II Italiaanse droom komt uit met eigen restaurant La Bottiglia 7 STAD EN LANDE JUBILEUM Stamppot met ter plekke gebakken witte worst. Op zich geen vreemde maaltijd, tenzij je 'm opeet aan lange tafels in de Grote Kerk in Brouwershaven. Het was een bijzonder moment in een jaar vol feestjes, ter ere van het 8o-jarig bestaan van Stad en Lande Schouwen-Duive- land. Honderdtwintig mensen schoven gisteren in de monumen tale kerk aan tafel aan. Cateraar Kees Krijger (van het Tonnenma- gazijn) raakt van zulke aantallen, als voormalig instellingskok, niet in paniek. ,,Maar het is best wel wat werk natuurlijk", lacht hij. Zelfs voor hem is de locatie voor zo'n maaltijd bijzonder. ,,Hart- stikke leuk. Super dat dit gebeurt." Overweldigend Stad en Lande Schouwen-Duive- land grossiert dit jaar in bijzon dere activiteiten. Van een stads wandeling in Zierikzee met ver rassingen op monumentale plek ken tot een boot- en bustocht met aandacht voor de historie van het landschap. Het aantal aanmeldin gen is steeds overweldigend, merkt voorzitter Anita de Munnik van de jubileumcommissie van Stad en Lande. De vereniging kreeg er al rond de vijftig leden bij. ,,Het gaat hartstikke leuk tot nu toe. We merken dat mensen het heel erg op prijs stellen dat we dingen organiseren. We moeten ons erover beraden of we daar mee blijven doorgaan na dit jubileum jaar. De vraag is: kunnen we dat waarmaken? Kunnen we mensen bieden wat ze willen?" Want dat betekent dat nog meer mensen zich voor de club moeten willen inzetten. ,,We zijn volledig afhan kelijk van vrijwilligers. En daar hebben we er een hoop van. Maar gaan we hier mee door, dan moe ten we toch iets van een evene mentencommissie optuigen. En zijn mensen daartoe bereid?" Dat het Stad en Lande gelukt is om dit jaar een heel divers pro gramma op te tuigen, vindt De Mensen gaan duidelijk beseffen wat een 'mooi dingetje' erfgoed is Munnik zelf een groot goed. Wa ter, landschap, natuur, monumen ten: van alles kwam voorbij. En er volgt nog meer: muziek van alle tijden in de kerk in Dreischor (2 november) en een programma met leerlingen van Pieter Zeeman in de Nieuwe Kerk in Zierikzee (29 november). Dat past bij een trend die De Munnik signaleert. ,,Ik weet niet of de belangstelling voor erfgoed groeit, maar de belangstel ling wordt wel meer zichtbaar. Het wordt breder. Best veel mensen ra ken nóg beter bewust van de waarde van erfgoed. Mensen gaan duidelijk beseffen wat een 'mooi dingetje' erfgoed is." Met de bourgondische maaltijd in de Grote Kerk in Brouw wilde Stad en Lande de aandacht op het monument en de pracht van de stad vestigen. ,,Op een gezellige en originele manier willen we zo'n monument en stad toegankelijk maken voor onze leden." Dat gebeurde tijdens de mani festatie Rotjeknor Brouwse Bruis, een samenwerking van de Stichting Cultuur Erfgoed Brou wershaven en het Brouws Mu seum. Ook deze organisaties zet ten zich in om de stad en haar ver leden voor het voetlicht te bren gen. Op 27 september is er in de Grote Kerk de muziektheaterpro ductie De Marsmeiden en Apollo met Apollonia. Op 28 september volgt nog een shantykorenfestival. In het op vakantiepark Den Osse gevestigde restaurant, op de plek waar 't Opstapje zat, serveren de twee Italiaans eten 'met een Zeeuwse twist'. Alles is vers en bij voorkeur gebruiken ze Zeeuwse (seizoens)producten. Schippers werkte lang geleden ook in de horeca, maar was de laat ste jaren als office manager aan het werk. ,,En toen kwam dit op ons pad. We waren allebei direct enthou- We dachten: als we nog eens voor onszelf willen beginnen is dit het moment siast. We dachten ook: als we nog eens een keer voor onszelf willen beginnen, is dit het moment." Het restaurant heeft een com plete metamorfose ondergaan en ook de keuken is volledig onder handen genomen. Op het stekkie nabij het Grevelingenmeer is er veel aanloop van toeristen. ,,Maar we willen ook echt een restaurant voor de lokale bevolking zijn. Er zijn genoeg mensen die even in de auto stappen om ergens te gaan eten waar het leuk en gezellig is. En dat kan dus ook hier." Frituur dicht Het restaurant draait al volop. De naast gelegen frituur houden de twee voorlopig dicht. ,,Je kunt maar één ding goed doen, dus we richten ons eerst even op La Bottiglia." De verdere ontwikkeling gebeurt stapje voor stapje: een muziek avondje, speciale menuutjes. ,,Het is een onwijs leuke locatie, dus we breiden steeds verder uit. Er komt iedere keer wat nieuws bij." zaterdag 21 september 2019 Stamppot met witte worst in Brouw Esme Soesman Brouwershaven Honderdtwintig mensen schepten gisteren stamppot en worst op in de monumentale kerk van Brouwershaven. foto dirkjan gjeltema -Anita de Munnik Zesendertig jaar lang stond Toon Siesse in de keuken van De Pizzeria in Zierikzee. Met een eigen restaurant in Den Osse maakt hij nu, samen met zijn vrouw Daniëlle Schippers, een lang gekoesterde droom waar. Met La Bottiglia heeft hij de Itali aanse keuken niet de rug toege keerd. Esme Soesman Den Osse - Daniëlle Schippers Daniëlle Schippers en Toon Siesse. foto dirkjan gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 138