Oesterboorder bedreigt de traditionele oesterteelt
was
Het zijn zware tijden in de oestersector. Al een paar jaar richten het
herpesvirus en de oesterboorder op de bodem van de Oosterschelde een
ware slachting aan onder kromme oesters. De oesterboorder is aartsvijand
nummer één. Om te ontsnappen aan de oesterkiller experimenteren enkele
bedrijven met kweek op tafels en in hangmandjes. Het is de toekomst, denkt
oesterteler Adriaan van der Plasse van Delta Ostrea. ,,Want de oesterboorder
gaat nooit meer weg."
'Off bottom
kweek is enorm
arbeidsintensief'
4fc<M|
Barr^
3
In de jachthaven van Yerseke
dobbert het hagelnieuwe
bootje dat Adriaan van der
Plasse in Frankrijk heeft la
ten maken. Licht, smal en
zonder kiel. Een lilliputter verle
ken bij de traditionele dieselkot-
ters die voor de bodemkweek
worden gebruikt. Als we dankzij
de potente buitenboordmotor
naar de proefpercelen op de
Kraaier en de Yersekse Bank stui
ven, wordt duidelijk waarom
zo'n kleine boot noodzakelijk is.
Hij kan in ondiep water tussen
de tafels varen, zodat oesters uit
zakken en mandjes eenvoudig
aan boord kunnen worden ge
bracht. Nou ja, eenvoudig. Het is
noeste arbeid. Het vereist een
waadpak en ellebogenstoom.
,,Off bottom kweek is enorm ar
beidsintensief", knikt Van der
Plasse.
Terwijl de 69-jarige schipper
Jaap Polderman - 'Die gaat door
tot 'ie 80 is' - het roer bedient en
de twee Hongaarse en Roe
meense uitzendkrachten zich la
ven aan cola en tabak, legt Van
der Plasse het probleem van de
oestersector uit. De Ooster-
schelde-bodem zit barstensvol
met oesterboorders. De roofslak
boort een gaatje in de oester,
vreet zich vol, waarna het
FRANK BALKENENDE
schelpdier bezwijkt. ,,Kijk",
speurt Van der Plasse op de Yer
seke Bank de bodem af. ,,Ik zie nu
geen enkele oesterboorder. Maar
gooi ik een zak met oesters in het
water, dan zitten er in een mum
van tijd wel 150 oesterboorders
in." En alsof dat niet genoeg is,
slaat het herpesvirus regelmatig
toe, ook op kweektafels. Met
name bij een watertemperatuur
van rond de 16 graden.
De oesterboorder en het her
pesvirus leggen een bedrijfseco
nomische tijdbom onder de tra
ditionele bodemkweek. Secreta
ris Jaap de Rooij van de Neder
landse Oestervereniging, waarbij
VMS»
éJ*I n'H
de dertig Zeeuwse oesterkwekers
zijn aangesloten, windt er geen
doekjes om: ,,De oestersector is in
nood. Dat is absoluut waar. Zes,
zeven jaar geleden produceerde
de sector nog 40 miljoen creuses
(kromme oesters, red.) per jaar.
Nu komen we aan maximaal 15
miljoen oesters. Veel bedrijven
zijn marginaal bezig. Om hun
kostje op te scharrelen, doen ze er
dingen bij zoals kreeftenvisserij,
mosselkweek en palingvisserij. Of
ze verhuren zich. Het houdt niet
over."
Van der Plasse kan het slechts
beamen: „Gewoonlijk kon ons be
drijf 300 tot 400 ton oesters oog-
Ë2HW
GO ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2019
'Op tafels kun je een
prachtige oester kweken'
Jaap Polderman (rechts) en twee uitzendkrachten brengen in het kweekgebied op de Kraaier man
den met oesters aan boord. foto johan van der heijden
V --
v,-tV
iJlS.
LEES VERDER OP PAGINA 4