ACHTER DE SCHERMEN
12 ZEELAND
Waar het centrum is, vragen internationale gasten weleens aan receptioniste Sandra Fierens,
geboren en getogen in Schuddebeurs. Ze kan er om lachen, want Hostellerie Schuddebeurs is het centrum
van het dorpje op Schouwen-Duiveland. Golfers en fietsers verblijven er graag. Deze krant keek mee.
„Mijn brillenglazen besloegen van een half ontblote hotelgast."
bruisende boter zakken. Sinds
1998 werkt hij bij de hostellerie.
Sinds 2007 is hij eigenaar. De za
ken gaan goed. In deze tijd van het
jaar zitten restaurant en kamers
vol. De kamerbezetting is al jaren
72 procent. „Uitbreiding van acti
viteiten ambieer ik niet. Hier kan
ik prima mijn personeel en kosten
van betalen. Ik koester wat ik heb
bereikt. Onze tweejarige restyling
is bijna achter de rug. Alleen de
lobbyruimte en toiletgroepen
moeten voor het einde van dit jaar
nog worden aangepakt."
Wie kun je beter
naar het werk
achter de scher
men van de oude
hostellerie met
De doelgroep van Hostellerie
Schuddebeurs is vijftigplus. Er is
samenwerking met verschillende
golfbanen in de regio. „Wij zijn
geen doorsnee toeristenfuik. Gas
ten komen doelbewust naar ons
toe. Het is een cliché, maar het
draait ook echt om hen. Mijn tent
draait niet om mij. Elke klacht zie
ik als een tweede kans. Je online-
reputatie is een groot ding. Ik ga er
met mijn brigade mee aan de slag.
Van mijn personeel verwacht ik
ook geen toneelstukje. Ze moeten
gewoon hun gastvrije zelf zijn.
Een aantal jaren geleden was de
voormalige koning van België, Al
bert II met zijn Italiaanse vrouw
Paola Ruffo di Calabria, te gast.
Hoe ik ze te woord moest staan,
vroeg ik de hofhouding. „Gewoon
met meneer en mevrouw", luidde
het antwoord.
zijn plavuizen, metselwerk, gelag
kamer en tweeëntwintig kamers,
vragen dan Sandra Fierens (46).
,,Op mijn elfde jaar werkte ik hier
al mee met de was. Toen was het
hotel in eigendom van familie Ar
kenbout. Ik woon op een steen
worp afstand. Heb hier ook in de
bediening en schoonmaak ge
werkt. Je kunt mij een manusje
van-alles noemen. Ondanks uit
stapjes naar Goes en Noord-Hol
land kom ik altijd terug in Schud
debeurs en bij het hotel. Voor gas
ten geldt bijna hetzelfde. We heb
ben veel terugkerende gasten. Er
zijn afstandelijke gasten én aar
dige gasten. Daar leer je mee om
gaan."
Schoonmakers Marion en Mi
randa komen weinig in contact
met gasten. Zij zorgen juist dat ka
mers tip top in orde zijn. Bij het
opmaken van bedden, het
stofzuigen, prullenbakken
legen en schoonmaken,
komen ze voor verras
singen te staan. „Altijd
eerst kloppen voordat j
je een kamer be
treedt. Ook al hangt
de kamersleutel be
neden, je weet
nooit wat er is ach
tergelaten", vertelt
Miranda. ,,Onder-
broeken onder het
bed en peuken in de
prullenbak zijn niet
eens de smerigste din
gen die we tegenkomen.
Telefoonopladers worden
het vaakst vergeten. Tele
foons en alles wat dor de brie
venbus past, wordt gratis opge
stuurd. Ik trof op de kamer eens
een half ontblote gast aan. Snel
trok ik de deur weer dicht. Van de
schrik waren mijn brillenglazen
beslagen."
Dieren
Marion ziet dat bij haar werk de
gast centraal staat. ,,In de house
keeping is de werksfeer prima.
Geen beestenboel, zoals bij mijn
thuis in Nieuwerkerk. Ik heb veel
dieren daar." Als ik thuis kom in
Zierikzee, laat ik het werk ook
achter mij", vult collega Miranda
aan. ,,Dan denk ik even niet aan
schoonmaken. Dan ga ik aan de
slag met mijn hobby kalligrafie, de
kunst van schoonschrift."
Bart de Bree (49), eigenaar en
chef-kok, laat een zeetong in de
zaterdag 24 augustus 2019
Geen doorsnee toeristenfuik
Gerrit van Loon
Jean
Paul Kosten, Bart de Bree, Yan-
nick Verseput en Remco Hanse
bereiden het diner voor.
Marion (met stofzuiger) en Miranda houden de boel schoon.
Carlos
Rolsma legt de
route uit die
Inge Herteleer,
Lieven en Lau
rens Bouckaert
uit België willen
fietsen. Het origi
nele oude gebouw
staat op de achter
grond.
FOTO'S MARIEKE MANDEMAKER
Schuddebeurs
Receptioniste Sandra Fierens controleert elke hotelkamer. Hier
een van de acht tuinkamers.