10 ZEELAND Van puur naar zware smaken. De gerechten evolueren zich bij Scherp in Middelburg. In het hoofdgerecht komt alles samen. ETEN SCHERP IN MIDDELBURG Als aasgieren dwalen ze rond de Middelburgse kasseien, notitie blok en pen in de aanslag. Het is bonnenavond voor de parkeer wachters, deze donderdag. Ook onze auto werkt als een honingraat op wilde bijen. Toch maar even die parkeerapp op de mobiele telefoon instellen. Een parkeerbon zou zuur zijn, want we zijn hier niet voor niets. We hopen lekker te gaan eten. Mart Scherp staat achter de kachel van avond, in het naar hem vernoemde Scherp. Vorig jaar is hij benoemd tot beste Neder landse chef van de Jeunes Restaurateurs (JRE), een verbond van 350 restaurants uit binnen- en buitenland. Dan mag je wat verwachten. En, spoiler alert, dat komt grotendeels uit. Het begint al bij de hapjes die we krijgen als we de menukaart ter hand nemen. Rillette van Yellowtail kingfish met crème van kimchi en een krokant schijfje zuurdesem. Scherp is ambassadeur van de kingfish, die in Kats wordt gekweekt in een kweekhuis dat Ooster- scheldewater gebruikt en dus een Zeeuws streekproduct is. Het is het duurzame verre neefje van de overbeviste tonijn en spartelt steeds vaker op de borden van restaurants in heel het land. Lekker vet en stevig is de king- fish, met een fijne tegenhanger in de zuur-pit- tige Koreaanse koolbereiding. We laten ons leiden door de hersenspinsels van Scherp, in vier gangen. Met één wijnar rangement en een fles bruiswater, die helaas pas na het voorgerecht wordt ingeschonken. De amuse is een kraakhelder soepje van bleek- selder, komkommer en garnalen. Zo'n energi- zer die je wilt na het sporten, al mag hij in een restaurant meer zout hebben. Ook het voorge recht is delicaat. Een mooi gesneden tartare van zeebaars met bereidingen van tomaat, ra dijs en komkommer. Ik vrees dan altijd de be ruchte en beroerde Wasserbombe te krijgen, zo'n tomaat die meer water dan vlees is. Deze zijn wel op het goede moment geplukt, de zonuren proefje. Bijvoorbeeld in het frisse, smaakvolle ijs van tomaat dat samen met de vis voor een verlate nazomeravond zorgt. De groene tomaat is iets bitterder, de radijs scherp, de komkommer crunchy en de gema len zwarte olijf zout. Prima. Hoogstens mis je wat venijn, maar dat komt in het tussenge recht. Paella van orzo, de pasta die op rijst lijkt, met een fabuleus stukje rode mul, boterzacht en met een lichte rookhint. De octopus heeft die perfecte balans tussen taai en bite, de gamba barst uiteen van de smaak. De erwten zijn met eigen hand gedopt en de saus van schelpdieren komt hard aan, maar overheerst niet. Het krokantje van kippenvel voegt wei nig smaak toe aan het geheel, het hartige zit al in de saus, maar kraakt lekker. De evolutie in de gerechten is duidelijk. Van fijn en puur naar steeds meer en zwaardere HET MENU WAAR REKENING vrijdag 27 september 2019 Mart Scherp met Brabantse boerderij eend. FOTO'S RUBEN OREEL Mitchel Bakker (l) en Jorn van Keulen aan het werk. Paella van orzo. Scherp entertaint met mals Bob Maes Het begin is er. Mooie zaak? Scherp serveert een keuzemenu van drie gangen voor 37,50 euro. Wie meer keuze wil, werpt een blik op het a la carte- menu, met yellow tail kingfish (22,50) of Oosterschelde- kreeft (25,50) als vooraf. Als hoofdgerecht is er een bereiding van mossel en zee baars (27,50) of lam (29,50). Het verrassings menu begint bij vier gangen (47,50) en gaat tot zes (64,50). MIDDELBURG V Restaurant Scherp Wijngaardstraat 1-5 2 viergangenmenu 95,- 1 wijnarrangement 22,- 2 alcoholvrije gin tonic 17,50 1 witte wijn 4,50 1 rode wijn 6,50 2 koffie met friandises 11,- Friet met mayo 3,50 1 fles bruiswater 3,95 Totaal: 163,95

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 38