II
Italiaanse droom komt uit met eigen restaurant La Bottiglia
7
STAD EN LANDE JUBILEUM
Stamppot met
ter plekke
gebakken witte
worst. Op zich
geen vreemde
maaltijd, tenzij je 'm
opeet aan lange
tafels in de Grote
Kerk in
Brouwershaven.
Het was een bijzonder
moment in een jaar vol
feestjes, ter ere van het
8o-jarig bestaan van
Stad en Lande Schouwen-Duive-
land. Honderdtwintig mensen
schoven gisteren in de monumen
tale kerk aan tafel aan. Cateraar
Kees Krijger (van het Tonnenma-
gazijn) raakt van zulke aantallen,
als voormalig instellingskok, niet
in paniek. ,,Maar het is best wel
wat werk natuurlijk", lacht hij.
Zelfs voor hem is de locatie voor
zo'n maaltijd bijzonder. ,,Hart-
stikke leuk. Super dat dit gebeurt."
Overweldigend
Stad en Lande Schouwen-Duive-
land grossiert dit jaar in bijzon
dere activiteiten. Van een stads
wandeling in Zierikzee met ver
rassingen op monumentale plek
ken tot een boot- en bustocht met
aandacht voor de historie van het
landschap. Het aantal aanmeldin
gen is steeds overweldigend,
merkt voorzitter Anita de Munnik
van de jubileumcommissie van
Stad en Lande. De vereniging
kreeg er al rond de vijftig leden bij.
,,Het gaat hartstikke leuk tot nu
toe. We merken dat mensen het
heel erg op prijs stellen dat we
dingen organiseren. We moeten
ons erover beraden of we daar mee
blijven doorgaan na dit jubileum
jaar. De vraag is: kunnen we dat
waarmaken? Kunnen we mensen
bieden wat ze willen?" Want dat
betekent dat nog meer mensen
zich voor de club moeten willen
inzetten. ,,We zijn volledig afhan
kelijk van vrijwilligers. En daar
hebben we er een hoop van. Maar
gaan we hier mee door, dan moe
ten we toch iets van een evene
mentencommissie optuigen. En
zijn mensen daartoe bereid?"
Dat het Stad en Lande gelukt is
om dit jaar een heel divers pro
gramma op te tuigen, vindt De
Mensen gaan
duidelijk beseffen
wat een 'mooi
dingetje' erfgoed is
Munnik zelf een groot goed. Wa
ter, landschap, natuur, monumen
ten: van alles kwam voorbij. En er
volgt nog meer: muziek van alle
tijden in de kerk in Dreischor (2
november) en een programma
met leerlingen van Pieter Zeeman
in de Nieuwe Kerk in Zierikzee (29
november). Dat past bij een trend
die De Munnik signaleert. ,,Ik
weet niet of de belangstelling voor
erfgoed groeit, maar de belangstel
ling wordt wel meer zichtbaar. Het
wordt breder. Best veel mensen ra
ken nóg beter bewust van de
waarde van erfgoed. Mensen gaan
duidelijk beseffen wat een 'mooi
dingetje' erfgoed is."
Met de bourgondische maaltijd
in de Grote Kerk in Brouw wilde
Stad en Lande de aandacht op het
monument en de pracht van de
stad vestigen. ,,Op een gezellige en
originele manier willen we zo'n
monument en stad toegankelijk
maken voor onze leden."
Dat gebeurde tijdens de mani
festatie Rotjeknor Brouwse
Bruis, een samenwerking van de
Stichting Cultuur Erfgoed Brou
wershaven en het Brouws Mu
seum. Ook deze organisaties zet
ten zich in om de stad en haar ver
leden voor het voetlicht te bren
gen. Op 27 september is er in de
Grote Kerk de muziektheaterpro
ductie De Marsmeiden en Apollo
met Apollonia. Op 28 september
volgt nog een shantykorenfestival.
In het op vakantiepark Den Osse
gevestigde restaurant, op de plek
waar 't Opstapje zat, serveren de
twee Italiaans eten 'met een
Zeeuwse twist'. Alles is vers en bij
voorkeur gebruiken ze Zeeuwse
(seizoens)producten.
Schippers werkte lang geleden
ook in de horeca, maar was de laat
ste jaren als office manager aan het
werk.
,,En toen kwam dit op ons pad.
We waren allebei direct enthou-
We dachten: als we
nog eens voor onszelf
willen beginnen is dit
het moment
siast. We dachten ook: als we nog
eens een keer voor onszelf willen
beginnen, is dit het moment."
Het restaurant heeft een com
plete metamorfose ondergaan en
ook de keuken is volledig onder
handen genomen. Op het stekkie
nabij het Grevelingenmeer is er
veel aanloop van toeristen. ,,Maar
we willen ook echt een restaurant
voor de lokale bevolking zijn. Er
zijn genoeg mensen die even in de
auto stappen om ergens te gaan
eten waar het leuk en gezellig is. En
dat kan dus ook hier."
Frituur dicht
Het restaurant draait al volop. De
naast gelegen frituur houden de
twee voorlopig dicht. ,,Je kunt maar
één ding goed doen, dus we richten
ons eerst even op La Bottiglia."
De verdere ontwikkeling gebeurt
stapje voor stapje: een muziek
avondje, speciale menuutjes. ,,Het
is een onwijs leuke locatie, dus we
breiden steeds verder uit. Er komt
iedere keer wat nieuws bij."
zaterdag 21 september 2019
Stamppot met witte worst in Brouw
Esme Soesman
Brouwershaven
Honderdtwintig mensen schepten gisteren stamppot en worst op in de monumentale kerk van Brouwershaven. foto dirkjan gjeltema
-Anita de Munnik
Zesendertig jaar lang stond
Toon Siesse in de keuken van De
Pizzeria in Zierikzee. Met een
eigen restaurant in Den Osse
maakt hij nu, samen met zijn
vrouw Daniëlle Schippers, een
lang gekoesterde droom waar.
Met La Bottiglia heeft hij de Itali
aanse keuken niet de rug toege
keerd.
Esme Soesman
Den Osse
- Daniëlle Schippers
Daniëlle Schippers en Toon Siesse. foto dirkjan gjeltema