■k' 'Waarom zou je nog op de bodem gaan kweken als je zulke mooie oesters op tafels kunt kweken? 5 jaar leveren, als er geen gekke din gen gebeuren." Immers, het herpesvirus kan al tijd weer dood en verderf zaaien. Meestal gebeurt dat in het voor jaar in de kleine oesters, niet in de grote, weet de kweker. Ook ijs gang kan een probleem zijn. Dat merkte hij op de Yerseke Bank waar Van der Plasse oesters in zakken op tafels kweekt. ,,We kunnen niet zomaar uitwijken. We moeten het doen met aange wezen proeflocaties. We hebben ook te maken met de natuurbe- weging. Zij redeneren: de bodem- kweek is een bestaande activiteit, de tafelkweek een nieuwe busi ness. Maar wat is het probleem? De tafelkweek beslaat nu maar 50 hectare. Bovendien neemt de bo- demkweek af. Ik denk dat dat be ter voor de natuur is. Ook neemt de C02-uitstoot af. Ik vaar nu met een kleine boot met een buiten boordmotor op benzine. Dat is even wat anders dan een groot schip met een dieselmotor." Op beide locaties heeft Van der Plasse in totaal 1800 tafels staan. Zich in een waadpak hijsend: ,,Als het meezit, kunnen we volgend jaar 100 ton ofwel 1,2 miljoen oes ters oogsten. Dat is nog niet om over naar huis te schrijven. Een ge middelde Franse kweker produ ceert 500 ton oesters per seizoen." Hoewel hijnog steeds bijleert, is Van der Plasse enthousiast over de tafel- en mandjeskweek. ,,Het klinkt gek, maar ik zie de oester- boorder juist als een kans om een betere oester te kweken." Hoog vleesgewicht Van der Plasse waadt langs de ta fels. Goedkeurend monstert hij de mandjes met oesters. Ze zijn beter dan bodemoesters, vindt hij. ,,Op tafels kun je een prachtige oester met een hoog vleesgewicht kwe ken. Als we twee weken een vlotje aan een mandje hangen, stopt de groei en mest de oester zich mod dervet. Een tafeloester is mooier van model dan een bodemoester. Hij bezit een fraaie dikke buik. Bovendien smaakt hij superieur. Hij heeft een zoetere en vollere smaak dan de bodemoester. Waarom? De bodemoester voedt zich met zoöplankton, de tafel oester met fytoplankton. Omdat hij kan wedijveren met de top uit Frankrijk en Ierland krijg je voor zo'n oester een betere prijs. Een bodemoester levert 45 tot 50 cent op, een tafeloester 80 cent per stuk. Een ander groot voordeel is dat je tafeloesters ook in de zomer kunt verkopen. Ja, ook dan is er veel vraag naar." De Yersekse oesterkweker ver raadt het geheim van de smid. ,,Wij kopen oesterzaad bij Franse hatcheries, laboratorium-achtige kraamkamers. Die babyoesters zijn genetisch gemanipuleerd. Een oester is zowel mannelijk als vrouwelijk en kan zichzelf dus voortplanten. Dat noemen ze een diploïde oester. Onze babyoesters zijn onvruchtbaar. Deze zoge noemde triploïde oesters steken hun energie niet in de voortplan ting, maar puur in de groei. En omdat er geen voortplanting is, heb je binnen een jaar een ver koopbare oester. Dat betekent dat je ook in de zomer mooie oesters kunt leveren. Een diploïde oester zit dan in zijn voortplantingsfase en is op dat moment minder lek ker. Je kunt het oesterzaad trou wens ook op kleur bestellen. Ik heb zwart en paars." De oesterkweker steekt er een tje open. De schelp zit tjokvol vis vlees. Proef maar!, roept hij. Vissig en boterzacht. De andere kant van de medaille is dat Van der Plasse tot nu toe een kwart miljoen euro in de tafelkweek heeft gestopt. En de kweek is ook arbeidsintensief. ,,Je moet ze steeds uitdunnen. Je begint in een zak met 1000 stuks, dan naar 300 stuks, dan naar 150. Ik heb er een speciale sorteerma- chine voor aangeschaft. Als je er te veel in een zak laat, krijg je te kleine oesters en onderlinge groeiverschillen. Iedere keer ne men we de uitgedunde oesters mee naar de wal. Daar sorteren we ze weer. Sommige oesters heb je drie keer in je handen." Met 40 kilometer per uur racen we vanaf de Yerseke Bank naar de wal, het dek vol met mandjes en zakken oesters. Tevreden bekijkt Van der Plasse ze. ,,Waarom zou je nog op de bodem gaan kweken als je zulke mooie oesters op tafels kunt kweken? Bovendien kun je veel sneller produceren op min der hectares." Maar wil de oester sector kunnen overleven, dan moet er volgens hem nog 150 tot 200 hectare aan kweekgebied bij komen. ,,Ik draai nu quitte. Het zou leuk zijn als ik weer iets aan mijn oesters kan verdienen. En nog leuker als we als sector de Zeeuwse oester weer internatio naal op de kaart kunnen zetten. De kers op de taart zou een uni forme verpakking met een Zeeuws keurmerk zijn. Als we als oestersector meerwaarde willen creëren, is dat echt noodzakelijk. Ik ga er mijn best voor doen." GO ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2019 *1 y rlvp2^r;{ Adriaan van der Plasse heeft in Frankrijk een speciaal bootje laten maken dat goed in ondiep water, tussen de tafels door, kan varen zodat zakken en manden met oesters eenvoudig aan boord kunnen worden gebracht. Jaap Polderman (links) en twee uitzendkrachten maken de zakken met oesters los van de tafels om ze aan boord te kunnen laden. liÈipssspaw® Deze oesters zijn groot genoeg voor de verkoop. Kijk op de site bij /video Oestervissers gaan de strijd aan met roofslak

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 53