Waarom bewonderen we VOOR U GEPROEFD Tofu niet vaker? David Arjan Zit calvinisme zo diep in onze aard dat we zelfs zuinig zijn met liefde? Marineren, bakken, grillen, pureren, roken, frituren: met tofu kun je alle kanten op. Ons panel keurt acht merken supermarkttofu. 8 k bewonder de juffen van mijn kinderen. Hun ge duld, hun harde werken. Ik vind het ongelofelijk hoe ze met zo veel klein grut om zich heen, nog steeds bij elk kind een persoonlijke snaar weten te raken. Ik bewonder de artsen van mijn lieve col lega, die ondanks de kanker in haar hele lijf, toch kunnen zeggen: je bent weer schoon. Ik bewonder die collega zelf, die in alle pijn en onzekerheid haar leven met ons deelt. Ik bewonder de bakker die van ochtend mijn brood bakte, de slimme technicus die de com puter heeft bedacht waarop ik dit schrijf, ik bewonder de lezer die dit leest, nieuwsgie rig, in een dag vol gedoe. We doen het liever niet, oprecht en uitbundig bewon deren. We vinden het naïef, verdacht of oppervlakkig - voorbehouden aan bakvissen en domme mensen. Mijn vrienden lachen me uit als ik weer eens ergens enthousiast over ben. Bewondering moet je verdienen, is de ondertoon. Waarom eigenlijk? Zit onze calvinistische volksaard nog zo diep dat we zelfs zuinig zijn met liefde? Er lijkt een veron derstelling onder te liggen dat liefde 'op' kan raken - een vreemde veronderstelling. Dat je liefde maar beter verant woord spendeert, alsof het de laatste centen zijn op je bank rekening. Dat je niet van ie dereen tegelijk kunt houden. Dat je liefde kunt verspillen. Voor mij werkt die gedachte voor geen meter. Niet alleen omdat het leuk is om te be wonderen, het is ook leerzaam en inspirerend. Het is een uitnodiging zelf iets moois te maken, door te zetten als het moeilijk wordt of iets nieuws te proberen. Bovendien zijn verhalen over 'bewondering leidt tot narcisme' grotendeels onzin. De eigenwaarde van de meeste mensen is er simpel weg te laag voor en narcisme is een complexere stoornis dan een complimentje te veel. Er speelt nog iets. Als je weigert te bewonderen, of dat beperkt tot uitzonderlijke mensen met uitzonderlijke kwaliteiten, wordt door die hoge standaard de rest van de wereld opeens vanzelf sprekend. De enige mogelijk heid tot onderscheid zit 'm dan in negativiteit: commen taar hebben op wat je niet bevalt. Dat is precies wat er in veel media gebeurt: 'Ik ben kritisch, dus ik besta'. Dan zeg je: ik maak mezelf groot door een ander klein te maken. Ik denk aan de woorden van Theodore Roosevelt, in 1910: 'Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man strui kelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekort schiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is; die groot enthousiasme en grote toe wijding kent; die zich geeft voor de goede zaak.' Veel mensen geloven dat bewonderen simpel is en kritiek juist moeilijk en realis tisch. In werkelijkheid is het andersom. -Arjan Vergeer ie als Japanner naar Nederland emigreert, wordt geconfron teerd met de nodige cultuurschokken. De Japanse Erika Hirose verbaasde zich na haar verhuizing het meest over twee zaken. Eén: het televisie programma Temptation Island. Twee: de stevige structuur en ellenlange houdbaarheid van tofu in Neder landse supermarkten. ,,Tofu is al eeuwen een van de belangrijkste ingrediënten van de Aziatische keuken'', vertelt Hirose. ,,In Japan zeggen we: 'wijn en tofu zouden nooit moeten reizen'. Tofu moet zo vers mogelijk gegeten wor den. Zelfs de kleinste dorpjes hebben vaak hun eigen tofufabriekje, dat in het holst van de nacht opengaat om verse tofu voor de volgende dag te maken.'' Hirose is een professionele maker van miso; gefermenteerde pasta die net als tofu voornamelijk bestaat uit sojabonen. De productie van tofu - ook bekend onder de Indonesische naam tahoe - lijkt sterk op het maken van kaas, legt ze uit. Door sojamelk te stremmen met natuurlijke minera len als nigari (het magnesiumzout uit zeewater) krijg je een scheiding tussen de samengeklonterde eiwit ten (wrongel) en het vloeibare res tant (wei). Door de wei vervolgens uit de wrongel te persen ontstaat het blok tofu, variërend van stevig en droog - ook wel pressed tofu genoemd - tot zijdezacht en nattig: zijde tofu. ,,We eten het bij vrijwel elk gerecht." Chocolademousse In Nederland is de 'sojakaas' in de markt gezet als vleesvervanger. Niet verwonderlijk, vindt Lisette Krei- scher, culinair brein achter diverse plantaardige kookboeken en concep ten. ,,Tofu zit bomvol eiwitten en voegt een bite toe aan je gerecht die groentes en bonen ontberen. Lisette Kreischer (37) Erika Hirose (35) Maartje Borst (30) Kundige vegan chef van de Amsterdamse lunchroom/bakkerij Koffie Ende Koeck. Bovendien heeft het een neutrale smaak en zuigt het gemakkelijk de aroma's van andere ingrediënten op.'' Zelfs onder liefhebbers van de vleesloze keuken heeft tofu in Neder land lang niet altijd de beste reputa tie; een trauma uit de tijd dat je als vegetariër of veganist bijkans elk etentje een bedenkelijk gebakken schijf tofurubber geserveerd kreeg. Doodzonde, vindt vegan chef Maartje Borst. Met een beetje kennis en kunde blijkt tofu immers een razend veelzijdig ingrediënt dat ook verstokte carnivoren om de vingers weet te winden. ,,Je kunt het marine ren, bakken, grillen, fermenteren, frituren, pekelen, pureren en roken. En door het velletje op de tofu- wrongel te laten drogen krijg je bij voorbeeld ook een heerlijke crispy 'kippenhuid'.'' Kreischer: ,,Tofu is veel meer dan een vleesvervanger. Je kunt het bij voorbeeld ook scramblen als eieren.'' Borst: ,,En de beste chocolade mousse maak je met zijdezachte tofu.'' Mediterraan De drie ervaren keukenprinsessen proeven blind acht soorten tofu in diverse gedaantes: naturel, gerookt, gearomatiseerd, silky, gefrituurd en in kant-en-klare wokreepjes. We hebben de toko links laten liggen en alle testwaar aangeschaft bij de grotere grootgrutters, waaronder Amazing Oriental, een supermarkt keten voor Oosterse producten. De verschillen blijken groot. Uni- curd levert de enige silky tofu in de test. De zijdezachte tofu glimt als de lekkerste drilpudding, maar brengt desondanks een droog, samentrek kend mondgevoel teweeg. Ook de ge frituurde 'tofutompouces' van Choi Kee zijn net wat te vettig om in de smaak te vallen. De wokreepjes wor den beter gewaardeerd. Die van GoodBite zijn prettig gekruid, maar aan de droge kant. Albert Heijn heeft ze beter gebakken, maar mag buiten het zweempje rook best wat meer smaak toevoegen. Dat tofu ook prima samengaat met mediterrane smaken bewijst de tofu rosso van Taifun: vol tomaat en olijf. Ook het blok van Jumbo heeft een uitstekende smaakimpuls gekregen; prachtig doordrongen van een prima rookaroma. De supermarktketen moet de hoogste podiumtrede delen met het Koreaanse Bibigo, dat welis waar een neutrale tofu heeft afge vaardigd, maar met zijn kruimelige textuur, romige mondgevoel en plezierig bittertje de panelleden eve neens weet te bekoren. Zelfs Erika Hirose knikt goedkeurend. David en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven. ZATERDAG 21 SEPTEMBER 2019 GO Reageren? zo@persgroep.nl Ook voor carnivoren MATTHIJS MEEUWSEN Trendsetter met The Dutch Weed Burger en diverse kookboeken. Doorgewinterde misomaker en tofufan.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 80