voor U getest Handzame barbecues De vakantie is al op z'n retour, maar een beetje buitenkok staat ook de komende maanden nog achter de barbecue. Ons panel zoekt de beste modellen voor op de tuintafel of in het park. 25 Weber Smokey Joe Premium €75 n de achtertuin van Paul Molenaar klinkt een monotoon gezoem. Het geluid komt van een föhn, die oogt als de loop van een machinegeweer en klinkt alsof er een half hockey team de haren staat te drogen. „Hier mee krijg ik de briketten van de barbecue snel op temperatuur", legt Molenaar uit. ,,Ja, dit geeft wel de liefde aan. Of de waanzin. De barbe cue is sowieso mijn duurste hobby.'' Even verderop staat een buitenkeu ken waarop je een middelgrote dino saurus zou kunnen grillen. Het bak beest wordt geflankeerd door een kamado, een keramisch barbecue-ei dat met twee man van zijn plaats moet worden getild. Molenaar staat allerminst alleen. De luxe barbecue is hot. Navraag van besteproduct.nl - verantwoordelijk voor de selectie van barbecues in deze test - leerde onlangs dat fabri kanten in het hoogste segment hun verkoop tot wel 150 procent zagen groeien vergeleken met vorige zomer. De barbecue is een statussymbool geworden, concludeert de vergelij kingssite. Wie klaar is met het eeu wige geklooi met aanmaakblokjes en aanstekers geeft de voorkeur aan rijk uitgeruste barbecues die zelfs aan je Floris Lucas (33) Chef-kok van drie Amsterdamse restaurants. mobiele telefoon kunnen doorseinen hoe de temperatuur en gasvoorraad er voor staan. Bloedheet Hoe je de vleeslapjes, vismoten of vegaburgers ook wendt of keert, al die luxepaardjes gaan op één punt mank: draagbaarheid. ,,Met zo'n grote barbecue ben je veroordeeld tot je achtertuin'', geeft Molenaar toe. Samen met grillgrootmeester Floris Lucas en hobbykok Martijn Broeders test hij vandaag dan ook een stuk handzamere - en meer betaalbare - barbecues die gerust achterop de fiets zijn te vervoeren. Of je ze ook op je tuintafel moet willen neerzetten is echter de vraag; de meeste modellen kampen op den duur met verschijnselen van over verhitting. Soms worden slechts bepaalde onderdelen heet, in andere gevallen kun je de hele barbecue niet meer aanraken zonder de vingers te branden. ,,Je verschroeit bovendien gegarandeerd je tafelkleed'', merkt Broeders hoofdschuddend op. Paul Molenaar (57) Martijn Broeders (46) Het gros van het aanbod staat bij de panelleden dan al met 1-0 achter om dat een deksel ontbreekt. Een deksel is veiliger omdat oplaaiende vlam men of wegwaaiende houtskooltjes geen kwaad kunnen. ,,Maar een dek sel is ook voor de bereiding van het eten onmisbaar'', zegt chef Lucas. „Omdat de warmte blijft circuleren, wordt je vlees veel beter gegaard en blijft het ook nog eens sappiger.'' De theorie wordt direct in de prak tijk bewezen. Een worstje, sateetje of (vega)burgertje krijg je op de deksel- loze barbecues heus nog wel door bakken. De kippenpoten blijven zelfs na lange tijd op het rooster opvallend bleek. ,,We krijgen ze gewoon niet gaar'', constateert Molenaar. Sparen De 'tafelbarbecues' met deksel komen aan het eind van het grill festijn dan ook als beste uit de bus. De Cobb Pro Compact biedt welis waar weinig mogelijkheden om de warmte te regelen, maar legt van courgette tot drumstick uitstekende resultaten op tafel. Alleen de Smokey Joe Premium van Weber wordt nog beter beoor deeld. Wie de gloeiend hete luchtre- gelaars kan vergeven, heeft een uit stekende meeneembarbecue te pak ken. ,,Maar zelfs met zo'n goede bar becue moet je niet allerlei vlees tege lijkertijd willen grillen'', zegt chef Lucas. „Begin gewoon met wat worstjes en werk langzaam toe naar gerechten die langer moeten garen.'' Nog één tip dan? Grijnzend: ,,Ja, spaar een jaar langer voor een echte barbecue.'' Cobb Pro Compact 129 Grill Guru Grillerette DeLuxe 99,99 Campart BQ-6840 Kolenbarbecue Albufeira 80 GO ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2019 Mét deksel is veiliger. Ook voor de bereiding van het eten is een deksel onmisbaar. foto jean-pierre jans De kleine kogelbarbecue heeft niet alleen een handzame deksel, maar ook luchtregelaars waar mee de warmte prima te regelen is. Dat deze schuifjes nogal heet worden, is wel een punt van kritiek. Grilt verder prima gaar. Bleke kippenpootjes MATTHIJS MEEUWSEN Liefhebber met een professionele bbq-uitrusting. Hobbykok en '365-dagen-per- jaar-barbecuer'. Meer resultaten uit deze test zijn te vinden op besteproduct.nl Bouwkwaliteit en bakresultaat zijn dik in orde. Blijft koel genoeg om op tafel te zetten, al wordt de deksel wat heet. Warmterege- laars ontbreken. Zonder de alumi nium wegwerpgrachtjes voor het vet - die moet je los kopen - krijg je de barbecue moeilijk schoon. Dankzij het geïntegreerde ventilatortje supersimpel aan te steken en snel op temperatuur. Helaas wordt het vet niet goed afgevoerd en moet je de deksel los aanschaffen. Verder een stoer, stevig model. De gietijzeren grillplaat houdt de warmte beter vast dan de andere roosters en het vetopvangbankje scheelt achteraf schrobben. Jammer genoeg ontbreekt een deksel, waardoor 'moeilijker' vlees simpelweg te rauw blijft.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 73