Brand 66 O O O O Foodtruck la Couronne heeft Zeeuws-Vlaamse frietjes in jasje MARGOT ZEELAND 11 vrijdag 30 augustus 2019 worden, in elk geval om nog meer groenten te eten. En als ik dan toch een keer scharrelvlees of kip wil, dan alleen van Zeeuwse komaf want de berichtgeving over de bosbranden baart me grote zorgen. Als we allemaal minder vlees eten is dat misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar laten we ergens beginnen. Gelukkig zijn lekkere groentegerechten makkelijk te vinden. Wat te denken van deze ratatouille. Snipper twee uien en bak deze zachtjes aan in olijfolie. Voeg er een geperste teen knoflook bij en 2 paprika's en 4 ontvelde tomaten in stukjes. Doe er daarna in plakjes gesneden courgette en aubergine bij, met wat tijm en rozemarijn. Laat koken tot alle groen ten gaar zijn en breng op smaak met zout en pe per en een scheut rode wijn. Eet met stokbrood en een salade. Komende weken staan hier groen ten op het menu. Terug van vakantie dringt de harde werke lijkheid zich aan me op: de wereld staat in brand. In Siberië woeden bosbranden die bijna niet uit te roeien zijn en veel smog veroor zaken en dan zijn er natuurlijk de 38000 bran den in het Amazonegebied. Net als veel andere mensen maak ik me zorgen want deze Amazone- bossen produceren 20% van de zuurstof van de aarde. Die branden hebben te maken met onze toenemende vleesconsumptie omdat er soja ge teeld wordt op de de door de branden extra ver kregen landbouwgronden waar al die dieren trouwens ook moeten grazen. De soja is niet be stemd voor mensen maar wordt als veevoer ge bruikt. Ik zocht het uit want ik hou van sojabur- gers en Indonesische gerechten die bereid zijn met tofu. Maar dat heeft hier dus niets mee te maken. Nu overweeg ik serieus om vegetariër te Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Ruim dertig jaar geleden stopte ik met vlees eten. Niet omdat ik het zielig vond voor de dieren. De smaak stond me enorm tegen. Om aan voldoende eiwitten te komen, eet ik af en toe vis, komen er vaak bonen en linzen op mijn bord en kraak ik nogal eens een noot. Beau4 serveert vegaburgers, vegetarische kro ketten of vegetarische pasta. Ik besluit voor het laatste te gaan en krijg een vol bord taglia telle met (weinig) gewokte groenten en (veel) pestoroomsaus, afgedekt met een laag strooi- kaas. Om dit bord te kunnen verorberen moet je wel een hele dag op de ski's hebben gestaan, zo machtig. Speciaal voor deze rubriek neem ik af en toe een lekker stukje vlees. En ik proef altijd van de vleesgerechten als die op tafel ko men. Vandaag is dat Black Angus-steak. Nor maal gesproken sappig, gemarmerd vlees. Het biefstukje dat nu op het bord ligt, smaakt leve- rig en is gortdroog. Een misser. Van schrik le pelt mijn tafelgenoot nog een paar hapjes naar binnen met de bijgeleverde pepersaus, maar het grootste deel blijft onaangeroerd. Omdat niemand komt vragen of het eten naar wens is, laten we het zo. Als onze klacht even later de bedrijfsleider bereikt, zegt hij de biefstuk van de rekening te schrappen. ,,Als we het ge weten hadden, had u binnen twee minuten een nieuwe gekregen.'' We laten ons verder troosten met koffie en huisgemaakte appeltaart met vanille-ijs en slagroom. Deze eetgelegenheid richt zich op de snelle hap. Dat is prima. Maar de wat luxere gerechten, hoe goed bedoeld ook, mogen wat ons betreft van de kaart worden geschrapt. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht &8j Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Als we allemaal minder vlees eten is dat misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar laten we ergens beginnen ,,Vanaf mijn 17de ben ik slager en had ik vijftien jaar een eigen zaak. Een vrouwelijke slager dat is beste bijzonder, maar ik deed het graag. Ik ontmoette daar ook mijn man Joris", vertelt ze. ,,Vorig jaar hebben we de ba lans op gemaakt en zijn we een andere weg ingeslagen. We heb ben een foodtruck gekocht en verzorgen catering in de breed ste zin van het woord. Dat geeft ons nu veel meer ruimte voor onszelf en meer ruimte voor cre ativiteit.'' ,,Ik vind het belangrijk dat het dier een goed leven heeft gehad. Dat proefje terug in het vlees en dat geeft een positieve energie. Daarom werk ik vooral met lo kale leveranciers zoals Paul Driessen uit Hoek.'' ,,Ik weet hoe het dier daar is behandeld. Overigens eet ik zelf niet elke dag vlees, dat is niet meer van nu." Ze geeft aan dat in haar produc ten en haar buffetten hun passie voor goed en gezond eten naar voren komt. ,,We maken alles zelf, van de kruidenboter tot de sausjes. Het is wel hard werken, zo'n foodtruck, maar enorm leuk om te doen. Je komt altijd in ge zelligheid. De mensen hebben een feestje en zijn goed geluimd. Dat is met onze catering net zo.'' ,,We hebben bijzondere ge rechtjes in de foodtruck; Zeeuws-Vlaamse frietjes in een jasje, spareribs low en slow, een zelfgemaakte hotdog, pulled chicken en pulled pork. Dat bie den we allemaal op een bijzon dere, lekkere manier aan. Ik hou van de details." ■"AnOdlfseptiÜi^A GO eindscore Meer Hoe zijn die? Neem je een dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) De komende weken zetten we Zeeuwse foodtrucks in de spotlights. Deze week food truck van la Couronne uit Phi lippine van Diona de Koning. 7ïït Joris en Diona in de Foodtruck. foto peter nicolai

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 39