Karnemelkcake VAN DE BAZAAR Balik ekmek (Turkse stokbroodjes met vis) KOKEN \@eten -p.,V* a Smaakje In 2013 introduceerde chipsfabrikant Lay's een nieuwe smaak: stokbroodje kruidenboter. Wood is anders, omdat geen stuk hout hetzelfde is (€17,50). ,,Ik wilde de cake sponzig en vochtig hebben, daar zorgt de karnemelk voor.'' ,,Toen ik dit recept schreef dacht ik: ik ben gek geworden. Ras el hanout is een kruiden mix van onder meer rozen blaadjes, chili en komijn, best raar voor in een cake. Maar het werkt!" ,,Ja, dit is gewoon suiker. Ik ben er normaal geen fan van, maar bij dit recept is het echt nodig. Het zorgt ervoor dat je niet te veel aardse tonen binnen krijgt van de kruidenmix. Het is goed in balans." Voor vier stuks 4 verse makreelfilets (liefst met huid) olijfolie 4 niet scherpe licht groene pepers (bijvoor beeld uit de mediterrane winkel) 4 stukken pain de stock of pistoletjes zeezout chilivlokken 2 vleestomaten, in plakken 1 rode ui, in halve ringen 1 citroen, in 4 parten Franse stokbroden zijn overal op aarde populair en je vindt ze van Vietnam tot de Verenigde Staten en van Zuid-Afrika tot Polen en Turkije. We maken balik ekmek, Turks voor 'broodje vis', een van de populairste straathappen van Istanbul. Smeer de makreelfilets in met de olijfolie. Verhit een grillpan en bak hierin de filets op de huidkant onge veer 3 minuten. Leg de eveneens geoliede pepers ernaast. Draai de makreelfilets voor zichtig om en bak ze nog eens 2 minuten. Vergeet de pepers ook niet om te draaien. Haal de vis en pepers uit de pan. Snijd de stukken stok brood open en rooster ook deze even in de pan. Beleg het brood met de makreel en strooi er wat zeezout en chilivlokken overheen. Garneer verder met de pepers, tomaten en ui en serveer er een partje citroen bij. Afiyet olsun! Stokbroodje Kruidenboter Kruidig In kruidenboter gaat meestal knoflook, bieslook en peterselie. Maar experimenteer ook eens met basili cum of venkelkruid. Mandje! Elke olijfhouten brood- mand van Pure Olive Simit In Istanbul kun je op elke straathoek simit kopen: een ringvormig broodje met sesam zaad. De vorm heeft iets weg van een bagel. Met haar kookboek Bazaar leidt de Brits-Iraanse kookschrijver Sabrina Ghayour ons rond in de Perzische keuken. Deze maand serveert ze ons vier recepten uit het Midden-Oosten. Waarom heb je karnemelk gebruikt? Ras el hanout is een kruiden mix. Dat verwacht je niet in een cake. Die topping bestaat toch vooral uit suiker? Ingrediënten Voor 8 personen 3 eieren 175 g fijne kristalsui ker 1 tl vanille-extract 175 g bloem 150 g boter, gesmolten 1 tl bakpoeder 1 volle el ras el hanout 150 ml karnemelk Voor de topping: 75 g poedersuiker, gezeefd 3 tl rozenwater een paar ge droogde eetbare rozenblaadjes ter garnering Bereiding Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bekleed een brood vorm van 900 gram met bak papier. Klop de eieren met de fijne kristalsuiker in een grote mengkom glad. Klop dan het vanille-extract, de bloem, de gesmolten boter, het bakpoe der en de ras el hanout erdoor en klop tot een glad beslag. Voeg tot slot de karnemelk toe en roer goed door. Schenk het beslag in de broodvorm en bak 50 tot 55 minuten in de oven, tot een satéprikker of mes er schoon uitkomt. Laat afkoelen in de vorm. Meng voor het gla zuur de poedersuiker met het rozenwater in een kleine kom glad. Strijk het glazuur over de afgekoelde cake. Bestrooi eventueel met de gedroogde rozenblaadjes. ZATERDAG 24 AUGUSTUS 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 117