Kibbeling in bierbeslag FCK IT! Antilliaanse kippensoep met kokos KOKEN \oeten 1 rode peper (je kunt ook een halve madame- jeanette gebruiken), in heel dunne reepjes 2 tomaten, in stukjes, zonder de pitjes 1 stronk selderij, in stukjes 1,1 l kippenbouillon (van blokjes) 2 aardappelen, in kleine blokjes 1 wortel, in dunne plakjes 400 ml kokosmelk sap van 1 limoen 3 el maismeel 1 zakje geraspte kokos rasp van de limoenschil Hakken Niet goedkoop, wel robuust: de kokos- notenopener van Cocos Locos. Voor €79,95 te koop via cocoslocos.nl. Soepie Wat een schatje, dit Monster van Loch Ness in soeplepel- vorm. 'Nessie' is een ontwerp van Ototo en kost €13,50. ,,Dit recept hebben we erbij gedaan omdat het gefrituurd is en er een sausje bij zit. Maar ook vanwege het bijzondere beslag, dat je maakt met tripel, een Belgisch speciaalbier.'' ,,Ja, het geeft een aparte smaak. Je kunt ook nog variëren met de saus. Het kan wat pittiger of juist wat zoeter.'' ,,Ja graag. Hangt er beetje vanaf hoe laat het is natuurlijk. Ik zou hetzelfde bier gebruiken dat je in het beslag doet. Dat maakt het plaatje compleet.'' Snijd de kabeljauw in grove stukken. Doe het bakmeel, het zout, het knoflookpoeder en de eieren in een kom. Roer het mengsel goed door. Voeg het bier beetje bij beetje toe tot er een dik beslag ontstaat. Verhit de zonnebloemolie in een wok tot 180 °C. Haal de kabeljauw door het beslag en bak de stuk ken vis in ongeveer 5 minuten goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Snijd de peter selie fijn en de citroen in part jes. Serveer de kibbeling met de dip, peterselie, zeezout en citroen. 3 el kokosolie knoflook, geperst 2 uien, gesnipperd 3 cm gemberwortel, in kleine blokjes 300 g kippendijen, in reepjes Bak in een soeppan de kip- penreepjes in de olie. Voeg na een paar minuten knof look, uien, gember en rode peper toe, en roer tot alles goed gaat geuren. Voeg tomaat en selderij toe. Giet de bouillon erbij en breng de pan zachtjes aan de kook. Laat de soep 45 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Doe nu de aardappelen en wortelplak jes erbij en laat de soep nog een kwartier doorkoken. Nu kunnen de kokosmelk en het limoensap erbij. Breng de soep opnieuw aan de kook. Schep in een kommetje het maismeel en roer dit met wat water tot een papje. Giet dit bij de soep en roer goed. De soep wordt nu dikker. Rooster de geraspte kokos in een koekenpan en gebruik dit als garnering, samen met de limoenschilrasp. Zoet of zuur De knippa (Papiaments: kenepa) groeit in tropische landen en lijkt wat op de lychee. Hij kan zuur, maar ook zoet smaken. r Roemer De herkomst van het woord 'rum' is niet helemaal duidelijk. Vol gens een theorie is de drank vernoemd naar roemers, de drink glazen van Neder landse zeelui. Rick Haverkamp vormt samen met Diego Jacobs het duo Jacob Haver. Ze zitten achter Make that the cat wise, (schrijf)artikelen met steenkolenengels. Hun F*ck it Kookboek is net zo tegendraads als het F*ck it ListBook, waarin zij de draak steken met bucketlists. Weer zo'n gerecht dat bijna iedereen lust! Wordt de kibbeling zo extra lekker? Biertje erbij? Ingrediënten voor 4 personen Voor de dip 1 el crème fraiche 2 el mayonaise 1 teentje knoflook 1 el extra vergine olijfolie halve tl chilivlokken halve tl tikka masala of kerrie Voor de kibbeling 400 g kabeljauw 150 g zelfrijzend bakmeel halve tl zeezout 1 tl knoflookpoeder 2 eieren 1 dl (tripel)bier 1 l zonnebloemolie 4 takjes peterselie 1 citroen Bereiding Doe de crème fraiche en de mayonaise in een kom. Pers de knoflook erboven uit en roer dit erdoor. Roer in een andere kom de olijfolie, de chilivlokken en de tikka masala of de kerrie door elkaar. Voeg de kruiden olie toe aan de dip en zet hem in de koelkast. ZATERDAG 21 SEPTEMBER 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 125