Ieder kind neemt emoties op als een spons voor u geproefd 'Gezond David Arjan m Met zijn kleine vingertjes streelt mijn zoontje mijn moeders huid Minder suiker, vet en calorieën; meer proteïnen. Zelfs ijsmerken gaan steeds vaker op de gezonde toer. Smaakt dat ook? Voor het beknotten van de calorieën is een alternatief ingrediënt gevonden: lucht 8 David en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven. Op de dag dat we afscheid nemen van mijn oma, zie ik iets wat ik nog niet eerder had gezien. Hoofdrolspeler: mijn zoontje, 2 jaar oud. We zitten met elkaar om oma's rieten mand. Om de beurt zeggen we iets, we luisteren een liedje, soms huilt iemand. Oma is 95 jaar geworden en was er klaar voor om over te gaan. We zwe ven in dat dubbele gevoel van vrede en verdriet. Mijn zoontje glijdt van mijn schoot en schuifelt zachtjes een paar stoelen verderop, naar waar mijn moeder zit. Ik zie hem met zijn witblonde haar tussen al het zwart op haar schoot klimmen en haar hand pakken. Stil gaat hij zit ten - en verder niks. Ik kijk verbaasd naar hem, omdat ik dit gedrag niet van hem ken. Normaal is hij een jongetje zoals de clichés voorschrijven: wild en lawaaierig, een stui terbal. Nu: een kaarsje in een windstille kamer. Een uur lang zegt hij geen woord. Met zijn kleine vingertjes streelt hij mijn moeders huid. Ik zie zijn talent, zijn grote gevoeligheid voor de pijn van anderen. Hij voelt wat mijn moeder voelt en draagt haar verdriet. Het ontroert me en maakt me bewust van een mechanisme dat ik goed wil snappen. Elk kind is van na ture een spons; wat het op zuigt is niet altijd even leuk. Ik realiseer me: niet alleen mijn woorden en gedrag hebben in vloed op mijn kinderen, mijn emoties minstens zo veel. Op scholen is hier onder zoek naar gedaan. Het blijkt dat in een klas waarvan de do cent stress heeft, veel méér leerlingen stress ervaren dan in een klas waarvan de docent ontspannen is. Emoties zijn nogal besmettelijk. Dat zie je in sportteams en in vergade ringen. Je ziet het kunstmatig gefabriceerd in de bioscoop. Je ziet het helemaal tussen ou ders en kinderen. veel kinderen zichzelf aanle ren, is dat ze het verdriet van hun ouders dragen. Ze nemen een stuk van je zorgen als ou der over, voelen het zélf, om jou te verlichten. Dat is biolo gisch verklaarbaar: als zij jouw pijn dragen, ben jij eerder in staat weer voor hen te zorgen. Dat verhoogt hun overlevings kans. Als dat af en toe gebeurt, is dat niet erg. Het is misschien zelfs onvermijdelijk. Als het echter altijd aan de hand is, wordt het ongezond. Kinde ren die langere tijd opgepikte emoties van anderen ervaren, slapen slechter, zijn sneller overprikkeld en reageren veel heftiger op onschuldige voor vallen. Ze ervaren meer stress, eenzaamheid en onzekerheid. Op lange termijn zijn de con sequenties nog veel groter. Ik kom veel mensen tegen die zó lang een spons zijn geweest voor de emoties van anderen, dat ze vergeten zijn wie ze zelf ook alweer zijn. Onbewust la ten ze nog steeds hun eigen keuzes afhangen van het effect ervan op hun ouders. Zelfs als die al lang niet meer leven. Het helpt om te leren voelen welke emoties van jezelf zijn en welke je per ongeluk hebt opgepikt, als een griepje. Zo dat je tegen jezelf kunt zeggen wat ik die middag tegen mijn zoontje zeg: jij bent vrij. -Arjan Vergeer Dat er gezondere versnape ringen zijn dan ijs, is geen nieuws. Wie elke zonnige zomerdag een bak schepijs uit het vriesvak trekt, krijgt er gratis 'zwembandjes' bij. En ja, er zijn altijd types die zich geroe pen voelen om de ijseter in te pren ten dat hij het equivalent van een pakje boter naar binnen lepelt. Daar hebben de ijsproducenten iets op verzonnen: ook zij stappen in de wereld van lightproducten. Niet alleen is het formaat van de gemid delde verpakking danig afgeslankt - de voluptueuze literkuipen ruimen het veld voor hippe halveliterpotten - ook de inhoud is volgens de fabri kanten gezonder dan ooit. Een kleine bloemlezing vanaf de zeven potten karamelijs in deze blinde proeverij: 'minder suiker!' (Alpro), 'hoog in proteïnen!' (Breyers), 'twaalf vitami nes en mineralen!' (Perfect World) en de cryptische 'minder calorieën dan je denkt!' (Professor Grun- schnabel). Plas Achter deze marketingleuzen schuilt in meer of mindere mate een ander ingrediëntenlijstje dan bij 'reguliere' ijsbakken. Magere melk of plantaar dige zuivelvervangers (in plaats van room) voor een lager vetgehalte, alternatieve zoetstoffen voor een lager suikerpeil en extra eiwit om de proteïnenclaim te rechtvaardigen. Dat laatste klinkt in tijden van wes pentailles en wasbordjes misschien aanlokkelijk, maar is bij een normaal eetpatroon volgens voedingsdeskun digen een volslagen overbodige toevoeging. Ook voor het beknotten van de calorieën hebben de ijsknutselaars een alternatief ingrediënt gevonden: lucht. De weegschaal maakt duidelijk dat de zeven potten uit deze proeverij gemiddeld 344 gram per halve liter wegen. Ter vergelijking: het 'gewone' karamelijs van Haagen-Dazs weegt 478 gram. Met amper 286 gram toont Breyers zich de grootste bevroren luchtverkoper. En ook het ijs van Halo Top (307 gram) degradeert uit de vriezer in een oogwenk in een treurniswekkende plas vol luchtbel letjes. ,,Je hebt simpelweg vet nodig voor wat structuur'', benadrukt Meester Patissier Hidde de Braban der. ,,Anders moet zo'n fabrikant Hidde de Brabander (38) Susan Aretz (46) Mathijs Vrieze (38) compenseren met bindmiddelen en krijg je dit soort idioot smeltgedrag.'' Kortsluiting Misschien nog wel erger: wie te drastisch beknibbelt op suiker en vet, kan ook dramatisch inboeten aan smaak, waarschuwt het panel al voordat de eerste bollen zijn ge proefd. ,,Ik vind het tof dat ook ijsfabrikanten een gezondheidsslag willen maken'', verklaart tv-chef Mathijs Vrieze. ,,Maar het moet niet ten koste gaan van de smaak en het mondgevoel. IJs is bij uitstek het product om af en toe mee te zondi gen.'' Ook kookboekenschrijver Susan Aretz houdt haar hart vast. ,,De com binatie tussen ijs en gezondheid zorgt in mijn hoofd direct voor kort sluiting'', zegt ze met een lach. ,,Smaak gaat boven alles. Ik vrees dat de keus voor zoetstoffen en weinig vet weleens de doodsteek kan zijn voor de smaak.'' En inderdaad, daar wringt de schoen. Het lightijs mag zich wel degelijk een gezonder alternatief voor de doorsnee kuip noemen. Het originele karamelijs van Ben Jerry's noteert per 100 milliliter ijs 25 gram suiker, 16 gram vet en 270 calorieën. De alternatieve ijsbekers in deze proeverij halen de buikriem knap aan tot enkel 0,8 gram suiker (Perfect World), 1,3 gram vet (Breyers) en 68 calorieën (Halo Top, Breyers). Helaas wordt daarmee ook de smaak veelal te dunnetjes. Slechts vier potten halen met de hakken over de sloot een voldoende. De ove rige drie zakken volgens de panelle den pijnlijk door het ijs. Vooral voor het karamelijs van Perfect World hebben ze geen goed woord over: grauw, korrelig en de smaak van muf eetpapier. ,,Je houdt na één hap direct op met eten'', jammert Aretz. De Brabander: ,,Al is dat ook een goede methode om minder calo rieën binnen te krijgen.'' ZATERDAG 7 SEPTEMBER 2019 GO De overlevingsstrategie die Reageren? zo@persgroep.nl Schepijs vol luchtbellen MATTHIJS MEEUWSEN Een van de slechts drie bekroonde Meester Patissiers van ons land. Culinair onder nemer achter smulpaapje.nl en diverse kookboeken. Tv-kok en zelfverklaard 'healthy chef.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 80