Erbij horen
[Ss]
O
O
O
Deze ijscoman wil dat iedereen
een ijsje moet kunnen eten
MARGOT
ZEELAND 11
vrijdag 13 september 2019
eindscore
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Voor veel dingen in mijn leven ben ik
bang geweest: voor verlies, om alleen
over te blijven, voor de tandarts én
bang om er niet bij te horen. Bij wat
dan precies, dat kan ik moeilijk uit
leggen, maar het gevoel herken ik wel weer wan
neer ik er nu zo over schrijf. Veel mensen hebben
daar last van. Toch is het zo dat wanneer je je aan
past, je juist nooit het gevoel hebt dat je er écht bij
hoort. Want erbij horen, dat gebeurt pas op het
moment dat je jezelf kunt en mag zijn.
Daarvoor moet je natuurlijk eerst jezelf kennen
en accepteren. Voor mij hangt dat samen met het
ouder worden. Pas nu leer ik mezelf beter, steeds
beter kennen, en heb ik minder last van dat ge
voel om er niet bij te horen, al steekt het soms zo
weer de kop op. Gelukkig hoor ik in ieder geval
bij ons gezin en mijn familie. De aanleiding voor
dit gevoel is dat de jongste Man thuiskomt na de
eerste weken op een nieuwe school met andere
mensen, gewoonten en mores. Als hij zich maar
niet te veel aanpast om erbij te horen, want hij is
precies goed zoals hij is. Dat zal hij zelf ook moe
ten ontdekken, al is hij nu nog onzeker over alles.
Hij dook de keuken in en bakte deze vegetarische
pizza met bloemkoolbodem.
Maak een 1/2 Zeeuwse bloemkool fijn in de
keukenmachine en gaar deze 5 minuten in de
magnetron. Laat uitlekken, meng met 1 ei en 50
gram geraspte kaas. Verdeel het over een bakplaat
met bakpapier en bak 15 minuten op 180°. Be
strijk de pizzabodem met zelfgemaakte tomaten
saus en beleg deze bijvoorbeeld met mozzarella,
verse tomaten en kruiden en bak nog 10 minuten.
De jongste Man hoeft gelukkig niet bang te zijn
of hij wel kan koken.
Toch is het zo dat wanneer je je aanpast, je juist nooit
het gevoel hebt dat je er écht bij hoort Want erbij
horen gebeurt pas op het moment dat je jezelf kunt zijn
BEOORDELING..
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
geconcentreerd. Een supersoep met de juiste
dosis peper en zout. Lekker ook met het bijge
leverde Pain de Mer, een Zeeuws natuurde-
sembrood dat bereid is met gezuiverd Ooster-
scheldewater.
Smaken de hoofdgerechten?
Van een restaurant dat dit jaar van de Restau
rant Guru-app het predicaat 'beste vegetari
sche restaurant' ontving, hebben we hoge ver
wachtingen. Die komen deels uit. De sea
weed-burger met zeewier uit de Ooster-
schelde oogt als een Big Mac, maar is stukken
gezonder. Zeewier is een prima vleesvervan
ger, want een bron van proteïne en essentiële
vetzuren, vezels, vitaminen en mineralen. Su-
perfood dus. Het broodje is verrijkt met de
micro-alg Chlorella die het deeg lichtgroen
kleurt. De zeewierschijf kent een mooi kro
kant korstje en heeft ook aardig wat smaak,
met een hint van visstick. Samen met een
klodder bio tartaarsaus is dit de ideale
Schaamteloosburger: lekker snacken zonder
schade aan de planeet.
De vegan lemon chicken met plakrijst is een
vleesimitatie op basis van soja, seitan en tapi
oca. Een wokschotel met een vermoeiende,
want te zoete saus, zegt buuf. Waar is de ci
troen gebleven?
Nog een dessert?
Hadden we de vegan Magnum maar genomen.
De ingekochte lavacake met frambozenvulling
staat na een te lang verblijf in de magnetron
op ontploffen, terwijl de granaatappelvrucht
jes uit de vriezer nog maar half ontdooid zijn.
Wel lef dat je dat zo op tafel zet. De stoom
komt nog net niet uit onze oren.
De rekening verzacht ons gemoed. Zoveel
kost Stoom niet.
De verbouwde Piaggio 'Case4Ice' waarmee Kees Griep in de
zomermaanden graag rondtoert. foto lex de meester
De komende weken zetten we
Zeeuwse foodtrucks in de
spotlights. Deze week is dat
de foodtruck van Kees Griep
uit Krabbendijke.
Margot Verhaagen
Krabbendijke
Kees Griep rijdt de komende we
ken nog wel even rond met zijn
verbouwde Piaggio 'Case4lce'.
,,Dit is het leukste wat ik ooit
gedaan heb in mijn leven. Ik zie
alleen maar vrolijke, blije gezich
ten en nooit saaie koppen," ver
telt hij enthousiast. Hij werkte
eerst in de cosmeticabranche en
nu vooral in de winter 2 a 3 dagen
per week bij Wilthagen Vlees
waren op Tholen. Maar in de zo
mer brengt hij toch de meeste
tijd al ijsscheppend door.
,,Het ijs koop ik in via de groot
handel. Ik heb geprobeerd om
hier ijs bij boeren te kopen, maar
dat is best lastig vanwege de
grote hoeveelheden die ik nodig
heb. Ik heb wel twee Zeeuwse
smaken in mijn assortiment;
babbelaar-ijs en bolus-ijs. Mijn
Piaggio heeft een ijsbak die zelf
vriest. Makkelijk wanneer ik op
festivals of evenementen sta,
want ik kan een dag wegblijven
zonder stroom." Hij schept ook
een glutenvrij ijs, een lactosevrij
sorbetijs en een suikervrij ijs. ,,lk
vind dat iedereen een ijsje moet
kunnen eten. In de winter ver
bouw ik mijn kar om en verkoop
ik hotdogs en diverse snacks."
Kees is van alle markten thuis.
Vaak gaat hij op pad voor op-
drachten. Zo staat hij bij veel
zorginstellingen of wordt hij bij
scholen uitgenodigd. ,,Daar ont
vangen ze mij met gejuich en
staan de kinderen voor mij in de
rij," glundert hij. ,,In de zomer,
bij mooi weer, moet ik wegkun-
nen. Dan zet ik de Piaggio op de
aanhanger en rij ik naar Dom
burg of Zoutelande of blijf ik ge
woon hier in de buurt om ijs te
verkopen."
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)