27 15 g pijnboompitten 1 teen knoflook 60 ml extra vergine olijfolie, plus nog een eetlepel TIP 1 (Koel)kastdiscipline TIP 2 Kook met snijresten TIP 3 Blokjes uit de vriezer een restje gekookte spaghetti van 150-200 g 3 el extra vergine olijfolie 10 g Parmezaanse kaas zout en zwarte peper Meng de spaghetti met de ge raspte kaas, wat zout en peper en de helft van de olie. Verhit de rest van de olie in een koe kenpan. Schep met een eetle pel een bergje spaghetti in de pan, zonder het plat te druk ken. Afhankelijk van de grootte van je pan, kun je twee wafels tegelijk bakken. Bak ze 2-3 mi nuten aan elke zijde, tot ze goudbruin en knapperig zijn. RECEPTEN zout Verwarm de oven voor tot 200°C en bekleed een bak plaat met bakpapier. Meng de schillen met de olie en strooi er zout over. Verdeel ze over de bakplaat en zet 15 minuten in de oven, tot ze knapperig zijn. Bedenk wat je de komende dagen wilt eten en wat je daarvoor nodig hebt en check wat je nog hebt liggen. Zo voorkom je overbodige inkopen. Dit vereist wat 'koelkastdiscipline': wat moet er als eerste op? Met zin om te koken en een goede invriesmenta- liteit is dit de heilige drie-eenheid voor minder verspillen. kunt alles gebruiken: de stronkjes van spruitjes, de stelen van boeren kool en koriander, de pitten van pompoenen. Voor wie denkt: daar heb ik geen tijd voor, biedt wat voor bereiding en de vriezer uitkomst. Werk met verse, ongesneden pro ducten. Die hele preien en wortels blijven namelijk veel langer goed dan een zakje voorgesneden soepgroen ten. De afsnijdsels - zelfs uienschil len - bewaar je in een verzamelzakje in de vriezer tot je genoeg hebt voor een zelfgemaakte groentebouillon. Die is zo ontdooid, lekkerder én gezonder dan een bouillon van blok jes. Hetzelfde geldt voor (pasta)sau- zen, ovenschotels en nog veel meer. Eenpersoonsporties vries je in kleine bakjes in. Ook de ijsblokjesvorm biedt ongekende no-waste kwalitei ten, daar heb je ook handige kingsize maten van. Restje bouillon of saus? Giet het in de vorm en gebruik het de volgende keer. Ook vet conserveert prima. Een overschot aan verse kruiden, dat treurige bosje koriander bijvoorbeeld, verander je in een handomdraai in heerlijke kruiden boter die je kunt invriezen. 1 kg tomaten GO ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2019 er een eetlep< op. Gebruik di drie dagen of in de diepvrie; gebruik. PESTO VAN WORTELLOOF Ingrediënten het loof van 5 wortels, grof gesneden 50 g geraspte Parme zaanse kaas 20 g verse basilicum Bereiding Doe alle ingrediënten in de blender en meng een paar keer op de pulsestand, tot het mengsel egaal is. Schep de pesto in een pot en giet er een eetlepel olijfolie op. Gebruik de pesto binnen drie dagen of bewaar hem in de diepvries voor later gebruik. Pesto van wortel loof, ook geschikt om in te vriezen voor later gebruik. FOTO SANNE DONDERS TOMATENPOEDER SPAGHETTIWAFELS Ingrediënten Bereiding uit De kunst van no-waste CHIPS VAN AARDAPPELSCHILLEN Ingrediënten de schillen van 3 (biologische) aardappels 2 el olijfolie Bereiding Een zelfgekookte maaltijd is lek kerder dan een kant-en-klare. Je Je vriezer wordt je beste vriend. Ingrediënten Bereiding Dompel de tomaten een paar seconden onder in kokend water. Trek de velletjes eraf en bewaar het vruchtvlees voor een ander recept. Verwarm de oven voor tot 100°C, leg de to- matenvelletjes op een bakplaat met bakpapier en zet 3 uur in de oven, tot ze helemaal droog zijn. Bewaar de velletjes in een goed afgesloten pot en maal of wrijf ze pas fijn op het moment dat je ze nodig hebt; zo voor kom je dat het poeder vochtig of plakkerig wordt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 75