Ieder kind neemt
emoties op als
een spons
voor u geproefd 'Gezond
David Arjan
m
Met zijn kleine
vingertjes streelt
mijn zoontje mijn
moeders huid
Minder suiker, vet en calorieën; meer proteïnen.
Zelfs ijsmerken gaan steeds vaker op de gezonde toer.
Smaakt dat ook?
Voor het beknotten
van de calorieën is een
alternatief ingrediënt
gevonden: lucht
8
David en Arjan (r.)
van geluksplatform
365 Dagen Succesvol
delen hun lessen
voor een leuker leven.
Op de dag dat we
afscheid nemen
van mijn oma, zie
ik iets wat ik nog
niet eerder had
gezien. Hoofdrolspeler: mijn
zoontje, 2 jaar oud. We zitten
met elkaar om oma's rieten
mand. Om de beurt zeggen we
iets, we luisteren een liedje,
soms huilt iemand. Oma is 95
jaar geworden en was er klaar
voor om over te gaan. We zwe
ven in dat dubbele gevoel van
vrede en verdriet.
Mijn zoontje glijdt van mijn
schoot en schuifelt zachtjes
een paar stoelen verderop,
naar waar mijn moeder zit. Ik
zie hem met zijn witblonde
haar tussen al het zwart op
haar schoot klimmen en haar
hand pakken. Stil gaat hij zit
ten - en verder niks. Ik kijk
verbaasd naar hem, omdat ik
dit gedrag niet van hem ken.
Normaal is hij een jongetje
zoals de clichés voorschrijven:
wild en lawaaierig, een stui
terbal. Nu: een kaarsje in een
windstille kamer. Een uur
lang zegt hij geen woord. Met
zijn kleine vingertjes streelt
hij mijn moeders huid.
Ik zie zijn talent, zijn grote
gevoeligheid voor de pijn van
anderen. Hij voelt wat mijn
moeder voelt en draagt haar
verdriet. Het ontroert me en
maakt me bewust van een
mechanisme dat ik goed wil
snappen. Elk kind is van na
ture een spons; wat het op
zuigt is niet altijd even leuk. Ik
realiseer me: niet alleen mijn
woorden en gedrag hebben in
vloed op mijn kinderen, mijn
emoties minstens zo veel.
Op scholen is hier onder
zoek naar gedaan. Het blijkt
dat in een klas waarvan de do
cent stress heeft, veel méér
leerlingen stress ervaren dan
in een klas waarvan de docent
ontspannen is. Emoties zijn
nogal besmettelijk. Dat zie je
in sportteams en in vergade
ringen. Je ziet het kunstmatig
gefabriceerd in de bioscoop. Je
ziet het helemaal tussen ou
ders en kinderen.
veel kinderen zichzelf aanle
ren, is dat ze het verdriet van
hun ouders dragen. Ze nemen
een stuk van je zorgen als ou
der over, voelen het zélf, om
jou te verlichten. Dat is biolo
gisch verklaarbaar: als zij jouw
pijn dragen, ben jij eerder in
staat weer voor hen te zorgen.
Dat verhoogt hun overlevings
kans.
Als dat af en toe gebeurt, is
dat niet erg. Het is misschien
zelfs onvermijdelijk. Als het
echter altijd aan de hand is,
wordt het ongezond. Kinde
ren die langere tijd opgepikte
emoties van anderen ervaren,
slapen slechter, zijn sneller
overprikkeld en reageren veel
heftiger op onschuldige voor
vallen. Ze ervaren meer stress,
eenzaamheid en onzekerheid.
Op lange termijn zijn de con
sequenties nog veel groter. Ik
kom veel mensen tegen die zó
lang een spons zijn geweest
voor de emoties van anderen,
dat ze vergeten zijn wie ze zelf
ook alweer zijn. Onbewust la
ten ze nog steeds hun eigen
keuzes afhangen van het effect
ervan op hun ouders. Zelfs als
die al lang niet meer leven.
Het helpt om te leren voelen
welke emoties van jezelf zijn
en welke je per ongeluk hebt
opgepikt, als een griepje. Zo
dat je tegen jezelf kunt zeggen
wat ik die middag tegen mijn
zoontje zeg: jij bent vrij.
-Arjan Vergeer
Dat er gezondere versnape
ringen zijn dan ijs, is geen
nieuws. Wie elke zonnige
zomerdag een bak schepijs
uit het vriesvak trekt,
krijgt er gratis 'zwembandjes' bij. En
ja, er zijn altijd types die zich geroe
pen voelen om de ijseter in te pren
ten dat hij het equivalent van een
pakje boter naar binnen lepelt. Daar
hebben de ijsproducenten iets op
verzonnen: ook zij stappen in de
wereld van lightproducten. Niet
alleen is het formaat van de gemid
delde verpakking danig afgeslankt -
de voluptueuze literkuipen ruimen
het veld voor hippe halveliterpotten
- ook de inhoud is volgens de fabri
kanten gezonder dan ooit. Een kleine
bloemlezing vanaf de zeven potten
karamelijs in deze blinde proeverij:
'minder suiker!' (Alpro), 'hoog in
proteïnen!' (Breyers), 'twaalf vitami
nes en mineralen!' (Perfect World)
en de cryptische 'minder calorieën
dan je denkt!' (Professor Grun-
schnabel).
Plas
Achter deze marketingleuzen schuilt
in meer of mindere mate een ander
ingrediëntenlijstje dan bij 'reguliere'
ijsbakken. Magere melk of plantaar
dige zuivelvervangers (in plaats van
room) voor een lager vetgehalte,
alternatieve zoetstoffen voor een
lager suikerpeil en extra eiwit om de
proteïnenclaim te rechtvaardigen.
Dat laatste klinkt in tijden van wes
pentailles en wasbordjes misschien
aanlokkelijk, maar is bij een normaal
eetpatroon volgens voedingsdeskun
digen een volslagen overbodige
toevoeging.
Ook voor het beknotten van de
calorieën hebben de ijsknutselaars
een alternatief ingrediënt gevonden:
lucht. De weegschaal maakt duidelijk
dat de zeven potten uit deze proeverij
gemiddeld 344 gram per halve liter
wegen. Ter vergelijking: het 'gewone'
karamelijs van Haagen-Dazs weegt
478 gram. Met amper 286 gram toont
Breyers zich de grootste bevroren
luchtverkoper. En ook het ijs van
Halo Top (307 gram) degradeert uit
de vriezer in een oogwenk in een
treurniswekkende plas vol luchtbel
letjes. ,,Je hebt simpelweg vet nodig
voor wat structuur'', benadrukt
Meester Patissier Hidde de Braban
der. ,,Anders moet zo'n fabrikant
Hidde de
Brabander (38)
Susan Aretz
(46)
Mathijs Vrieze
(38)
compenseren met bindmiddelen en
krijg je dit soort idioot smeltgedrag.''
Kortsluiting
Misschien nog wel erger: wie te
drastisch beknibbelt op suiker en
vet, kan ook dramatisch inboeten
aan smaak, waarschuwt het panel al
voordat de eerste bollen zijn ge
proefd. ,,Ik vind het tof dat ook
ijsfabrikanten een gezondheidsslag
willen maken'', verklaart tv-chef
Mathijs Vrieze. ,,Maar het moet niet
ten koste gaan van de smaak en het
mondgevoel. IJs is bij uitstek het
product om af en toe mee te zondi
gen.''
Ook kookboekenschrijver Susan
Aretz houdt haar hart vast. ,,De com
binatie tussen ijs en gezondheid
zorgt in mijn hoofd direct voor kort
sluiting'', zegt ze met een lach.
,,Smaak gaat boven alles. Ik vrees dat
de keus voor zoetstoffen en weinig
vet weleens de doodsteek kan zijn
voor de smaak.''
En inderdaad, daar wringt de
schoen. Het lightijs mag zich wel
degelijk een gezonder alternatief
voor de doorsnee kuip noemen. Het
originele karamelijs van Ben
Jerry's noteert per 100 milliliter ijs 25
gram suiker, 16 gram vet en 270
calorieën. De alternatieve ijsbekers
in deze proeverij halen de buikriem
knap aan tot enkel 0,8 gram suiker
(Perfect World), 1,3 gram vet
(Breyers) en 68 calorieën (Halo Top,
Breyers).
Helaas wordt daarmee ook de
smaak veelal te dunnetjes. Slechts
vier potten halen met de hakken
over de sloot een voldoende. De ove
rige drie zakken volgens de panelle
den pijnlijk door het ijs. Vooral voor
het karamelijs van Perfect World
hebben ze geen goed woord over:
grauw, korrelig en de smaak van muf
eetpapier. ,,Je houdt na één hap
direct op met eten'', jammert Aretz.
De Brabander: ,,Al is dat ook een
goede methode om minder calo
rieën binnen te krijgen.''
ZATERDAG 7 SEPTEMBER 2019 GO
De overlevingsstrategie die
Reageren? zo@persgroep.nl
Schepijs vol
luchtbellen
MATTHIJS MEEUWSEN
Een van de slechts
drie bekroonde
Meester Patissiers
van ons land.
Culinair onder
nemer achter
smulpaapje.nl
en diverse
kookboeken.
Tv-kok en
zelfverklaard
'healthy chef.