Brand
66
O
O
O
O
Foodtruck la Couronne heeft
Zeeuws-Vlaamse frietjes in jasje
MARGOT
ZEELAND 11
vrijdag 30 augustus 2019
worden, in elk geval om nog meer groenten te
eten. En als ik dan toch een keer scharrelvlees of
kip wil, dan alleen van Zeeuwse komaf want de
berichtgeving over de bosbranden baart me grote
zorgen. Als we allemaal minder vlees eten is dat
misschien een druppel op de gloeiende plaat,
maar laten we ergens beginnen. Gelukkig zijn
lekkere groentegerechten makkelijk te vinden.
Wat te denken van deze ratatouille. Snipper twee
uien en bak deze zachtjes aan in olijfolie. Voeg er
een geperste teen knoflook bij en 2 paprika's en 4
ontvelde tomaten in stukjes. Doe er daarna in
plakjes gesneden courgette en aubergine bij, met
wat tijm en rozemarijn. Laat koken tot alle groen
ten gaar zijn en breng op smaak met zout en pe
per en een scheut rode wijn. Eet met stokbrood
en een salade. Komende weken staan hier groen
ten op het menu.
Terug van vakantie dringt de harde werke
lijkheid zich aan me op: de wereld staat in
brand. In Siberië woeden bosbranden die
bijna niet uit te roeien zijn en veel smog veroor
zaken en dan zijn er natuurlijk de 38000 bran
den in het Amazonegebied. Net als veel andere
mensen maak ik me zorgen want deze Amazone-
bossen produceren 20% van de zuurstof van de
aarde. Die branden hebben te maken met onze
toenemende vleesconsumptie omdat er soja ge
teeld wordt op de de door de branden extra ver
kregen landbouwgronden waar al die dieren
trouwens ook moeten grazen. De soja is niet be
stemd voor mensen maar wordt als veevoer ge
bruikt. Ik zocht het uit want ik hou van sojabur-
gers en Indonesische gerechten die bereid zijn
met tofu. Maar dat heeft hier dus niets mee te
maken. Nu overweeg ik serieus om vegetariër te
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Ruim dertig jaar geleden stopte ik met vlees
eten. Niet omdat ik het zielig vond voor de
dieren. De smaak stond me enorm tegen. Om
aan voldoende eiwitten te komen, eet ik af en
toe vis, komen er vaak bonen en linzen op
mijn bord en kraak ik nogal eens een noot.
Beau4 serveert vegaburgers, vegetarische kro
ketten of vegetarische pasta. Ik besluit voor
het laatste te gaan en krijg een vol bord taglia
telle met (weinig) gewokte groenten en (veel)
pestoroomsaus, afgedekt met een laag strooi-
kaas. Om dit bord te kunnen verorberen moet
je wel een hele dag op de ski's hebben gestaan,
zo machtig. Speciaal voor deze rubriek neem
ik af en toe een lekker stukje vlees. En ik proef
altijd van de vleesgerechten als die op tafel ko
men. Vandaag is dat Black Angus-steak. Nor
maal gesproken sappig, gemarmerd vlees. Het
biefstukje dat nu op het bord ligt, smaakt leve-
rig en is gortdroog. Een misser. Van schrik le
pelt mijn tafelgenoot nog een paar hapjes naar
binnen met de bijgeleverde pepersaus, maar
het grootste deel blijft onaangeroerd. Omdat
niemand komt vragen of het eten naar wens
is, laten we het zo. Als onze klacht even later
de bedrijfsleider bereikt, zegt hij de biefstuk
van de rekening te schrappen. ,,Als we het ge
weten hadden, had u binnen twee minuten
een nieuwe gekregen.''
We laten ons verder troosten met koffie en
huisgemaakte appeltaart met vanille-ijs en
slagroom. Deze eetgelegenheid richt zich op
de snelle hap. Dat is prima. Maar de wat luxere
gerechten, hoe goed bedoeld ook, mogen wat
ons betreft van de kaart worden geschrapt.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
&8j
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Als we allemaal minder vlees eten is dat misschien
een druppel op de gloeiende plaat, maar laten we
ergens beginnen
,,Vanaf mijn 17de ben ik slager
en had ik vijftien jaar een eigen
zaak. Een vrouwelijke slager dat
is beste bijzonder, maar ik deed
het graag. Ik ontmoette daar
ook mijn man Joris", vertelt ze.
,,Vorig jaar hebben we de ba
lans op gemaakt en zijn we een
andere weg ingeslagen. We heb
ben een foodtruck gekocht en
verzorgen catering in de breed
ste zin van het woord. Dat geeft
ons nu veel meer ruimte voor
onszelf en meer ruimte voor cre
ativiteit.''
,,Ik vind het belangrijk dat het
dier een goed leven heeft gehad.
Dat proefje terug in het vlees en
dat geeft een positieve energie.
Daarom werk ik vooral met lo
kale leveranciers zoals Paul
Driessen uit Hoek.''
,,Ik weet hoe het dier daar is
behandeld. Overigens eet ik zelf
niet elke dag vlees, dat is niet
meer van nu."
Ze geeft aan dat in haar produc
ten en haar buffetten hun passie
voor goed en gezond eten naar
voren komt. ,,We maken alles
zelf, van de kruidenboter tot de
sausjes. Het is wel hard werken,
zo'n foodtruck, maar enorm leuk
om te doen. Je komt altijd in ge
zelligheid. De mensen hebben
een feestje en zijn goed geluimd.
Dat is met onze catering net zo.''
,,We hebben bijzondere ge
rechtjes in de foodtruck;
Zeeuws-Vlaamse frietjes in een
jasje, spareribs low en slow, een
zelfgemaakte hotdog, pulled
chicken en pulled pork. Dat bie
den we allemaal op een bijzon
dere, lekkere manier aan. Ik hou
van de details."
■"AnOdlfseptiÜi^A
GO
eindscore
Meer
Hoe zijn die?
Neem je een dessert?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
De komende weken zetten we
Zeeuwse foodtrucks in de
spotlights. Deze week food
truck van la Couronne uit Phi
lippine van Diona de Koning.
7ïït
Joris en Diona in de Foodtruck. foto peter nicolai