Zoeteaardappelsoep
VAN DE BAZAAR
Bloemkool
crème
KOKEN
©eten
pan
Een steelpan met een
dikke bodem mag best
wat kosten. Dit exem
plaar van Berghoff
(€67) oogt ook nog
eens fraai.
Met haar kookboek Bazaar leidt de Brits-Iraanse kookschrijver
Sabrina Ghayour ons rond in de Perzische keuken. Deze maand
serveert ze ons vier vegetarische recepten uit het Midden-Oosten.
,,Je kunt kruiden altijd weg
laten. Dit klinkt misschien
stom uit de mond van een kook
boekenschrijver, maar ik geloof
niet zo in recepten. Doe vooral
ergens een handje meer of min
der van in, het gaat erom dat jij
het lekker vindt. Dit recept kun
je met een paar kleine aanpas
singen naar je hand zetten."
,,Als je de chili en kaas vervangt
door bijvoorbeeld wat kaneel
en andere warme kruiden, heb
je ineens een herfstsoepje. Kijk
wat er in je keuken staat en doe
daar iets leuks mee."
Voorgerechtje voor
vier personen
50 g ongezouten boter,
in gelijke blokjes
gesneden
500 g bloemkoolroosjes,
snijd grotere stukken
klein
125 ml slagroom
hazelnoten, geroosterd
en gehakt
zout, peper
Benodigdheden
steelpannetje met dikke
(liefst lichtgekleurde)
bodem
Eerst maken we een beurre
noisette (ook 'hazelnoot-
boter' genoemd). Doe de
boter in de pan en verwarm
deze op een middelmatig
vuur, terwijl je goed blijft
roeren. Na een tijdje komen
er schuimbelletjes en ver
kleurt de boter. Blijf roeren.
Haal de pan voordat de
boter echt bruin is van het
vuur en giet de boter in een
kommetje (beurre noisette
kun je twee weken bewa
ren).
Bak de bloemkoolroosjes
in de beurre noisette onge
veer 5 minuten op een
zacht vuur. Voeg slagroom
toe en laat deze doorkoken
tot de bloemkool gaar is
(duurt een paar minuten).
Zet de staafmixer in de pan
en pureer tot er een mooie
zachte crème ontstaat.
Schep die in glaasjes en zet
minimaal een uur in de koel
kast. Rooster ondertussen
de hazelnoten en hak ze
daarna in kleine stukjes, om
de glaasjes mee te garne
ren. Voed deze bloemkool
crème ook aan kinderen,
als ze daar prijs op stellen.
Met een kleurtje
Weer eens wat anders:
paarse bloemkool.
Te koop bij de groot
handel en de groente
juwelier. Niet koken,
maar stomen.
Stevig pannetje
De koning te rijk
Maar liefst zeventig
recepten staan er in
Koning Bloemkool
van Leanne Kitchen
(Veltman
Uitgevers, €15).
Op de kop af
In een pot
Nutella-chocopasta
van 750 gram zitten
97 hazelnoten.
Wat voegt de kurkuma toe
aan het gerecht?
,,Door de kurkuma komt er veel
diepte in de soep. Ik wil ieder
een aansporen om veel kruiden
te gebruiken, want ze zijn
gezond.
Maar wat als je niet houdt
van kruidig eten?
Hoe dan?
Ingrediënten
Voor 4 tot 6 personen
Olijfolie 2 grote uien, grofge-
snipperd 2 kg zoete aardap
pels, geschild en in grove
stukken 2 dikke teentjes knof
look, gepeld 1 tl gedroogde
oregano 1 tl chilivlokken, plus
extra ter garnering 1 tl kurku-
mapoeder 1 l kokend water
fijngeraspte schil van 2 onbe
spoten limoenen en sap van 1
limoen zeezoutvlokken en
versgemalen zwarte peper
200 g feta, verkruimeld, ter
garnering
Bereiding
Zet een grote pan op middel
hoog vuur. Sprenkel zoveel olijf
olie in de pan dat de bodem is
bedekt. Bak de ui in een paar
minuten zacht en glazig. Roer
de zoete aardappel en de knof
look erdoor en bak 5 tot 6 mi
nuten, tot de randjes zacht
maar niet bruin worden. Roer
de oregano, de chilivlokken en
het kurkumapoeder erdoor en
schenk het kokende water erbij.
Roer goed door, zet het vuur
lager en laat 30 minuten met
een deksel op de pan zachtjes
koken, tot de zoete aardappel
gaar is. Pureer de soep. Als de
soep te dik is, voeg dan gelei
delijk wat kokend water toe.
Schenk de soep terug in
de pan en roer de geraspte
limoenschil en het limoensap
erdoor. Breng op smaak met
zout en peper en laat nog 15
minuten op middelhoog vuur
zachtjes koken. Serveer naar
wens met de feta, wat olijfolie
en extra chilivlokken.
ZATERDAG 10 AUGUSTUS 2019 37