'Suiker is uiterst nuttig. Alleen de enorme hoeveelheden die wij eten, maakt het gevaarlijk' 17 Tot op zekere hoogte, erkent hij, heeft hij makkelijk praten. Pijl kent nauwelijks zwaarlijvigheid in de familie en mist zodoende aanleg. ,,Hoe ik in het dagelijks le ven naar mensen kijk? Ik ben niet zo gedeformeerd dat ik steeds denk: die is te dik. Maar soms, op vakantie, kun je er niet omheen. Veel mensen zijn simpelweg veel te zwaar.'' Volgens Pijl is het tijd voor een ingrijpende verandering in de ge zondheidszorg. ,,Onze zorg wor telt in de 19de eeuw. Toen waren infecties en ongelukken de be langrijkste gezondheidsproble men. Als je een infectie hebt, krijg je een pil, overkomt je een onge luk, dan word je geopereerd. Daar mee zijn de problemen vaak opge lost. Dat was en is nog steeds zo. De aard van de ziektes is de afgelo pen eeuw echter dramatisch ver anderd. Er zijn veel en zeer com plexe aandoeningen bijgekomen, vooral veroorzaakt door onze wel vaart en manier van leven. Men sen hebben nog steeds de illusie dat ze hun problemen kunnen op lossen door naar de dokter te gaan. Maar het probleem begint thuis en daar moet de oplossing worden gevonden. Mensen moeten ver antwoordelijkheid krijgen voor hun eigen gezondheid. En die ver antwoordelijkheid nemen.'' Daar ligt volgens hem ook een taak voor de overheid. ,,Het is ont zettend moeilijk, zo niet onmoge lijk, gezond te leven in een onge zonde omgeving. Hoe richten we onze voedselmarkt in? Hoe bou wen we de steden van de toe komst? In nagenoeg elk kantoor pand neemt de lift de centrale plaats in, dat moet de trap worden. Traplopen helpt echt, het is bewe zen. De obesitasepidemie onder kinderen groeit de laatste decen nia gigantisch. Waar ik vroeger naar school liep of fietste, buiten voetbalde, daar zit nu een com plete generatie de ganse dag ach ter het computerscherm. Met alle gevolgen van dien.'' In de supermarkten staat de consument bloot aan tal van ver leidingen, zegt hij. ,,Een concern als Albert Heijn is echt wel van goede wil, maar als AH alle suiker producten uit de schappen haalt, verkast iedereen voor zoetigheid naar de Jumbo, waar ze de rest van hun boodschappen ook doen. In die zin houden supermarkten el kaar in een wurggreep.'' Ook is Pijl voorstander van een lesmodule op de basisschool. ,,Noem het voedings- en bewe gingsleer. Of gezondheidsles. Be gin bij kinderen en, uiteraard, hun ouders. Het is toch te bizar voor woorden dat kinderen wel moe ten rekenen, maar niet leren hoe ze met hun lijf moeten omgaan?!'' van te overtuigen dat ze niet ma teloos moeten toegeven aan hun oerdriften. ,,We weten van type 2 dat het een samenspel is tussen erfelijke aanleg, wat je eet en hoe veel je beweegt. Diabetes type 2 is echter niet één enkele aandoe ning, maar een groep afwijkingen. Van de mensen die deze variant krijgen, is het overgrote deel te zwaar. Het overgewicht zorgt voor een chronisch ontstekings proces in het lichaam. Geen ont steking met roodheid, pijn en pus, maar een sudderend proces dat op lange termijn de insulineprodu- cerende cellen beschadigt. Dat zelfde ontstekingsproces maakt dat de insuline minder goed werkt. We sluiten niet uit dat die chronische ontsteking ook de oor zaak is van hart- en vaatziekten, kanker en zelfs depressie.'' Je kunt dat proces tot rust bren gen met goede voeding, bewe ging, vermindering van stress, ge zonde slaap en gewichtsverlies, stelt Pijl. „Dikwijls kunnen men sen dan met minder medicijnen toe of zelfs helemaal zonder.'' Er is ook een groep type 2-pa- tiënten die nauwelijks overge wicht heeft. Bij deze patiënten is meestal iets mis met de cellen die insuline produceren, zegt de hoogleraar. „Eigenlijk weten we niet goed waarom die cellen het opgeven. Ik vermoed dat niet ie- De biologische drive om zo veel mogelijk rust te pakken, is evolu tionair bepaald. Datzelfde geldt voor alles opeten wat voor je neus staat - ook zo'n oeroude reflex.'' Van oudsher, zegt hij, kent de mens een sterke voorkeur voor vet en vooral zoet. ,,Zoet, suiker dus, is in natuurlijke voedingsmidde len extreem zeldzaam. Je treft het alleen aan in honing en rijp fruit. Suiker wordt in de darmen ge makkelijk gesplitst in glucosemo- leculen en is essentiële brandstof voor onze hersenen. Dus: als de oermens rijp fruit en honing vond, moest hij er zo veel moge lijk van opeten.'' De industriële revolutie gaf ons de techniek suiker uit suikerbie ten te halen en overal in te stop pen. ,,En dat doen we. Simpelweg omdat we het zo lekker vinden. 70 procent van wat de industrie aan voedsel bewerkt, bevat in mindere of meerdere mate suiker. Deels uit oogpunt van conserve ring, maar vooral omdat het heer lijk is. En dus goed verkoopt.'' Pijl is het niet eens met de men sen die suiker als gif kwalificeren. ,,Suiker is een uiterst nuttige voe dingsstof. Alleen - de gigantische hoeveelheden die wij tot ons ne men, maakt het gevaarlijk.'' Het is onze genetisch bepaalde voorkeur voor suiker, stelt Pijl, die het ook zo moeilijk maakt om mensen er- dereen bij de geboorte hetzelfde aantal insulineproducerende cel len meekrijgt. Als je met relatief weinig cellen begint en er in de loop van je leven cellen kapotgaan door ouderdom, krijg je op een zeker moment problemen met de insulineproductie. En met te wei nig insuline krijg je je stofwisse ling nooit op orde. ,,Je kunt dus niet per definitie stellen: ik heb diabetes type 2 en kan er dus vanaf komen. Dat kan alleen wanneer je insulineprodu- cerende cellen voldoende insuline kunnen maken. Zo niet, dan gaat het niet zonder medicijnen. Al kun je nog veel bereiken door de juiste dingen te eten, regelmatig te slapen en goed te bewegen. ,,Nu er de hype is dat je door leefstijl van type 2 kunt afkomen, krijg ik geregeld mensen op mijn spreekuur die wanhopig zijn. 'Dokter, ik doe enorm mijn best, maar ik kom niet van de pillen af.' Dat is natuurlijk frustrerend, maar het komt naar alle waar schijnlijkheid doordat de produc tie van insuline tekortschiet.'' Pijl verdeelt zijn tijd tussen on derzoek en patiëntenzorg. Als au teur van de boeken Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Diabetes type 2? Het kookboek geniet hij naam en faam in zijn werkveld. ,,Ik zie mensen uit heel het land en poog alle aanvragen zo veel mogelijk te honoreren. Menselij kerwijs lukt dat niet. We worden overspoeld. Ik heb al negen maan den geen nieuwe patiënten kun nen aannemen.'' Desastreuze gevolgen Hij constateert dat hij 'dikwijls te aardig' is tijdens een consult om zijn worstelende patiënten enigs zins aan te sporen. Maar soms moet hij melden dat 'hij niets meer voor hun diabetes kan bete kenen'. ,,Er komen zelfs artsen op mijn spreekuur die het zelf niet voor elkaar boksen. Niet alleen gezond eten, ook beweging blijkt voor hen een probleem. De gevol gen kunnen desastreus zijn: am putaties, injecties in je ogen om dat het misgaat met je netvlies... Eerlijk gezegd voel ik me op die momenten een Don Quichot, al duurt dat gelukkig niet lang. Ook al omdat ik niet de illusie heb dat ik degene ben die mensen beter maakt. Dat moeten ze zelf doen. Gezondheid is niet gratuit - je moet er werk voor verzetten.'' GO ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2019 FOTO MARCO OKHUIZEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 65