Oesterboorder bedreigt de traditionele oesterteelt was Het zijn zware tijden in de oestersector. Al een paar jaar richten het herpesvirus en de oesterboorder op de bodem van de Oosterschelde een ware slachting aan onder kromme oesters. De oesterboorder is aartsvijand nummer één. Om te ontsnappen aan de oesterkiller experimenteren enkele bedrijven met kweek op tafels en in hangmandjes. Het is de toekomst, denkt oesterteler Adriaan van der Plasse van Delta Ostrea. ,,Want de oesterboorder gaat nooit meer weg." 'Off bottom kweek is enorm arbeidsintensief' 4fc<M| Barr^ 3 In de jachthaven van Yerseke dobbert het hagelnieuwe bootje dat Adriaan van der Plasse in Frankrijk heeft la ten maken. Licht, smal en zonder kiel. Een lilliputter verle ken bij de traditionele dieselkot- ters die voor de bodemkweek worden gebruikt. Als we dankzij de potente buitenboordmotor naar de proefpercelen op de Kraaier en de Yersekse Bank stui ven, wordt duidelijk waarom zo'n kleine boot noodzakelijk is. Hij kan in ondiep water tussen de tafels varen, zodat oesters uit zakken en mandjes eenvoudig aan boord kunnen worden ge bracht. Nou ja, eenvoudig. Het is noeste arbeid. Het vereist een waadpak en ellebogenstoom. ,,Off bottom kweek is enorm ar beidsintensief", knikt Van der Plasse. Terwijl de 69-jarige schipper Jaap Polderman - 'Die gaat door tot 'ie 80 is' - het roer bedient en de twee Hongaarse en Roe meense uitzendkrachten zich la ven aan cola en tabak, legt Van der Plasse het probleem van de oestersector uit. De Ooster- schelde-bodem zit barstensvol met oesterboorders. De roofslak boort een gaatje in de oester, vreet zich vol, waarna het FRANK BALKENENDE schelpdier bezwijkt. ,,Kijk", speurt Van der Plasse op de Yer seke Bank de bodem af. ,,Ik zie nu geen enkele oesterboorder. Maar gooi ik een zak met oesters in het water, dan zitten er in een mum van tijd wel 150 oesterboorders in." En alsof dat niet genoeg is, slaat het herpesvirus regelmatig toe, ook op kweektafels. Met name bij een watertemperatuur van rond de 16 graden. De oesterboorder en het her pesvirus leggen een bedrijfseco nomische tijdbom onder de tra ditionele bodemkweek. Secreta ris Jaap de Rooij van de Neder landse Oestervereniging, waarbij VMS» éJ*I n'H de dertig Zeeuwse oesterkwekers zijn aangesloten, windt er geen doekjes om: ,,De oestersector is in nood. Dat is absoluut waar. Zes, zeven jaar geleden produceerde de sector nog 40 miljoen creuses (kromme oesters, red.) per jaar. Nu komen we aan maximaal 15 miljoen oesters. Veel bedrijven zijn marginaal bezig. Om hun kostje op te scharrelen, doen ze er dingen bij zoals kreeftenvisserij, mosselkweek en palingvisserij. Of ze verhuren zich. Het houdt niet over." Van der Plasse kan het slechts beamen: „Gewoonlijk kon ons be drijf 300 tot 400 ton oesters oog- Ë2HW GO ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2019 'Op tafels kun je een prachtige oester kweken' Jaap Polderman (rechts) en twee uitzendkrachten brengen in het kweekgebied op de Kraaier man den met oesters aan boord. foto johan van der heijden V -- v,-tV iJlS. LEES VERDER OP PAGINA 4

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 51