Kleverige brownies F*CK IT! Gegrilde courgettes met citroenzest en zeezout KOKEN \@eten Rick Haverkamp vormt samen met Diego Jacobs het duo Jacob Haver. Ze zitten achter Make that the cat wise, (schrijf)artikelen met steenkolenengels. Hun F*ck it Kookboek is net zo tegendraads als het F*ck it ListBook, waarin zij de draak steken met bucketlists. ,,Ja, al die gezonde kookboeken! We wilden eens een F*ck it Kookboek maken vol recepten met heel veel calorieën. Het boek verschijnt 13 september." ,,Nou ja, brownies, dan weet je het wel. Veel calorieën. Het spreekt iedereen aan. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand brownies niet lekker vindt. Als je het dan hebt over een calorieënbom, dan is dit natuurlijk een van de smaak makers." ,,Nee, daar zijn we niet aan toe gekomen. Ik vind ze wel lekker, hoewel ik niet elke dag in een koffiebar sta om een brownie weg te werken.'' Voorgerecht, bijgerecht of salade 2 courgettes, kontjes eraf gesneden 4 el olijfolie handje basilicumblaadjes zest van 1 citroen 3 el citroensap zeezout Schaaf met een kaasschaaf de courgettes over de lengte in repen. Schep de courgette over in een ruime kom en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Schep even om. Zet een grillpan op het vuur en grill hierin de courgette- repen aan weerskanten totdat een mooi patroon ontstaat. Dit duurt onge veer een minuut per kant. Leg de courgette op een grote schaal. Je kunt er nu voor kiezen de repen in de koelkast te bewaren voor dat je ze opdient, maar je kunt ze ook lauwwarm serveren. Strooi de basili cumblaadjes en de citroen- zest over de courgette. Besprenkel de repen ver volgens met het citroensap en de rest van de olijfolie en eindig met een snufje zee zout. Dit gerecht is volgens sommigen 'beter dan seks'. Evergreen IJsfabrikant Ola intro duceerde het raketje in 1962. Het is nog steeds het bestverkochte waterijsje van Nederland. Sopropo De courgette heeft vele familieleden, waaronder de sopropo. Deze Aziatische vrucht is te koop bij de toko. Eetbaar De courgetteplant heeft prachtige gele bloemen. In Italië eten ze deze fiori di zucca graag gefrituurd. Eetadvies Volgens de American Chemical Society kun je tijdens een hittegolf het beste een komkommer- sandwich eten. Zo'n sandwich is licht ver teerbaar en verkoelend. Calorieënbommetje, dit. Waarom past dit recept goed in jullie straatje? Heb je deze brownies zelf weleens gemaakt? Sticky brownies met walnoten 8 stuks Ingrediënten 300 g pure chocolade 300 g roomboter 300 g bruine basterdsuiker 1 schep vanille- suiker 6 eieren 300 g zelfrij zend bakmeel 50 g chocolade naar keuze handvol walnoten poedersuiker Bereiding Verwarm de oven voor op 175 graden. Hak de pure cho colade. Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de boter romig met de basterdsuiker en vanillesuiker en voeg hier een voor een de eieren aan toe. Klop 5 minuten door tot een glad mengsel ontstaat. Roer dit mengsel door de gesmolten chocolade. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en schep het door het chocolade mengsel. Breek de extra chocolade en walnoten in stukjes en voeg deze toe aan het browniebeslag. Vet een cakevorm in en doe het beslag in de vorm. Bak de brownie in 45 tot 60 minuten op 175 graden gaar in de voor verwarmde oven. Het is de bedoeling dat als de brownie uit de oven komt, hij nog een beetje plakkerig is. Laat hem afkoelen op een rooster. Snijd de brownie in stukken. Bestrooi die voor het serveren royaal met poedersuiker. ZATERDAG 31 AUGUSTUS 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 125