Kleverige brownies
F*CK IT!
Gegrilde
courgettes
met citroenzest
en zeezout
KOKEN
\@eten
Rick Haverkamp vormt samen met Diego Jacobs het duo Jacob
Haver. Ze zitten achter Make that the cat wise, (schrijf)artikelen met
steenkolenengels. Hun F*ck it Kookboek is net zo tegendraads als
het F*ck it ListBook, waarin zij de draak steken met bucketlists.
,,Ja, al die gezonde kookboeken!
We wilden eens een F*ck it
Kookboek maken vol recepten
met heel veel calorieën. Het
boek verschijnt 13 september."
,,Nou ja, brownies, dan weet je
het wel. Veel calorieën. Het
spreekt iedereen aan. Ik heb
nog nooit gehoord dat iemand
brownies niet lekker vindt.
Als je het dan hebt over een
calorieënbom, dan is dit
natuurlijk een van de smaak
makers."
,,Nee, daar zijn we niet aan toe
gekomen. Ik vind ze wel lekker,
hoewel ik niet elke dag in een
koffiebar sta om een brownie
weg te werken.''
Voorgerecht, bijgerecht
of salade
2 courgettes, kontjes
eraf gesneden
4 el olijfolie
handje basilicumblaadjes
zest van 1 citroen
3 el citroensap
zeezout
Schaaf met een kaasschaaf
de courgettes over de
lengte in repen. Schep de
courgette over in een ruime
kom en voeg 2 eetlepels
olijfolie toe. Schep even om.
Zet een grillpan op het vuur
en grill hierin de courgette-
repen aan weerskanten
totdat een mooi patroon
ontstaat. Dit duurt onge
veer een minuut per kant.
Leg de courgette op een
grote schaal. Je kunt er nu
voor kiezen de repen in de
koelkast te bewaren voor
dat je ze opdient, maar je
kunt ze ook lauwwarm
serveren. Strooi de basili
cumblaadjes en de citroen-
zest over de courgette.
Besprenkel de repen ver
volgens met het citroensap
en de rest van de olijfolie en
eindig met een snufje zee
zout. Dit gerecht is volgens
sommigen 'beter dan seks'.
Evergreen
IJsfabrikant Ola intro
duceerde het raketje in
1962. Het is nog steeds
het bestverkochte
waterijsje van Nederland.
Sopropo
De courgette heeft vele
familieleden, waaronder
de sopropo. Deze
Aziatische vrucht is
te koop bij de toko.
Eetbaar
De courgetteplant
heeft prachtige gele
bloemen. In Italië eten
ze deze fiori di zucca
graag gefrituurd.
Eetadvies
Volgens de American
Chemical Society kun je
tijdens een hittegolf het
beste een komkommer-
sandwich eten. Zo'n
sandwich is licht ver
teerbaar en verkoelend.
Calorieënbommetje, dit.
Waarom past dit recept goed
in jullie straatje?
Heb je deze brownies zelf
weleens gemaakt?
Sticky brownies
met walnoten
8 stuks
Ingrediënten
300 g pure chocolade 300 g
roomboter 300 g bruine
basterdsuiker 1 schep vanille-
suiker 6 eieren 300 g zelfrij
zend bakmeel 50 g chocolade
naar keuze handvol walnoten
poedersuiker
Bereiding
Verwarm de oven voor op
175 graden. Hak de pure cho
colade. Smelt de chocolade
au bain-marie. Klop de boter
romig met de basterdsuiker en
vanillesuiker en voeg hier een
voor een de eieren aan toe.
Klop 5 minuten door tot een
glad mengsel ontstaat. Roer dit
mengsel door de gesmolten
chocolade. Zeef het zelfrijzend
bakmeel boven de kom en
schep het door het chocolade
mengsel. Breek de extra
chocolade en walnoten in
stukjes en voeg deze toe aan
het browniebeslag.
Vet een cakevorm in en doe
het beslag in de vorm. Bak de
brownie in 45 tot 60 minuten
op 175 graden gaar in de voor
verwarmde oven. Het is de
bedoeling dat als de brownie
uit de oven komt, hij nog een
beetje plakkerig is. Laat hem
afkoelen op een rooster.
Snijd de brownie in stukken.
Bestrooi die voor het serveren
royaal met poedersuiker.
ZATERDAG 31 AUGUSTUS 2019 37