Pittige spareribs
FCK IT!
Nederlandse
lekkerbekjes
met bierbeslag
<S) KOKEN
\@eten
1 ei
een hele dorade:
visbestek. Het merk
Napoleon heeft sets
in verschillende
kleuren (€19,95).
,,Een klassieker, voor de echte
vleeseters. Veel mannen eten ze
graag. Dames trouwens ook.
Dit recept moest in ons boek,
net als de beer canned chicken.
Dat is ook zo'n superlekker
gerecht voor op de barbecue.''
,,Als je er genoeg van eet zeker.
In restaurants kun je spareribs
vaak onbeperkt bestellen. Het
hangt er ook vanaf wat je ermee
doet. Je kunt de ribs alleen
kruiden, maar je kunt ze ook
glazuren met honing en bas
terdsuiker. Dat tikt wel aan."
4 stukken schelvisfilet,
elk 130 tot 180 gram
(kabeljauw, wijting, heek of
pollak mag ook, maar veel
schelvis is duurzaam met
de lijn gevangen)
230 g bloem (200 voor
het beslag en 30 om de
filets te bestuiven)
1 flesje bier naar keuze van
330 ml
plantaardige olie
zout en versgemalen
zwarte peper
Voor de saus
3 hardgekookte eieren
1 el kappertjes, gesneden
1 el fijngesneden augurkjes
250 ml mayonaise
(vers of uit een potje)
peper en zout naar smaak
wat blaadjes verse kervel
Prak de drie gepelde eieren in
een kom met een vork. Voeg
de kappertjes en augurkjes
toe, en daarna de mayonaise
met peper en zout. Als laatste
de kervel. Roer goed en zet
de saus weg.
Bestrooi de filets met zout en
peper en bestuif ze met wat
bloem. Haal de resterende
bloem door een zeef, samen
met 1 theelepel zout. Neem
een grote kom, doe de bloem
erin, maak een kuil in het mid
den en breek hierin een ei.
Giet langzaam scheutjes bier
erbij en roer tot er een glad
en luchtig beslag ontstaat.
Verwarm de olie in een fri
tuurpan of hoge pan tot 180
graden. Frituur de filets tot ze
knapperig en goudbruin zijn
(ongeveer 5 minuten).
Laat de lekkerbekjes uitlek
ken op keukenpapier en
serveer ze met de saus.
Lekkerrrrr.
Kervel
Minder bekend als
peterselie, maar zeker
zo smakelijk en
gezond: kervel.
De Belgen eten
veel kervelsoep.
Gribiche
Gribichesaus is familie
van mayonaise.
Het grootste verschil:
er gaan geen rauwe
eieren doorheen, maar
gekookte.
Urks
In vissersdorp Urk
eten ze gebakken
schol traditioneel met
gekookte rijst,
boter en suiker.
Ontleden
Voor een lekkerbek
niet nodig, maar wel
voor een sliptong of
Rick Haverkamp vormt samen met Diego Jacobs het duo Jacob
Haver. Ze zitten achter Make that the cat wise, (schrijf)artikelen met
steenkolenengels. Hun F*ck it Kookboek is net zo tegendraads als
het F*ck it ListBook, waarin zij de draak steken met bucketlists.
Lekker, spareribs.
Zitten er wel genoeg calo
rieën in? Jullie kookboek gaat
tenslotte om eten zonder
grenzen.
Ingrediënten
voor 4 personen
4 el basterdsuiker
100 ml honing
100 ml milde olijfolie
1 el paprikapoeder
50 ml ketjap
50 ml tripel bier
1 tl grofgemalen peper
1 tl kaneel
2 teentjes knoflook
200 g spareribs
Voor erbij
1 chilipeper
2 takjes verse peterselie
barbecuesaus of zoetzure
chilisaus
Bereiding
Meng de suiker, de honing,
de olijfolie, het paprikapoeder,
de ketjap, het bier, de peper
en de kaneel in een kom. Pers
de knoflook uit en roer deze
door de marinade. Smeer de
spareribs overdadig in met de
marinade en wikkel het vlees
in folie. Leg de spareribs twee
uur in de koelkast.
Verwarm een grillpan op het
vuur en leg de spareribs in
de pan. Glaceer de spareribs
om de 2 minuten met de over
gebleven marinade. Gril ze in
20 minuten knapperig.
Snijd de chilipeper in ringetjes
en snijd de peterselie fijn.
Hak de spareribs per twee
ribben in stukken. Garneer ze
met chilipeper en peterselie.
Serveer de spareribs met een
kommetje barbecuesaus of
zoetzure chilisaus.
ZATERDAG 28 SEPTEMBER 2019 37