10 ZEELAND
Voor u,
Zeeuwse
herbivoren, laten
we deze
aflevering de
koetjes en kalfjes
in leven. We eten
vegan in
Middelburg. En
proeven een
Schaamteloos
burger.
Compleet vegetarische dan wel ve-
ganistische Zeeuwse restaurants
kennen we niet. Stoom in Mid
delburg doet een halfslachtige po
ging, want er staat ook vis en
vlees op de kaart. De klaagzangen van vegans
ten spijt, lukt het kennelijk niet om in Zeeland
een restaurant uit te baten dat uitsluitend de
honger van planteneters stilt. Voor dat soort
specialistische verwennerij moet je de provin
cie uit.
Op een druilerige zaterdagavond staan we
voor Stoom. Over de naam is goed nagedacht,
want het 'ik ben een beetje vegan restaurant'
bevindt zich in de voormalige restauratie van
het NS-station Middelburg. Stoom associeer je
met vervlogen tijden, waarin treinen puffend
het station binnenrolden en reizigers moesten
wachten in een mist van stoom.
Het restaurant heeft ook iets oubolligs. Het
meubilair lijkt weggelopen uit het depot van
HET MENU
de kringloopwinkel. Spijkerharde schoolstoe-
len, smoezelige leunstoelen en een tapijtland
schap van Heugaveld-tegels. Wel zijn die
makkelijk te vervangen als de gast morst. De
bonkige counter is beplakt met witte abattoir
tegels. Om de kakofonische inrichting nog wat
luidruchtiger te maken, staan achterin de zaak
een boekentafel tegen een glas-in-lood paneel,
een tijdschriftenwand en een bonte verzame
ling kastjes, lampen, potten, pannen, kopjes,
busjes, flessen, mandjes, trapjes en koffers.
Een collectie brocante of - zo je wilt - oude
meuk die je bij zolderopruimingen zelden
meer aantreft. Blijkbaar wordt 'vegan' nog
steeds met alternatief, studentikoos en spar
taans vereenzelvigd.
Wat staat er op het menu?
De menukaart is een stuk strakker. Terwijl we
die inspecteren, begint de ronkende koeling
voor in de zaak zwaar te irriteren. Met stem
verheffing bestellen we tomaten-paprikasoep
en vegan sashimi met gember, soja en wasabi.
-
De harembroek dragende serveerster gaat na
vragen op welke manier chef/eigenaar Ivo van
de Walle rauwe vis imiteert. Het geheim: meel
van de Aziatische Konjak-knol.
Hoe zijn de voorgerechten?
Optisch lijkt de sashimi aardig op zalm en to
nijn, inclusief de witte vetadertjes en velletjes.
Qua smaak komt het niet in de buurt. ,,Het is
heel neutraal. Je mist dat vettige mondgevoel
van vis", recenseert mijn tafeldame. De
scherpe wasabi en intense gember walsen
over de vegan sashimi heen. We debatteren
over de vraag waarom je per se vlees en vis
moet nabootsen als je vegetariërs en veganis-
ten wilt plezieren. De sashimi van Stoom be
wijst dat het een zinloze exercitie is. Je geeft
de gast enkel de suggestie, maar niet de smaak
van vis. Doe dan iets moois met groenten en
kruiden.
De Stoom-brigade heeft dat ook in de vin
gers, want mijn biologische tomatensoep-pa
prikasoep is goed ingekookt en daarom mooi
REKENING
vrijdag 13 september 2019
Zeewierburger. foto's dirk jan gjeltema
Bij Stoom kun je ook
'brocante' kopen.
Chef en eigenaar
Ivo van de Walle ser
veert vegan burgers.
Schaamteloosburger bij StO(
Frank Balkenende
Het goedkoopste
voorgerecht is to
matensoep (5,75),
het duurste de
soep met Noord-
zee-vis (7,50). Het
voordeligste
vegan hoofdge
recht: de bio-
groentekroketten
(8,50). Het duurst
is de gast uit met
de vegan Beyond
Burger en de Sea-
weedburger
(14,50). Bij de vis
zijn mosselen het
duurst (14,50) en
in de categorie
vleesstoverij van
Zeeuws rund
(13,50). Stoom
heeft ook een kin
dermenu.
Stoom
Kanaalweg 24
2 cappuchino
5,20
2 witte wijn
7,00
1 bruiswater
2,00
2 thee
4,00
1 tomatensoep
5,75
1 vegan shashimi
7,25
1 zeewierburger
6,50
1 entrecote
14,50
1 vegan lemon chicken
13,50
1 lava caker
5,95
Totaal:
66,15