de problematiek. ,,Dit is een door de overheid geschapen situatie. Wij zijn als overheid daarom verplicht Er staan banen op de tocht. Niemand kan nu verder snel duidelijkheid te verschaffen." De zorgen van Van Burg werden commissiebreed gedeeld. Woning bouw werd vaak als prioriteit ge noemd. Gedeputeerde Pijpelink zei dat de provincie bij het geven van helder heid afhankelijk is van het Rijk. De inkt van het rapport met aanbeve lingen van de commissie Remkes is nog niet droog en de verantwoorde lijk minister moet nog met een reac tie komen. ,,Daar wachten wij op. Er zijn nu niet zoveel knoppen waar aan wij in Zeeland zelf kunnen draaien", zei de gedeputeerde. De provincie heeft Den Haag gewezen op de omstandigheden in Zeeland. Die wijken nogal af van de rest het land: weinig veeteelt, relatiefveel in dustrie, veel natuur en een deel van het stikstof dat op Zeeuwse bodem belandt komt aangewaaid uit Vlaan deren. Pijpelink zei er op te vertrou wen dat Zeeland de ruimte krijgt om het stikstofbesluit op de Zeeuwse maat gesneden mag uit voeren. Pijpelink zei dat Zeeland voor een forse opgave staat. De provincie neemt het voortouw voor de aanpak van het stikstofprobleem. Hoewel er Er zijn nu niet zoveel knoppen waaraan wij in Zeeland zelf kunnen draaien nog op informatie van het Rijk wordt gewacht, is er inmiddels een provinciaal coördinator aangesteld en een werkgroep opgericht om nu al te doen wat gedaan kan worden. Inmiddels is er een eerste bijeen komst met gemeenten geweest. zaterdag 28 september 2019 1 zet friet in het zonnetje - Frans van Rooij, directeur ProFi Kijk op de site bij /video Al 150 jaar genieten van friet ▲Marian Smit van Frietboetiek BT'je Anders in Middelburg. fotos ruben oreel Vaste klanten (vlnr.) Tom Sauer, Piet Dekker en Anke Kroot zijn aan het genieten. Provincie en gemeenten willen zo snel mogelijk duidelijkheid welke projecten echt in gevaar zijn door de stikstofregels en voor welke projecten geen pro blemen zijn te verwachten. Door het kaf van het koren te schei den kunnen weer vergunningen worden verleend. Theo Giele Middelburg - Joan van Burg, SGP - Anita Pijpelink, gedeputeerde

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 31