Waarom typeren
we elkaar met
VOOR U GEPROEFD
één etiketje?
David Arjan
Ben ik een
rationele kerel?
Uh, ook. Maar ik
ben meer dan dat
Van theekransje tot terras: met een appeltaart zit
je altijd gebakken. Ons panel proeft zes varianten
uit supermarkt en warenhuis.
Voor veel
jonge mensen
is het de
eerste taart
die moeder
maakte
8
ij bent nogal een
rationele kerel, toch?'
vraagt de interviewer.
Bij mij ontstaat kort
sluiting. Soms stelt ie
mand me een vraag en dan
voel ik hoe alle radertjes in
mijn hoofd knarsetandend tot
stilstand komen. Ik kan wel
honderd antwoorden beden
ken op zijn vraag, maar ik
weet ook dat geen van alle he
lemaal klopt. Ben ik een nogal
rationele kerel? Ik zeg: ,,Uh,
soms.''
De vraag wordt me gesteld
in een podcast. Voor mij is dat
nieuw terrein, podcasts. David
en ik maken er sinds een tijdje
elke week een en dan verdie
pen we ons in allerlei filosofi
sche levensvragen. Ik moet er
een beetje aan wennen. Ik ben
zo getraind om van een paar
woorden een punt te maken,
dat ik niet altijd meer uit
gebreid de tijd neem en me
bezin op een antwoord. Hoe
doe je dat ook al weer, de
nuance zoeken?
Ik kijk naar de interviewer en
bedenk me: ik mag de tijd ne
men te antwoorden. Het hoeft
niet hap-snap. Zou ik mezelf
een rationele kerel noemen als
ik er langer over nadenk? Ik
krijg weleens als kritiek op
deze column dat het spiritueel
geneuzel is. Of emotioneel
gedramatiseer. Of juist een
te-kort-door-de-bocht theo
rie. Wat zegt dat over mij?
Ik ben graag rationeel. Ratio
zorgt voor helderheid, voor
orde. Tegelijkertijd weet ik:
alles rationaliseren zit mijn
empathisch vermogen in de
weg - en daarmee mijn ver
binding met anderen. Sterker
nog, mijn ratio zit soms groei
in de weg, omdat ik altijd een
scenario kan beredeneren
waarin mijn tegenslag tóch
comfortabel wordt. Als je heel
rationeel van elke drol een
koekje maakt, blijft het onder
tussen stinken.
Ik ben ook graag spiritueel.
Spiritualiteit zorgt voor diep-
gang, voor vrede. Tegelijker
tijd weet ik: spiritualiteit is, als
je even niet oplet, een uit
vlucht om je werkelijke pro
blemen niet in de ogen te hoe
ven kijken. Als je elke tegen
slag aanpakt met meditatie of
mantra's, verandert er vaak
weinig. Ook kan het de ver
binding met anderen in de
weg staan - als je steeds roept
dat 'alles er mag zijn' voelt een
ander zich niet per se serieus
genomen in zijn of haar pijn.
Ik ben ook graag een gevoelig
iemand. Gevoeligheid zorgt
voor verbinding, voor begrip.
Tegelijkertijd weet ik: gevoe
lens zijn goed in signaleren,
maar slecht in interpreteren.
Als ik altijd mijn gevoel zou
volgen, had ik meer domme
dingen in mijn leven gedaan.
Het helpt dat ik weet dat het
maar gevoelens zijn, van me
zelf of van een ander. Ze gaan
weer voorbij.
Misschien hoef ik niet te kie
zen. Misschien hoeven we al
lemaal niet te kiezen en helpt
het juist om die stomme labels
niet meer te gebruiken. In
plaats van één van die drie ben
je het allemaal. Je gebruikt dat
deel in je waaraan je behoefte
hebt. Ben ik een rationele
kerel? Uh, óók.
Er zou een woord voor moe
ten bestaan als je zowel een
rationele, spirituele en emoti
onele kant hebt. O wacht, dat
woord is er: mens.
Albert Heijn
€6,00
Aldi Party Gebak
Bijenkorf
€13,95
Een punt appeltaart is zoals
een jaren 80-coverbandje
op je bruiloft. Nee, het is
niet de meest originele
noch eigentijdse keuze.
Maar dikke kans dat iedereen, van
peuter tot pensionado, vrolijk mee
deelt in de feestvreugde. ,,Met een
goede appeltaart scoor je altijd'', weet
patissier Waldo Weijsenfeld. ,,Het is
niet de spannendste taart, maar de
herkenbaarheid valt nu eenmaal in
de smaak.''
,,Een tijdloze klassieker'', zegt
thuisbakker Rutger van den Broek,
winnaar van het eerste seizoen van
Rutgervan
den Broek (33)
Matthijs Boon
(31)
Waldo
Weijsenfeld (37)
Heel Holland Bakt. Het aantal bezoe
kers dat op zijn populaire bakblog
grasduint tussen de appeltaartrecep
ten overstijgt dan ook de interesse in
zijn perzikpavlova's, sinaasappelslof-
fen en frambozen-swirl-cheesecakes.
,,Het is een fijne taart voor de oudere
generatie die de kloof tussen chipola-
tapunt en hippe tartelettes nog wat
groot vindt'', verklaart Van den
Broek. ,,En voor veel jonge mensen is
het de eerste taart die ze hun moeder
zagen maken.''
Scheermessen
Als mams niet gewoon naar de
supermarkt reed tenminste. Bij de
meeste grootgrutters behoren kant
en-klare appeltaarten immers al
sinds jaar en dag tot het vaste assorti
ment. Niet verwonderlijk, gezien alle
valkuilen die als thuisbakker op je
wachten. Meest berucht: het zom
pige achterwerk, een euvel dat ont
staat als te veel vocht uit de appels de
bodem in trekt. ,,Ik zorg altijd voor
een isolatielaagje van bijvoorbeeld
bitterkoekjeskruimels of amandel
spijs met kaneel'', zegt Van den
Broek. ,,Een beetje custardpoeder
zorgt er ook voor dat je bij het aan
snijden geen waterval krijgt.''
Nog een potentiële beer op de weg:
de vulling. Verse, friszure appels heb
ben de voorkeur; prut uit blik of de
diepvries stemt het panel niet vrolijk.
,,Je wilt een fijn contrast tussen het
knapperige deeg en de zachtere
David en Arjan (r.)
van geluksplatform
365 Dagen Succesvol
delen hun lessen
voor een leuker leven.
ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2019 GO
'J
-Arjan Vergeer
Reageren?
zo@dpgmedia.nl
Traditionele looks, lekker
kanelig en een smakelijke,
krokante korst en bodem. De
zachte appelstukjes hadden
wel groter gemogen; de over
daad aan appelpulp geeft een
wat papperig mondgevoel.
€3,38
Een dunne laag smakelijk
deeg, veel vulling en appel
stukjes die hun fermheid en
frisheid nog niet geheel zijn
verloren. Niet slecht voor een
budgettaart uit het vriesvak.
De bovenkant is wel ongaar.
Prima idee zo'n Bretonse appel
taart. Alleen ogen de appelpart
jes liefdeloos, ontbeert de zijkant
korst en wordt de appelsmaak
overheerst door associaties met
griesmeelpudding. Voor deze
prijs mag je meer verwachten.
Met friszure
appels graag
MATTHIJS MEEUWSEN
V
Bekroonde thuis-
bakker met eigen
blog en zes bak-
boeken.
Bevlogen baktalent.
Runt in Hilversum
twee bakkerijen voor
brood en banket.
Drijvende kracht
achter Waldo Cho
cola Patisserie.