voor U getest Handzame barbecues
De vakantie is al op z'n retour,
maar een beetje buitenkok staat
ook de komende maanden nog
achter de barbecue. Ons panel
zoekt de beste modellen voor op
de tuintafel of in het park.
25
Weber Smokey Joe
Premium €75
n de achtertuin van Paul Molenaar
klinkt een monotoon gezoem. Het
geluid komt van een föhn, die oogt
als de loop van een machinegeweer
en klinkt alsof er een half hockey
team de haren staat te drogen. „Hier
mee krijg ik de briketten van de
barbecue snel op temperatuur", legt
Molenaar uit. ,,Ja, dit geeft wel de
liefde aan. Of de waanzin. De barbe
cue is sowieso mijn duurste hobby.''
Even verderop staat een buitenkeu
ken waarop je een middelgrote dino
saurus zou kunnen grillen. Het bak
beest wordt geflankeerd door een
kamado, een keramisch barbecue-ei
dat met twee man van zijn plaats
moet worden getild.
Molenaar staat allerminst alleen.
De luxe barbecue is hot. Navraag van
besteproduct.nl - verantwoordelijk
voor de selectie van barbecues in
deze test - leerde onlangs dat fabri
kanten in het hoogste segment hun
verkoop tot wel 150 procent zagen
groeien vergeleken met vorige zomer.
De barbecue is een statussymbool
geworden, concludeert de vergelij
kingssite. Wie klaar is met het eeu
wige geklooi met aanmaakblokjes en
aanstekers geeft de voorkeur aan rijk
uitgeruste barbecues die zelfs aan je
Floris
Lucas (33)
Chef-kok
van drie
Amsterdamse
restaurants.
mobiele telefoon kunnen doorseinen
hoe de temperatuur en gasvoorraad
er voor staan.
Bloedheet
Hoe je de vleeslapjes, vismoten of
vegaburgers ook wendt of keert, al
die luxepaardjes gaan op één punt
mank: draagbaarheid. ,,Met zo'n
grote barbecue ben je veroordeeld tot
je achtertuin'', geeft Molenaar toe.
Samen met grillgrootmeester Floris
Lucas en hobbykok Martijn Broeders
test hij vandaag dan ook een stuk
handzamere - en meer betaalbare
- barbecues die gerust achterop de
fiets zijn te vervoeren.
Of je ze ook op je tuintafel moet
willen neerzetten is echter de vraag;
de meeste modellen kampen op den
duur met verschijnselen van over
verhitting. Soms worden slechts
bepaalde onderdelen heet, in andere
gevallen kun je de hele barbecue niet
meer aanraken zonder de vingers te
branden. ,,Je verschroeit bovendien
gegarandeerd je tafelkleed'', merkt
Broeders hoofdschuddend op.
Paul
Molenaar (57)
Martijn
Broeders (46)
Het gros van het aanbod staat bij de
panelleden dan al met 1-0 achter om
dat een deksel ontbreekt. Een deksel
is veiliger omdat oplaaiende vlam
men of wegwaaiende houtskooltjes
geen kwaad kunnen. ,,Maar een dek
sel is ook voor de bereiding van het
eten onmisbaar'', zegt chef Lucas.
„Omdat de warmte blijft circuleren,
wordt je vlees veel beter gegaard en
blijft het ook nog eens sappiger.''
De theorie wordt direct in de prak
tijk bewezen. Een worstje, sateetje of
(vega)burgertje krijg je op de deksel-
loze barbecues heus nog wel door
bakken. De kippenpoten blijven zelfs
na lange tijd op het rooster opvallend
bleek. ,,We krijgen ze gewoon niet
gaar'', constateert Molenaar.
Sparen
De 'tafelbarbecues' met deksel
komen aan het eind van het grill
festijn dan ook als beste uit de bus.
De Cobb Pro Compact biedt welis
waar weinig mogelijkheden om de
warmte te regelen, maar legt van
courgette tot drumstick uitstekende
resultaten op tafel.
Alleen de Smokey Joe Premium
van Weber wordt nog beter beoor
deeld. Wie de gloeiend hete luchtre-
gelaars kan vergeven, heeft een uit
stekende meeneembarbecue te pak
ken. ,,Maar zelfs met zo'n goede bar
becue moet je niet allerlei vlees tege
lijkertijd willen grillen'', zegt chef
Lucas. „Begin gewoon met wat
worstjes en werk langzaam toe naar
gerechten die langer moeten garen.''
Nog één tip dan? Grijnzend: ,,Ja,
spaar een jaar langer voor een echte
barbecue.''
Cobb Pro Compact 129
Grill Guru Grillerette
DeLuxe 99,99
Campart BQ-6840
Kolenbarbecue Albufeira
80
GO ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2019
Mét deksel is veiliger. Ook voor de bereiding van het eten is een deksel onmisbaar. foto jean-pierre jans
De kleine kogelbarbecue heeft
niet alleen een handzame deksel,
maar ook luchtregelaars waar
mee de warmte prima te regelen
is. Dat deze schuifjes nogal heet
worden, is wel een punt van
kritiek. Grilt verder prima gaar.
Bleke kippenpootjes
MATTHIJS MEEUWSEN
Liefhebber met
een professionele
bbq-uitrusting.
Hobbykok en
'365-dagen-per-
jaar-barbecuer'.
Meer resultaten uit deze test zijn
te vinden op besteproduct.nl
Bouwkwaliteit en bakresultaat
zijn dik in orde. Blijft koel genoeg
om op tafel te zetten, al wordt de
deksel wat heet. Warmterege-
laars ontbreken. Zonder de alumi
nium wegwerpgrachtjes voor het
vet - die moet je los kopen - krijg
je de barbecue moeilijk schoon.
Dankzij het geïntegreerde
ventilatortje supersimpel aan te
steken en snel op temperatuur.
Helaas wordt het vet niet goed
afgevoerd en moet je de deksel
los aanschaffen. Verder een
stoer, stevig model.
De gietijzeren grillplaat houdt de
warmte beter vast dan de andere
roosters en het vetopvangbankje
scheelt achteraf schrobben.
Jammer genoeg ontbreekt een
deksel, waardoor 'moeilijker' vlees
simpelweg te rauw blijft.