Een mosselsoep zo zacht als fluweel GIPHARTS KOOKEILAND Op zijn hotelkamer in Florida vraagt Ronald Giphart aan Google of die weet wat de herkomst is van dat verrukkelijke Billy Bi-soepje. Op het Amerikaanse eiland Key West struinden we over de beroemde uitgaansstraat Duval Street, waar twee kilometer lang cafés, nachtclubs, borde len, restaurants, stripclubs en homobars elkaar gebroederlijk afwisselen. Een Frans eethuis had een menukaart waarop vreemd genoeg ook Thaise en Italiaanse gerechten stonden. Een van de geserveerde soepen heette Billy Bi, een opmerke lijke naam, die ik later op de hotelkamer nog even opzocht. Billy Bi (ook geschreven als billi bi, billy-bye, billi-by of billy bye) bleek een Frans/ Amerikaanse mosselsoep waar van de herkomst - zoals van zoveel gerechten - onduidelijk was. De soep zou geïnspireerd zijn op een mosselcrème uit Normandië, maar ik vond vier of vijf verschillende oor- sprongsverhalen. Volgens de populairste anek dote had het chique restaurant Maxim's in Parijs in het begin van de vorige eeuw als stamgast een Amerikaanse miljardair genaamd William B. Leeds. Bill, zoals Amerikanen William afkorten, was steenrijk gewor den met de handel in tin en had een voorliefde voor de fluweel zachte mosselsoep die Maxim's serveerde. Terug in New York vertelde de zoon van William B. Leeds - - die onhandig genoeg ook William B. Leeds heette - aan diens favoriete chef dat zijn ouweheer en hij destijds zo hadden genoten van een Parijse mosselsoep. De Franse kok, Pierre Franey van het wereld beroemde restaurant Le Pavil- lon in Manhattan, liet zich in spireren door dit verhaal. Voor zijn lievelingsgast creëerde hij een zalvige mosselcrème: de geboorte van de fameuze 'Bill B.'s soupe', later verbasterd tot billi bi. Volgens andere bronnen is de soep niet vernoemd naar een of andere verwaande grootkapita list, maar naar een andere Bill, een Amerikaanse onderofficier die in Normandië verzot was geraakt op een plaatselijke mossellekkernij genaamd mouclade. Toen Bill met zijn bataljon moest uitzwaaien naar elders, trakteerde de plaatse lijke bevolking hem in een plaatselijk restaurant op een vaarweldiner. Een van de gerechten was uiteraard Bills lievelingssoep, die men uit genegenheid had omgedoopt tot 'Billy bye bye soupe'. Hoe het ook zij, de soep werd als billi-bi in 1961 in één klap beroemd in Amerika na de publicatie van het recept in The New York Times, door de destijds toonaangevende eet- schrijver Craig Claiborne. Inmiddels zijn er vele billi- bi-varianten en kan de soep zowel warm als ijskoud worden gegeten. Wat bleef en blijft is de verrukking die ooit zowel Wil liam B. Leeds als een onderoffi cier genaamd Bill moet hebben gevoeld. Wat een soep! 36 FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 116