De beauty en de Hollandse heikneuter GIPHARTS KOOKEILAND Op Curagao blaast een verpletterend mooi meisje de adolescente Ronald Giphart uit z'n flipflops. Toen ik een jaar of 17 was, verbleef ik met mijn moeder en zus een zomer op de Neder landse Antillen - en dat was nogal een cultuurclash. Zo geordend en saai alles in Nederland was, zo chaotisch en opwindend bleek het leven op de eilanden. Niet alleen was ik in die tijd groen en bleu tegelijk, maar vooral ook bleek, bescheten en onwetend van de wereld. Op Curasao liepen de mooiste meisjes van de hele wereld, van wie sommigen niet be schroomd waren een argeloze Hollandse heikneuter het hoofd op hol te brengen. Op een van de eilanden logeer den we bij een vriendelijk gezin met een 17-jarige dochter die mij - wandelende huidzak met hormonen en puisten - compleet uit mijn zomer- slippers blies. Ze was, zoals dat in het Papiaments heet, aplastante, oftewel verplette rend. Af en toe nam ze mij op haar scooter mee naar een baai genaamd Kleine Knip, waar we ons langs stekelige bosjes moes ten wringen om bij het prach tige zandstrand te komen. Aan die struiken groeiden langwer pige, bijzonder lekkere pruim- achtige vruchten met een harde schil, die we alleen maar van de takken hoefden te plukken om ze met duim en wijsvingers open te knakken. De vruchten werden 'knippa's' genoemd (in Nederland zijn ze te koop bij sommige toko's). Toch waren het niet deze vruchten die me het meest zijn bijgebleven. Ons gastgezin had palmbomen in de tuin. De dochter des huizes vroeg me regelmatig om met een hon denbal kokosnoten uit de palm bomen te gooien, een opdracht waarover ik niet lichtzinnig dacht. Als er na vele pogingen eindelijk eentje op het zachte gras viel, maakte zij met een r* speciale kokosnotenopener een gat in de behaarde vrucht om het kokoswater - ook genoemd klapperwater - op te vangen en die te vermengen met Suri naamse rum, vers ananassap en crushed ice, geplette ijsblokjes. In mijn leven heb ik weinig dranken gedronken die zo'n overweldigende indruk maakte, maar misschien was dat omdat ik 17 was en uitzichtloos lang op een tropisch eiland verbleef met een wondermooi 17-jarig meisje. Enfin, om meerdere redenen zijn die kokosnoten me bij gebleven, want ons Antilliaanse gastgezin kookte er ook veel mee. Zo herinner ik me een nogal robuuste kippen-kokos- soep, die anders dan de delicate Aziatische variant iets weg had van een stevige maaltijdsoep voor Hollandse heikneuters zoals ik. Vandaar hierbij mijn recept. Zoals ze zeggen in het Papia- ments: bebe apetitoso. Slurp smakelijk! 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 124