Kibbeling in bierbeslag
FCK IT!
Antilliaanse
kippensoep
met kokos
KOKEN
\oeten
1 rode peper (je kunt
ook een halve madame-
jeanette gebruiken),
in heel dunne reepjes
2 tomaten, in stukjes,
zonder de pitjes
1 stronk selderij, in stukjes
1,1 l kippenbouillon (van
blokjes)
2 aardappelen, in kleine
blokjes
1 wortel, in dunne plakjes
400 ml kokosmelk
sap van 1 limoen
3 el maismeel
1 zakje geraspte kokos
rasp van de limoenschil
Hakken
Niet goedkoop, wel
robuust: de kokos-
notenopener van
Cocos Locos. Voor
€79,95 te koop via
cocoslocos.nl.
Soepie
Wat een schatje, dit
Monster van Loch
Ness in soeplepel-
vorm. 'Nessie' is
een ontwerp van
Ototo en kost
€13,50.
,,Dit recept hebben we erbij
gedaan omdat het gefrituurd is
en er een sausje bij zit. Maar
ook vanwege het bijzondere
beslag, dat je maakt met tripel,
een Belgisch speciaalbier.''
,,Ja, het geeft een aparte smaak.
Je kunt ook nog variëren met de
saus. Het kan wat pittiger of
juist wat zoeter.''
,,Ja graag. Hangt er beetje vanaf
hoe laat het is natuurlijk. Ik zou
hetzelfde bier gebruiken dat je
in het beslag doet. Dat maakt
het plaatje compleet.''
Snijd de kabeljauw in grove
stukken. Doe het bakmeel, het
zout, het knoflookpoeder en
de eieren in een kom. Roer het
mengsel goed door. Voeg het
bier beetje bij beetje toe tot er
een dik beslag ontstaat. Verhit
de zonnebloemolie in een wok
tot 180 °C. Haal de kabeljauw
door het beslag en bak de stuk
ken vis in ongeveer 5 minuten
goudbruin. Schep ze met een
schuimspaan uit de olie en laat
ze uitlekken op een stuk
keukenpapier. Snijd de peter
selie fijn en de citroen in part
jes. Serveer de kibbeling met
de dip, peterselie, zeezout en
citroen.
3 el kokosolie
knoflook, geperst
2 uien, gesnipperd
3 cm gemberwortel,
in kleine blokjes
300 g kippendijen,
in reepjes
Bak in een soeppan de kip-
penreepjes in de olie. Voeg
na een paar minuten knof
look, uien, gember en rode
peper toe, en roer tot alles
goed gaat geuren. Voeg
tomaat en selderij toe.
Giet de bouillon erbij en
breng de pan zachtjes aan
de kook. Laat de soep 45
minuten pruttelen met het
deksel op de pan. Doe nu de
aardappelen en wortelplak
jes erbij en laat de soep nog
een kwartier doorkoken.
Nu kunnen de kokosmelk en
het limoensap erbij. Breng de
soep opnieuw aan de kook.
Schep in een kommetje het
maismeel en roer dit met wat
water tot een papje. Giet dit
bij de soep en roer goed.
De soep wordt nu dikker.
Rooster de geraspte kokos
in een koekenpan en gebruik
dit als garnering, samen met
de limoenschilrasp.
Zoet of zuur
De knippa
(Papiaments: kenepa)
groeit in tropische
landen en lijkt wat op
de lychee. Hij kan zuur,
maar ook zoet smaken.
r
Roemer
De herkomst van het
woord 'rum' is niet
helemaal duidelijk. Vol
gens een theorie is de
drank vernoemd naar
roemers, de drink
glazen van Neder
landse zeelui.
Rick Haverkamp vormt samen met Diego Jacobs het duo Jacob
Haver. Ze zitten achter Make that the cat wise, (schrijf)artikelen met
steenkolenengels. Hun F*ck it Kookboek is net zo tegendraads als
het F*ck it ListBook, waarin zij de draak steken met bucketlists.
Weer zo'n gerecht dat bijna
iedereen lust!
Wordt de kibbeling zo extra
lekker?
Biertje erbij?
Ingrediënten
voor 4 personen
Voor de dip
1 el crème fraiche
2 el mayonaise
1 teentje knoflook
1 el extra vergine olijfolie
halve tl chilivlokken
halve tl tikka masala of kerrie
Voor de kibbeling
400 g kabeljauw
150 g zelfrijzend bakmeel
halve tl zeezout
1 tl knoflookpoeder
2 eieren
1 dl (tripel)bier
1 l zonnebloemolie
4 takjes peterselie
1 citroen
Bereiding
Doe de crème fraiche en de
mayonaise in een kom. Pers de
knoflook erboven uit en roer dit
erdoor. Roer in een andere kom
de olijfolie, de chilivlokken en
de tikka masala of de kerrie
door elkaar. Voeg de kruiden
olie toe aan de dip en zet hem
in de koelkast.
ZATERDAG 21 SEPTEMBER 2019 37