27
15 g pijnboompitten
1 teen knoflook
60 ml extra vergine olijfolie,
plus nog een eetlepel
TIP 1
(Koel)kastdiscipline
TIP 2
Kook met snijresten
TIP 3
Blokjes uit de vriezer
een restje gekookte
spaghetti van 150-200 g
3 el extra vergine olijfolie
10 g Parmezaanse kaas
zout en zwarte peper
Meng de spaghetti met de ge
raspte kaas, wat zout en peper
en de helft van de olie. Verhit
de rest van de olie in een koe
kenpan. Schep met een eetle
pel een bergje spaghetti in de
pan, zonder het plat te druk
ken. Afhankelijk van de grootte
van je pan, kun je twee wafels
tegelijk bakken. Bak ze 2-3 mi
nuten aan elke zijde, tot ze
goudbruin en knapperig zijn.
RECEPTEN
zout
Verwarm de oven voor tot
200°C en bekleed een bak
plaat met bakpapier. Meng de
schillen met de olie en strooi er
zout over. Verdeel ze over de
bakplaat en zet 15 minuten in
de oven, tot ze knapperig zijn.
Bedenk wat je de komende dagen
wilt eten en wat je daarvoor nodig
hebt en check wat je nog hebt liggen.
Zo voorkom je overbodige inkopen.
Dit vereist wat 'koelkastdiscipline':
wat moet er als eerste op? Met zin om
te koken en een goede invriesmenta-
liteit is dit de heilige drie-eenheid
voor minder verspillen.
kunt alles gebruiken: de stronkjes
van spruitjes, de stelen van boeren
kool en koriander, de pitten van
pompoenen. Voor wie denkt: daar
heb ik geen tijd voor, biedt wat voor
bereiding en de vriezer uitkomst.
Werk met verse, ongesneden pro
ducten. Die hele preien en wortels
blijven namelijk veel langer goed dan
een zakje voorgesneden soepgroen
ten. De afsnijdsels - zelfs uienschil
len - bewaar je in een verzamelzakje
in de vriezer tot je genoeg hebt voor
een zelfgemaakte groentebouillon.
Die is zo ontdooid, lekkerder én
gezonder dan een bouillon van blok
jes. Hetzelfde geldt voor (pasta)sau-
zen, ovenschotels en nog veel meer.
Eenpersoonsporties vries je in kleine
bakjes in. Ook de ijsblokjesvorm
biedt ongekende no-waste kwalitei
ten, daar heb je ook handige kingsize
maten van. Restje bouillon of saus?
Giet het in de vorm en gebruik het de
volgende keer. Ook vet conserveert
prima. Een overschot aan verse
kruiden, dat treurige bosje koriander
bijvoorbeeld, verander je in een
handomdraai in heerlijke kruiden
boter die je kunt invriezen.
1 kg tomaten
GO ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2019
er een eetlep<
op. Gebruik di
drie dagen of
in de diepvrie;
gebruik.
PESTO VAN WORTELLOOF
Ingrediënten
het loof van 5 wortels,
grof gesneden
50 g geraspte Parme
zaanse kaas
20 g verse basilicum
Bereiding
Doe alle ingrediënten in de
blender en meng een paar
keer op de pulsestand, tot
het mengsel egaal is. Schep
de pesto in een pot en giet
er een eetlepel olijfolie
op. Gebruik de pesto binnen
drie dagen of bewaar hem
in de diepvries voor later
gebruik.
Pesto van wortel
loof, ook geschikt
om in te vriezen
voor later gebruik.
FOTO SANNE DONDERS
TOMATENPOEDER
SPAGHETTIWAFELS
Ingrediënten
Bereiding
uit De kunst van no-waste
CHIPS VAN
AARDAPPELSCHILLEN
Ingrediënten
de schillen van 3
(biologische) aardappels
2 el olijfolie
Bereiding
Een zelfgekookte maaltijd is lek
kerder dan een kant-en-klare. Je
Je vriezer wordt je beste vriend.
Ingrediënten
Bereiding
Dompel de tomaten een paar
seconden onder in kokend
water. Trek de velletjes eraf en
bewaar het vruchtvlees voor
een ander recept. Verwarm de
oven voor tot 100°C, leg de to-
matenvelletjes op een bakplaat
met bakpapier en zet 3 uur in
de oven, tot ze helemaal droog
zijn. Bewaar de velletjes in een
goed afgesloten pot en maal of
wrijf ze pas fijn op het moment
dat je ze nodig hebt; zo voor
kom je dat het poeder vochtig
of plakkerig wordt.