[78 O O [8r] MARGOT Vrede Jaet is Kloetingse cider van appels en ander Zeeuws fruit ZEELAND 11 U Gelukkig is eten iets wat altijd verbindt, verbroedert en verzustert smaakaccenten. Afwisseling zie je ook in het interieur. Grove bakstenen en houten vloer in de ene kamer, natuurstenen tegels en houten balken aan het plafond in de volgende en don kere lambrisering en een zwart geraamte aan de zoldering in de ruimte waar wij zitten. Daar eten we een magnifiek bereide eend met een tot stroopdikte ingekookte saus van eend. Hij is onmetelijk mals en heeft dat gekende zoetvlezige dat eend zo onweerstaanbaar maakt. Daarnaast ligt een okonomiyaki, een Japans hartig pannenkoekje op basis van bloem, dashi en panko. Heerlijk. Bataat stuit mij al snel tegen de borst, maar de aardappel crème op dit bord is meer aards dan zoet, per fect bij de eend. Het (zachte) zuurtje komt van ingelegde sugarsnaps, paddenstoelen, wortel en rode biet. De licht geschroeide babymais is opvallend pittig. Dit is met afstand het beste gerecht van de avond, ook dankzij de Desire, Lush Zin (2018) uit Puglia, een volle maar fruitige Primitivo. Fruit en eend matchen, ie mand is er ooit mee begonnen, en die persoon zijn we nog steeds dankbaar. Mijn tafelgenoot fladdert na het gevogelte nog van de honger en bestelt een puntzak friet met mayonaise. Het dessert is een vloedgolf aan bereidingen van kers. IJs van amarenen, espuma van kersen en verder een macaron en gelei van kersen. De combinatie met chocolade is een goede, maar de steenvruchten zijn zo overweldigend dat het taartje en de mousse bijna van het bord worden gedrukt. Het is een klein smetje. Want de eend sid dert nog zo lang na, dat tijdens de terugreis de zintuigen nog steeds op scherp staan. Scherp is duidelijk niet alleen ambassadeur van king- fish. Voorgerecht &2j Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Het is Vredesweek. Een mooi initiatief dat nog steeds hard nodig is. Het woord vrede is een oud Germaans woord dat samen hangt met 'vrij'. Ik weet niet hoe het met u is, maar ik maak me grote zorgen over een vreedzame sa menleving. Hier in Zeeland wonen we in een soort van reservaat. We hebben het goed, niet iedereen heeft het misschien even goed, maar toch. Het is hier schoon, veilig, mooi en vredig. Het lijkt wel of we dat soms vergeten en ons opsluiten achter onze eigen voordeuren. De klimaatcrisis doet hier geen goed aan. Mensen gaan op de vlucht voor droogte en een tekort aan water wat migratie en conflicten tot gevolg heeft. Mede door een aantal wereldlei ders die ik er van verdenk de menselijke maat he lemaal te zijn vergeten. De beslissingen die zij ne men, de muren die ze bouwen, werken het onbe grip voor andere culturen alleen maar meer in de hand. Dat draagt niet bepaald bij aan een vredige, menswaardige wereld. Daarom vind ik initiatie ven waarbij je met mensen van verschillende cul turen in aanraking komt ook zo goed. Niet alleen tijdens deze Vredesweek trouwens. Gelukkig is eten iets wat altijd verbindt, ver broedert en verzustert. Er worden deze week naast kerkdiensten en bijeenkomsten tevens maaltijden georganiseerd met wereldgerechten. Zoals wel licht deze pittige Afrikaanse soep met Zeeuwse witte bonen. Bak 1 ui, 1 groene paprika, 2 rode chi lipepers en een teen knoflook, alles in stukjes ge sneden, aan in olie. Voeg daar 3 wortels in schijfjes aan toe met 500 gram bloemkoolroosjes. Laat 15 minuten koken in wat water met het deksel op de pan. Voeg daarna 1 blik witte bonen in tomaten saus, 1 tl kerriepoeder, 1 tl tomatenpuree, 150 ml water, zout en peper toe en breng op smaak. Sluit ook ergens aan, het kan nog, en heb een vredige week! BEOORDELING Frans Buijsrogge uit Kloetinge teelt appels en peren. Dat doet de familie Buijsrogge al van genera tie op generatie. ,,Het is een goed fruitjaar", vertelt Buijsrogge. De warme periodes duurden niet zo lang en dus kon de natuur weer even op adem komen tussen door, en regende het regelmatig. Naast hun fruit, dat ze onder meer verkopen in hun eigen boerderijwinkel, maken ze sinds kort ook eigen ciders onder de naam 'Jaet'. ,,Een echt Zeeuws woord", lacht Buijsrogge. Zwarte bes ,,We hebben nu een appel-peren cider en een cider met appel, peer en zwarte bes. De pure bes sen worden speciaal voor ons ge perst in Nieuwdorp, bij Boon man. De derde cider ligt nu nog te rijpen in een eikenhouten ri- ojavat. Daar hebben we eerst een goede fles rioja in laten rondrol- len zodat straks dat aroma samen met het eikenhout in de cider te recht komt. Ik durf er nog niet mee te beginnen, maar ik ben natuurlijk zeer benieuwd. Cider maken is echt erg leuk en ik ge loof ook dat er muziek in zit. Onze Jaet is niet zo zoet en het alcoholpercentage is 6 procent dus ook voor de komende feest maanden prima geschikt. Daar komt bij dat onze ciders zonder toevoegingen zijn, op wat cham- pagnegist na, wat ze echt een on derscheidende smaak geeft." En hoe kan het ook anders: in deze ciders zitten wel vijf ver schillende soorten appel en drie verschillende soorten peren. ,,Dat is voor de verschillende fruittonen", geeft Buijsrogge aan. Hij verklapt dat er nóg een cider ligt te rijpen, van peren met druiven van de Toffe Peer uit Driewegen. ,,Daar moeten we al leen nog een half jaar op wach ten." vrijdag 27 september 2019 GO eindscore e eend Lekker hoor. Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Het restau rant is gehuis vest in meerdere pandjes naast el kaar. Margot Verhaagen Kloetinge Frans Buijsrogge in zijn appelboomgaard. foto marcelle davdse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 39