Pittige spareribs FCK IT! Nederlandse lekkerbekjes met bierbeslag <S) KOKEN \@eten 1 ei een hele dorade: visbestek. Het merk Napoleon heeft sets in verschillende kleuren (€19,95). ,,Een klassieker, voor de echte vleeseters. Veel mannen eten ze graag. Dames trouwens ook. Dit recept moest in ons boek, net als de beer canned chicken. Dat is ook zo'n superlekker gerecht voor op de barbecue.'' ,,Als je er genoeg van eet zeker. In restaurants kun je spareribs vaak onbeperkt bestellen. Het hangt er ook vanaf wat je ermee doet. Je kunt de ribs alleen kruiden, maar je kunt ze ook glazuren met honing en bas terdsuiker. Dat tikt wel aan." 4 stukken schelvisfilet, elk 130 tot 180 gram (kabeljauw, wijting, heek of pollak mag ook, maar veel schelvis is duurzaam met de lijn gevangen) 230 g bloem (200 voor het beslag en 30 om de filets te bestuiven) 1 flesje bier naar keuze van 330 ml plantaardige olie zout en versgemalen zwarte peper Voor de saus 3 hardgekookte eieren 1 el kappertjes, gesneden 1 el fijngesneden augurkjes 250 ml mayonaise (vers of uit een potje) peper en zout naar smaak wat blaadjes verse kervel Prak de drie gepelde eieren in een kom met een vork. Voeg de kappertjes en augurkjes toe, en daarna de mayonaise met peper en zout. Als laatste de kervel. Roer goed en zet de saus weg. Bestrooi de filets met zout en peper en bestuif ze met wat bloem. Haal de resterende bloem door een zeef, samen met 1 theelepel zout. Neem een grote kom, doe de bloem erin, maak een kuil in het mid den en breek hierin een ei. Giet langzaam scheutjes bier erbij en roer tot er een glad en luchtig beslag ontstaat. Verwarm de olie in een fri tuurpan of hoge pan tot 180 graden. Frituur de filets tot ze knapperig en goudbruin zijn (ongeveer 5 minuten). Laat de lekkerbekjes uitlek ken op keukenpapier en serveer ze met de saus. Lekkerrrrr. Kervel Minder bekend als peterselie, maar zeker zo smakelijk en gezond: kervel. De Belgen eten veel kervelsoep. Gribiche Gribichesaus is familie van mayonaise. Het grootste verschil: er gaan geen rauwe eieren doorheen, maar gekookte. Urks In vissersdorp Urk eten ze gebakken schol traditioneel met gekookte rijst, boter en suiker. Ontleden Voor een lekkerbek niet nodig, maar wel voor een sliptong of Rick Haverkamp vormt samen met Diego Jacobs het duo Jacob Haver. Ze zitten achter Make that the cat wise, (schrijf)artikelen met steenkolenengels. Hun F*ck it Kookboek is net zo tegendraads als het F*ck it ListBook, waarin zij de draak steken met bucketlists. Lekker, spareribs. Zitten er wel genoeg calo rieën in? Jullie kookboek gaat tenslotte om eten zonder grenzen. Ingrediënten voor 4 personen 4 el basterdsuiker 100 ml honing 100 ml milde olijfolie 1 el paprikapoeder 50 ml ketjap 50 ml tripel bier 1 tl grofgemalen peper 1 tl kaneel 2 teentjes knoflook 200 g spareribs Voor erbij 1 chilipeper 2 takjes verse peterselie barbecuesaus of zoetzure chilisaus Bereiding Meng de suiker, de honing, de olijfolie, het paprikapoeder, de ketjap, het bier, de peper en de kaneel in een kom. Pers de knoflook uit en roer deze door de marinade. Smeer de spareribs overdadig in met de marinade en wikkel het vlees in folie. Leg de spareribs twee uur in de koelkast. Verwarm een grillpan op het vuur en leg de spareribs in de pan. Glaceer de spareribs om de 2 minuten met de over gebleven marinade. Gril ze in 20 minuten knapperig. Snijd de chilipeper in ringetjes en snijd de peterselie fijn. Hak de spareribs per twee ribben in stukken. Garneer ze met chilipeper en peterselie. Serveer de spareribs met een kommetje barbecuesaus of zoetzure chilisaus. ZATERDAG 28 SEPTEMBER 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 125