10 ZEELAND Voor u, Zeeuwse herbivoren, laten we deze aflevering de koetjes en kalfjes in leven. We eten vegan in Middelburg. En proeven een Schaamteloos burger. Compleet vegetarische dan wel ve- ganistische Zeeuwse restaurants kennen we niet. Stoom in Mid delburg doet een halfslachtige po ging, want er staat ook vis en vlees op de kaart. De klaagzangen van vegans ten spijt, lukt het kennelijk niet om in Zeeland een restaurant uit te baten dat uitsluitend de honger van planteneters stilt. Voor dat soort specialistische verwennerij moet je de provin cie uit. Op een druilerige zaterdagavond staan we voor Stoom. Over de naam is goed nagedacht, want het 'ik ben een beetje vegan restaurant' bevindt zich in de voormalige restauratie van het NS-station Middelburg. Stoom associeer je met vervlogen tijden, waarin treinen puffend het station binnenrolden en reizigers moesten wachten in een mist van stoom. Het restaurant heeft ook iets oubolligs. Het meubilair lijkt weggelopen uit het depot van HET MENU de kringloopwinkel. Spijkerharde schoolstoe- len, smoezelige leunstoelen en een tapijtland schap van Heugaveld-tegels. Wel zijn die makkelijk te vervangen als de gast morst. De bonkige counter is beplakt met witte abattoir tegels. Om de kakofonische inrichting nog wat luidruchtiger te maken, staan achterin de zaak een boekentafel tegen een glas-in-lood paneel, een tijdschriftenwand en een bonte verzame ling kastjes, lampen, potten, pannen, kopjes, busjes, flessen, mandjes, trapjes en koffers. Een collectie brocante of - zo je wilt - oude meuk die je bij zolderopruimingen zelden meer aantreft. Blijkbaar wordt 'vegan' nog steeds met alternatief, studentikoos en spar taans vereenzelvigd. Wat staat er op het menu? De menukaart is een stuk strakker. Terwijl we die inspecteren, begint de ronkende koeling voor in de zaak zwaar te irriteren. Met stem verheffing bestellen we tomaten-paprikasoep en vegan sashimi met gember, soja en wasabi. - De harembroek dragende serveerster gaat na vragen op welke manier chef/eigenaar Ivo van de Walle rauwe vis imiteert. Het geheim: meel van de Aziatische Konjak-knol. Hoe zijn de voorgerechten? Optisch lijkt de sashimi aardig op zalm en to nijn, inclusief de witte vetadertjes en velletjes. Qua smaak komt het niet in de buurt. ,,Het is heel neutraal. Je mist dat vettige mondgevoel van vis", recenseert mijn tafeldame. De scherpe wasabi en intense gember walsen over de vegan sashimi heen. We debatteren over de vraag waarom je per se vlees en vis moet nabootsen als je vegetariërs en veganis- ten wilt plezieren. De sashimi van Stoom be wijst dat het een zinloze exercitie is. Je geeft de gast enkel de suggestie, maar niet de smaak van vis. Doe dan iets moois met groenten en kruiden. De Stoom-brigade heeft dat ook in de vin gers, want mijn biologische tomatensoep-pa prikasoep is goed ingekookt en daarom mooi REKENING vrijdag 13 september 2019 Zeewierburger. foto's dirk jan gjeltema Bij Stoom kun je ook 'brocante' kopen. Chef en eigenaar Ivo van de Walle ser veert vegan burgers. Schaamteloosburger bij StO( Frank Balkenende Het goedkoopste voorgerecht is to matensoep (5,75), het duurste de soep met Noord- zee-vis (7,50). Het voordeligste vegan hoofdge recht: de bio- groentekroketten (8,50). Het duurst is de gast uit met de vegan Beyond Burger en de Sea- weedburger (14,50). Bij de vis zijn mosselen het duurst (14,50) en in de categorie vleesstoverij van Zeeuws rund (13,50). Stoom heeft ook een kin dermenu. Stoom Kanaalweg 24 2 cappuchino 5,20 2 witte wijn 7,00 1 bruiswater 2,00 2 thee 4,00 1 tomatensoep 5,75 1 vegan shashimi 7,25 1 zeewierburger 6,50 1 entrecote 14,50 1 vegan lemon chicken 13,50 1 lava caker 5,95 Totaal: 66,15

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 38