Waarom typeren we elkaar met VOOR U GEPROEFD één etiketje? David Arjan Ben ik een rationele kerel? Uh, ook. Maar ik ben meer dan dat Van theekransje tot terras: met een appeltaart zit je altijd gebakken. Ons panel proeft zes varianten uit supermarkt en warenhuis. Voor veel jonge mensen is het de eerste taart die moeder maakte 8 ij bent nogal een rationele kerel, toch?' vraagt de interviewer. Bij mij ontstaat kort sluiting. Soms stelt ie mand me een vraag en dan voel ik hoe alle radertjes in mijn hoofd knarsetandend tot stilstand komen. Ik kan wel honderd antwoorden beden ken op zijn vraag, maar ik weet ook dat geen van alle he lemaal klopt. Ben ik een nogal rationele kerel? Ik zeg: ,,Uh, soms.'' De vraag wordt me gesteld in een podcast. Voor mij is dat nieuw terrein, podcasts. David en ik maken er sinds een tijdje elke week een en dan verdie pen we ons in allerlei filosofi sche levensvragen. Ik moet er een beetje aan wennen. Ik ben zo getraind om van een paar woorden een punt te maken, dat ik niet altijd meer uit gebreid de tijd neem en me bezin op een antwoord. Hoe doe je dat ook al weer, de nuance zoeken? Ik kijk naar de interviewer en bedenk me: ik mag de tijd ne men te antwoorden. Het hoeft niet hap-snap. Zou ik mezelf een rationele kerel noemen als ik er langer over nadenk? Ik krijg weleens als kritiek op deze column dat het spiritueel geneuzel is. Of emotioneel gedramatiseer. Of juist een te-kort-door-de-bocht theo rie. Wat zegt dat over mij? Ik ben graag rationeel. Ratio zorgt voor helderheid, voor orde. Tegelijkertijd weet ik: alles rationaliseren zit mijn empathisch vermogen in de weg - en daarmee mijn ver binding met anderen. Sterker nog, mijn ratio zit soms groei in de weg, omdat ik altijd een scenario kan beredeneren waarin mijn tegenslag tóch comfortabel wordt. Als je heel rationeel van elke drol een koekje maakt, blijft het onder tussen stinken. Ik ben ook graag spiritueel. Spiritualiteit zorgt voor diep- gang, voor vrede. Tegelijker tijd weet ik: spiritualiteit is, als je even niet oplet, een uit vlucht om je werkelijke pro blemen niet in de ogen te hoe ven kijken. Als je elke tegen slag aanpakt met meditatie of mantra's, verandert er vaak weinig. Ook kan het de ver binding met anderen in de weg staan - als je steeds roept dat 'alles er mag zijn' voelt een ander zich niet per se serieus genomen in zijn of haar pijn. Ik ben ook graag een gevoelig iemand. Gevoeligheid zorgt voor verbinding, voor begrip. Tegelijkertijd weet ik: gevoe lens zijn goed in signaleren, maar slecht in interpreteren. Als ik altijd mijn gevoel zou volgen, had ik meer domme dingen in mijn leven gedaan. Het helpt dat ik weet dat het maar gevoelens zijn, van me zelf of van een ander. Ze gaan weer voorbij. Misschien hoef ik niet te kie zen. Misschien hoeven we al lemaal niet te kiezen en helpt het juist om die stomme labels niet meer te gebruiken. In plaats van één van die drie ben je het allemaal. Je gebruikt dat deel in je waaraan je behoefte hebt. Ben ik een rationele kerel? Uh, óók. Er zou een woord voor moe ten bestaan als je zowel een rationele, spirituele en emoti onele kant hebt. O wacht, dat woord is er: mens. Albert Heijn €6,00 Aldi Party Gebak Bijenkorf €13,95 Een punt appeltaart is zoals een jaren 80-coverbandje op je bruiloft. Nee, het is niet de meest originele noch eigentijdse keuze. Maar dikke kans dat iedereen, van peuter tot pensionado, vrolijk mee deelt in de feestvreugde. ,,Met een goede appeltaart scoor je altijd'', weet patissier Waldo Weijsenfeld. ,,Het is niet de spannendste taart, maar de herkenbaarheid valt nu eenmaal in de smaak.'' ,,Een tijdloze klassieker'', zegt thuisbakker Rutger van den Broek, winnaar van het eerste seizoen van Rutgervan den Broek (33) Matthijs Boon (31) Waldo Weijsenfeld (37) Heel Holland Bakt. Het aantal bezoe kers dat op zijn populaire bakblog grasduint tussen de appeltaartrecep ten overstijgt dan ook de interesse in zijn perzikpavlova's, sinaasappelslof- fen en frambozen-swirl-cheesecakes. ,,Het is een fijne taart voor de oudere generatie die de kloof tussen chipola- tapunt en hippe tartelettes nog wat groot vindt'', verklaart Van den Broek. ,,En voor veel jonge mensen is het de eerste taart die ze hun moeder zagen maken.'' Scheermessen Als mams niet gewoon naar de supermarkt reed tenminste. Bij de meeste grootgrutters behoren kant en-klare appeltaarten immers al sinds jaar en dag tot het vaste assorti ment. Niet verwonderlijk, gezien alle valkuilen die als thuisbakker op je wachten. Meest berucht: het zom pige achterwerk, een euvel dat ont staat als te veel vocht uit de appels de bodem in trekt. ,,Ik zorg altijd voor een isolatielaagje van bijvoorbeeld bitterkoekjeskruimels of amandel spijs met kaneel'', zegt Van den Broek. ,,Een beetje custardpoeder zorgt er ook voor dat je bij het aan snijden geen waterval krijgt.'' Nog een potentiële beer op de weg: de vulling. Verse, friszure appels heb ben de voorkeur; prut uit blik of de diepvries stemt het panel niet vrolijk. ,,Je wilt een fijn contrast tussen het knapperige deeg en de zachtere David en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven. ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2019 GO 'J -Arjan Vergeer Reageren? zo@dpgmedia.nl Traditionele looks, lekker kanelig en een smakelijke, krokante korst en bodem. De zachte appelstukjes hadden wel groter gemogen; de over daad aan appelpulp geeft een wat papperig mondgevoel. €3,38 Een dunne laag smakelijk deeg, veel vulling en appel stukjes die hun fermheid en frisheid nog niet geheel zijn verloren. Niet slecht voor een budgettaart uit het vriesvak. De bovenkant is wel ongaar. Prima idee zo'n Bretonse appel taart. Alleen ogen de appelpart jes liefdeloos, ontbeert de zijkant korst en wordt de appelsmaak overheerst door associaties met griesmeelpudding. Voor deze prijs mag je meer verwachten. Met friszure appels graag MATTHIJS MEEUWSEN V Bekroonde thuis- bakker met eigen blog en zes bak- boeken. Bevlogen baktalent. Runt in Hilversum twee bakkerijen voor brood en banket. Drijvende kracht achter Waldo Cho cola Patisserie.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 80