- ïïioiBi i Zo voorkom je planten met bruine blaadjes Onderzoek: ontbijtkoek is een suikerbom YouTube komt ook met kindvriendelijke website Duizendknoop overal te koop 3 Vieze koffie is de schuld van molecu len. In elke koffieboon zitten meer dan duizend smaakstoffen, allemaal moleculen met verschillende chemi sche reacties. Door sommige van die reacties te begrijpen, kun je zorgen dat de koffie niet te bitter of zwak wordt. Bitterheid komt onder andere door de chlorogeenzuurmoleculen. Bonen als de bittere robusta hebben hier meer van dan zachte bonen als de arabica. Hoe je de koffieboon roostert, bepaalt wat er met de vorm en smaak van het chlorogeenzuurmolecuul gebeurt. Daardoor smaakt een dark roast bijvoorbeeld heel sterk. Dan moet je nog jouw favoriete che mische proces kiezen om de koffie te standsbediening kun je het beste pas opladen wanneer ze leeg zijn, de mo derne lithium-ion batterij werkt tegen overgesteld. Wie zijn tablet, laptop of telefoon pas weglegt wanneer die com pleet leeg is, zorgt er enkel voor dat de accu zich vaker en sneller ontlaadt en zo eerder slijt. Wil jij een batterij die het lang uit houdt? Zorg dan dat jouw apparaat zo vaak mogelijk in het stopcontact zit. En houd je gadget uit de zon, want een koele batterij ontlaadt veel minder snel. Koude temperaturen vertragen chemi sche processen omdat de moleculen langzamer bewegen. Daarom blijft eten langer goed in je koelkast, stolt kaarsvet en werkt een koele laptop langer. het perfecte bakje koffie zetten zetten. Bij een koffiepers bepaalt de wa tertemperatuur welke smaakstoffen zich aan de watermoleculen binden. Bij een espressoapparaat is juist de verhou ding tussen water, koffie en brouwtijd essentieel. Hoe je jouw bakkie ook zet, versgema len bonen zijn altijd het lekkerst. ,,De stoffen in koffiebonen oxideren: ze gaan een chemische reactie met zuurstof aan. Dat haalt de subtielere smaken weg en maakt alles bitterder.'' Het omhulsel van de boon fungeert als het ware als een natuurlijke verpakking die beschermt tegen oxidatie en smaakverlies. minder bang zijn Krijg jij een vieze smaak van de woor den 'chemisch product' en kies je lie ver voor een 'natuurlijke' variant? Dan maak je jezelf waarschijnlijk te veel zor gen. Voor scheikundigen is het onder scheid tussen 'onnatuurlijke/chemi sche' en 'natuurlijke' producten irrele vant. ,,De natuur is het mooiste voor beeld van scheikunde en veel genees middelen willen de natuur juist nadoen. Of een stof nu synthetisch of natuurlijk is, het effect op jouw lichaam is altijd een scheikundige reactie tussen moleculen. En een molecuul maakt het niet uit waar het vandaan komt, alleen welke vorm het heeft.'' Of voedingsstof E330 nu uit een laboratorium, een citrusvrucht of je ei gen lichaam komt, het blijft gewoon ci troenzuur. Maar hoe kun je chemische middelen vertrouwen als je bij elke pil een lange bijsluiter met mogelijke bij werkingen krijgt? Is een kruidenmiddel niet veel veiliger? Nee, verzekert Nguyen-Kim. ,,Chemi- sche producten worden grondig getest. Elk mogelijk bijeffect, hoe klein ook, wordt gedocumenteerd. Plantaardige middelen geven niet exact dezelfde bij effecten, maar veroorzaken evengoed mogelijk onverwachte chemische reac ties in je lichaam. Het enige verschil is dat die reacties minder onderzocht zijn en niet op een lijstje staan. In de natuur kunnen stoffen ook kleine variaties heb ben, waardoor je nooit helemaal zeker bent wat erin zit. 'Natuurlijk' betekent absoluut niet altijd veiliger.'' Leuk om te weten Handig om te weten Ontbijtkoek gezond? Volgens on derzoek van de Consumenten bond valt dat bitter tegen. Slechts één op de acht ontbijtkoeken scoort een A in de nutriscore- index (wat wijst op een gezond product). De meeste koeken bevatten erg veel suiker. Noodzakelijk om te weten Wil je niet weten GO ZATERDAG 31 AUGUSTUS 2019 Op haar YouTube-kanaal maiLab plaatst Nguyen-Kim elke week een nieuw filmpje over alledaagse schei kundige processen. beeld youtube Een kwestie van chemie is verschenen bij uitgeverij Volt (€21). Krijgen de planten na verloop van tijd bruine plekjes aan de randen van de bladeren? Dat komt door een teveel aan kalk in het water. Geef de betreffende plant in het vervolg gekookt (en afgekoeld) water en hij is in mum van tijd weer boven Jan. Ook water uit de strijkbout en de waterontharder is kalkvrij en dus bruikbaar voor de kamerplanten. YouTube komt met een kindvriendelijke website van zijn videodienst. Daarmee geeft eigenaar Google gehoor aan kritiek. Via de site werden eerder ongepaste video's getoond aan kinderen. De nieuwe site wordt een onlineversie van de mobiele YouTube- app voor kinderen. De kindvriendelijke site moet nog deze week live gaan. De Japanse duizendknoop, die voor veel particulieren en gemeen ten een lastig te bestrijden plaag vormt, is nog bij veel bloemisten te koop. Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Stad+Groen. De exoot groeit extreem snel. Zijn wortels tasten funderingen en beton aan. 4iStV«H8lm j. ft

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 75