'Un pain de stock, s'il vous plait' GIPHARTS KOOKEILAND Ronald Giphart en funfacts vormen een goed huwelijk. Wat dacht u van deze: jaarlijks verorberen de Fransen met z'n allen 12 miljard stokbroden. Croissants en baguettes zijn - hoewel beide niet oor spronkelijk afkomstig uit Frankrijk - dé symbolen van de Franse eetcultuur. Deze zo mer verblijven we drie weken in Noord-Normandië en ons huisje ligt bij een petieterig dorpje dat uiteraard meerdere bakkerijen heeft. Wat is er lek kerder dan versgebakken Frans stokbrood? Zo goed als niets. Een jaar of dertig geleden vierde ik met een huisgenoot vakantie in Frankrijk, in een gebied dat uitpuilde van de Nederlanders. Op een middag stapte ik in een dorpje een authentieke Franse boulangerie binnen, waar een mevrouw met een tongval die deed ver moeden dat ze uit Twente kwam, zonder blikken of blo zen un pain de stock bestelde. De bakkersvrouw keek haar aan met een bijna vertederde minachting. Sindsdien bestel ik bij alle bakkers waar ik in Frankrijk kom ook glashard un pain de stock, gewoon om even de blik in de ogen van de verkoper te zien. De Fransen en hun brood. In Frankrijk is 65 procent van het geconsumeerde brood afkom stig van kleine, merendeels onafhankelijke 'warme bak kers'. Slechts 33 procent komt uit de fabriek of de ovens van de supermarkt. Het overige brood wordt geïmporteerd, wat je je gewoon bijna niet kunt voor stellen, want waarom zou je brood willen importeren als in elk gehucht zulk geweldig brood wordt gebakken? De Franse overheid heeft allerlei decreten en wetten op gesteld waaraan broden en bak kerijen moeten voldoen. Zo is het voor een bakker verboden om bevroren deeg af te bakken en dat te verkopen als vers brood - zoals bij ons maar al te vaak voorkomt. Een bakker mag zich in Frankrijk pas bakker noemen als hij of zij zijn of haar eigen bloem selecteert, zelf deeg kneedt en dit deeg bakt in een eigen oven. Even watfunfacts. Er zijn in Frankrijk 35.000 bakkerijen, oftewel één bakker voor iedere 1800 inwoners. Iemand heeft uitgerekend dat per seconde 320 baguettes worden veror berd. Dagelijks eten 63 miljoen Fransen samen 32 miljoen ba guettes, oftewel een half stok brood per persoon. Jaarlijks zijn dat er bijna 12 miljard. Het dorp waar wij dit jaar ver blijven ligt op een uur rijden van de oude middeleeuwse universiteitsstad Rouen, waar sinds 1974 het prestigieuze In- stitut National de la Boulange rie et Patisserie (INDB) is ge vestigd, dé bakkersschool van Frankrijk. Het gebouw herbergt 8000 studenten, zeven afzon derlijke bakkerijen, de grootste bakkersbibliotheek van Frank rijk én een restaurant - waar ik het toch niet aandurfde om een paar pains de stock te bestellen. 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN r

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 116