Een
mosselsoep
zo zacht als
fluweel
GIPHARTS KOOKEILAND
Op zijn hotelkamer in Florida
vraagt Ronald Giphart aan
Google of die weet wat de
herkomst is van dat
verrukkelijke Billy Bi-soepje.
Op het Amerikaanse eiland
Key West struinden we over de
beroemde uitgaansstraat Duval
Street, waar twee kilometer
lang cafés, nachtclubs, borde
len, restaurants, stripclubs en
homobars elkaar gebroederlijk
afwisselen. Een Frans eethuis
had een menukaart waarop
vreemd genoeg ook Thaise en
Italiaanse gerechten stonden.
Een van de geserveerde soepen
heette Billy Bi, een opmerke
lijke naam, die ik later op de
hotelkamer nog even opzocht.
Billy Bi (ook geschreven als
billi bi, billy-bye, billi-by of
billy bye) bleek een Frans/
Amerikaanse mosselsoep waar
van de herkomst - zoals van
zoveel gerechten - onduidelijk
was. De soep zou geïnspireerd
zijn op een mosselcrème uit
Normandië, maar ik vond vier
of vijf verschillende oor-
sprongsverhalen.
Volgens de populairste anek
dote had het chique restaurant
Maxim's in Parijs in het begin
van de vorige eeuw als stamgast
een Amerikaanse miljardair
genaamd William B. Leeds. Bill,
zoals Amerikanen William
afkorten, was steenrijk gewor
den met de handel in tin en had
een voorliefde voor de fluweel
zachte mosselsoep die Maxim's
serveerde.
Terug in New York vertelde
de zoon van William B. Leeds -
- die onhandig genoeg ook
William B. Leeds heette - aan
diens favoriete chef dat zijn
ouweheer en hij destijds zo
hadden genoten van een Parijse
mosselsoep. De Franse kok,
Pierre Franey van het wereld
beroemde restaurant Le Pavil-
lon in Manhattan, liet zich in
spireren door dit verhaal. Voor
zijn lievelingsgast creëerde hij
een zalvige mosselcrème: de
geboorte van de fameuze 'Bill
B.'s soupe', later verbasterd tot
billi bi.
Volgens andere bronnen is de
soep niet vernoemd naar een of
andere verwaande grootkapita
list, maar naar een andere Bill,
een Amerikaanse onderofficier
die in Normandië verzot was
geraakt op een plaatselijke
mossellekkernij genaamd
mouclade. Toen Bill met zijn
bataljon moest uitzwaaien naar
elders, trakteerde de plaatse
lijke bevolking hem in een
plaatselijk restaurant op een
vaarweldiner.
Een van de gerechten was
uiteraard Bills lievelingssoep,
die men uit genegenheid had
omgedoopt tot 'Billy bye bye
soupe'. Hoe het ook zij, de soep
werd als billi-bi in 1961 in één
klap beroemd in Amerika na
de publicatie van het recept in
The New York Times, door de
destijds toonaangevende eet-
schrijver Craig Claiborne.
Inmiddels zijn er vele billi-
bi-varianten en kan de soep
zowel warm als ijskoud worden
gegeten. Wat bleef en blijft is de
verrukking die ooit zowel Wil
liam B. Leeds als een onderoffi
cier genaamd Bill moet hebben
gevoeld. Wat een soep!
36
FOTOSHODYCAREMAN