Karnemelkcake
VAN DE BAZAAR
Balik ekmek
(Turkse
stokbroodjes
met vis)
KOKEN
\@eten
-p.,V*
a
Smaakje
In 2013 introduceerde
chipsfabrikant Lay's
een nieuwe smaak:
stokbroodje
kruidenboter.
Wood is anders,
omdat geen stuk hout
hetzelfde is (€17,50).
,,Ik wilde de cake sponzig en
vochtig hebben, daar zorgt de
karnemelk voor.''
,,Toen ik dit recept schreef
dacht ik: ik ben gek geworden.
Ras el hanout is een kruiden
mix van onder meer rozen
blaadjes, chili en komijn, best
raar voor in een cake. Maar het
werkt!"
,,Ja, dit is gewoon suiker. Ik ben
er normaal geen fan van, maar
bij dit recept is het echt nodig.
Het zorgt ervoor dat je niet te
veel aardse tonen binnen krijgt
van de kruidenmix. Het is goed
in balans."
Voor vier stuks
4 verse makreelfilets
(liefst met huid)
olijfolie
4 niet scherpe licht
groene pepers (bijvoor
beeld uit de mediterrane
winkel)
4 stukken pain de stock
of pistoletjes
zeezout
chilivlokken
2 vleestomaten,
in plakken
1 rode ui, in halve ringen
1 citroen, in 4 parten
Franse stokbroden zijn
overal op aarde populair en
je vindt ze van Vietnam tot
de Verenigde Staten en van
Zuid-Afrika tot Polen en
Turkije. We maken balik
ekmek, Turks voor 'broodje
vis', een van de populairste
straathappen van Istanbul.
Smeer de makreelfilets in
met de olijfolie. Verhit een
grillpan en bak hierin de
filets op de huidkant onge
veer 3 minuten. Leg de
eveneens geoliede pepers
ernaast.
Draai de makreelfilets voor
zichtig om en bak ze nog
eens 2 minuten. Vergeet
de pepers ook niet om te
draaien.
Haal de vis en pepers uit de
pan. Snijd de stukken stok
brood open en rooster ook
deze even in de pan. Beleg
het brood met de makreel
en strooi er wat zeezout
en chilivlokken overheen.
Garneer verder met de
pepers, tomaten en ui
en serveer er een partje
citroen bij.
Afiyet olsun!
Stokbroodje
Kruidenboter
Kruidig
In kruidenboter gaat
meestal knoflook,
bieslook en peterselie.
Maar experimenteer
ook eens met basili
cum of venkelkruid.
Mandje!
Elke olijfhouten brood-
mand van Pure Olive
Simit
In Istanbul kun je op
elke straathoek simit
kopen: een ringvormig
broodje met sesam
zaad. De vorm heeft
iets weg van een bagel.
Met haar kookboek Bazaar leidt de Brits-Iraanse kookschrijver
Sabrina Ghayour ons rond in de Perzische keuken. Deze maand
serveert ze ons vier recepten uit het Midden-Oosten.
Waarom heb je karnemelk
gebruikt?
Ras el hanout is een kruiden
mix. Dat verwacht je niet in
een cake.
Die topping bestaat toch
vooral uit suiker?
Ingrediënten
Voor 8 personen
3 eieren 175 g fijne kristalsui
ker 1 tl vanille-extract 175 g
bloem 150 g boter, gesmolten
1 tl bakpoeder 1 volle el ras
el hanout 150 ml karnemelk
Voor de topping:
75 g poedersuiker, gezeefd
3 tl rozenwater een paar ge
droogde eetbare rozenblaadjes
ter garnering
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180
graden. Bekleed een brood
vorm van 900 gram met bak
papier. Klop de eieren met de
fijne kristalsuiker in een grote
mengkom glad. Klop dan het
vanille-extract, de bloem, de
gesmolten boter, het bakpoe
der en de ras el hanout erdoor
en klop tot een glad beslag.
Voeg tot slot de karnemelk toe
en roer goed door. Schenk het
beslag in de broodvorm en bak
50 tot 55 minuten in de oven,
tot een satéprikker of mes er
schoon uitkomt. Laat afkoelen
in de vorm. Meng voor het gla
zuur de poedersuiker met het
rozenwater in een kleine kom
glad. Strijk het glazuur over
de afgekoelde cake. Bestrooi
eventueel met de gedroogde
rozenblaadjes.
ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2019 37