II
Bij Koopeenkoe
is het vlees niet
langer anoniem
II
ECONOMIE 15
baar is, versterkt het gevoel van
saamhorigheid. De winkel vormt
een anker voor de creatieve bevol
king van Ancoats, ooit het cen
trum van de katoenindustrie en
twintig jaar geleden het hart van
de rosse buurt van Manchester. Nu
vormt het een Noord-Engelse va
riant van de East-End in Londen,
hip en artistiek.
De winkelvloot van Morar, een
grafisch ontwerper, telt inmiddels
vestigingen op vijf locaties. In
Ancoats, Moss Side, Salford,
Castlefield en Stretford, waar zijn
Foodhall een doorslaand succes is.
,,Een reusachtige versie van de
Ancoats General Store. Lange ta
fels, livemuziek en wekelijks eve
nementen voor de buurt. En, niet
onbelangrijk, pal naast een tram
halte. Forenzen stappen uit voor
de ingang.''
Jeugdsentiment
De aantrekkingskracht op mo
derne Engelsen valt goed te begrij
pen. De gezellige maar hopeloos
ouderwetse buurtwinkel uit hun
jeugdjaren krijgt hier een door
start. Versgeperst sinaasappelsap
en home made cake staan naast rek-
ken met briefkaarten, waarvan er
in Groot-Brittannië bij elke speci
ale gebeurtenis één op de post
wordt gedaan. En tussen de zak
ken chips en blikken bier liggen
ecologisch verantwoorde produc
ten.
Voor wie klaagt
hebben we een
simpele boodschap:
Ga dan lekker naar de
Aldi
De koffie uit het fraai vormgege
ven Sanremo-apparaat vormt een
extra lokkertje. Starbucks, Costa
Coffee en Nero verliezen aan po
pulariteit. Morar: ,,Die koffie is
niet te zuipen.'' Daarbij zijn Engel
sen bijna obsessief milieubewust
sinds David Attenborough de na
tie waarschuwde voor de gevaren
van plastic in de serie Blue Planet II.
Ancoats General Store biedt klan-
ten om die reden de mogelijk
heid om flessen wijn opnieuw
te vullen.
Warmte
Onverschilligheid, sikkeneurig
personeel en achterdochtige be
veiligers van Aldi en Lidl, bei
den nog niet zo lang geleden
een trekpleister voor hipsters,
raken langzaam uit de gratie.
Supermarkten in Britse steden
wasemen kilheid uit. De zaken
van Morar trekken mensen die
weer warmte willen voelen en
een hekel hebben aan eenvor
migheid.
Morar is niet de enige die het
anders aanpakt dan de concur
rentie. Steeds meer vergelijk
bare initiatieven duiken op in
het straatbeeld. Unicorn
Grocery, uitgegroeid tot een ke
ten van alternatieve super
markten, verspreidt zich lang
zaam over het noorden van En
geland. In andere steden wint
de personal touch ook aan kracht.
,,Je moet geld verdienen. An
ders kost het je de kop. Maar
voor typisch Engelse of Mancu
nian winkels is plaats.''
,,Het begon 25 jaar geleden al met
mijn vader. Die wilde vlees met
garantie verkopen'', zegt Berend
te Voortwis, directeur van
Crowdbutching, het bedrijf ach
ter Koopeenkoe.nl, Kaufnekuh.de
en diverse andere sites waar con
sumenten vlees van koeien, var
kens, kippen, herten, kalkoenen
en geiten kunnen bestellen.
Te Voortwis komt van een
boerderij met vleeskoeien. ,,In de
tijd van mijn vader was het zo dat
als we een koe slachtten de helft
van het vlees in de eigen vriezer
ging en de helft werd verkocht
aan familie en vrienden.''
Het was ook de tijd dat ziekten
als bse, varkenspest en mond- en
klauwzeer de Nederlandse vee
houderij in een kwaad daglicht
zette. ,,Toen kwam er veel discus
sie, is vlees nog wel te vertrou
wen. Wij wisten welk vlees we
hadden. Maar het meeste vlees is
anoniem. Mensen waren onze
ker. Mijn vader besloot toen vlees
met garantie te verkopen.''
Anoniem vlees
Dat concept sloeg aan en de za
ken breidden zich gestaag uit.
Toen Te Voortwis het bedrijf van
zijn vader zes jaar geleden over
nam vroeg hij zich af hoe hij in
het digitale tijdperk de klant het
beste kon bereiken. ,,We zijn heel
kleinschalig met Koopeenkoe.nl
begonnen. Het raakt een snaar bij
mensen. Ze hebben weerzin te
gen het anonieme vlees bij de su
permarkt.''
Vorig jaar verdubbelde de om
zet en voor dit jaar wordt een
groei van 50 procent verwacht.
Met nu al 100.000 klanten in Ne
derland, Duitsland en Groot-
Brittannië mag Crowdbutching
een succes genoemd worden. En
dat voor een bedrijf dat begon
met vleespakketten voor een paar
familieleden en vrienden.
Wie vlees koopt bij Koopeen-
koe.nl kan zelf de koe uitkiezen.
Als het beest volledig verkocht is
gaat het naar de slacht. ,,Altijd op
maximaal een half uur reizen van
de boerderij. De koe blijft dan
twee dagen bij de slachterij om
weer rustig te worden en wordt
dan geslacht. Vervolgens rijpt het
vlees een paar weken en wordt
het hierheen vervoerd waar we
de vleespakketten maken en aan
de klanten leveren'', aldus Te
Voortwis.
Dat betekent dat klanten soms
een tijdje moeten wachten voor
ze hun vleespakket krijgen. Een
probleem is dat niet. ,,Mensen
wachten graag een tijdje op een
product dat van a tot z klopt. Het
past bij het idee dat je iets oogst
uit de natuur. We vragen ook iets
van de consument. Waarom eet
ik vlees en hoe doen we dat dan.''
Klanten kunnen wel de koe
uitkiezen, maar niet welk deel
van de koe. ,,Ze krijgen vlees van
de kop tot de staart. We nodigen
Mensen wachten
graag een tijdje op
een product dat van
a tot z klopt
de mensen uit om alle delen van
het dier te eten zodat er geen ver
spilling is'', zegt Te Voortwis.
Het past in de filosofie van
Koopeenkoe.nl. Mensen eten
geen anoniem stuk vlees, maar
een deel van een koe waarvan de
herkomst bekend is. Die koe
heeft zo natuurlijk mogelijk ge
leefd, het voer is duurzaam ver
bouwd en het dier is met respect
behandeld, ook na de slacht.
Te Voortwis is al lang niet meer
de enige die vlees levert op Koop-
eenkoe.nl. In totaal verdienen 110
boeren hun boterham via de
website. ,,De meeste aangesloten
boeren leveren rundvlees, maar
we bieden inmiddels ook vlees
van andere dieren aan, zoals kip
pen. Een van de kippenboeren
voert vooral reststromen uit de
voedingsindustrie aan zijn kip
pen. Daar zit ook kurkuma bij.
Dat zorgt er voor dat het vlees
oranjekleurig is.''
dinsdag 13 augustus 2019
GO
Mital Morar, eigenaar Ancoats
General Store
Vlees is meestal een anoniem
massaproduct uit de super
markt. Bij Crowdbutching laten
ze zien dat er een groeiende
markt is voor vlees van am
bachtelijk gemeste dieren.
Peet Vogels
Baambrugge
Berend te Voortwis,
directeur Crowdbutching
Berend Te Voortwis met één van zijn koeien. foto marlies wessels
ujnt vau
AO.FHCER
11 it ar
OYSTtKBAND
JUNE TABOR
- -n r-m
*3P.n 76TH AUW3ST
r HtusU'Titararv
VWHTH-IIIJW'ttV