Zoeteaardappelsoep VAN DE BAZAAR Bloemkool crème KOKEN ©eten pan Een steelpan met een dikke bodem mag best wat kosten. Dit exem plaar van Berghoff (€67) oogt ook nog eens fraai. Met haar kookboek Bazaar leidt de Brits-Iraanse kookschrijver Sabrina Ghayour ons rond in de Perzische keuken. Deze maand serveert ze ons vier vegetarische recepten uit het Midden-Oosten. ,,Je kunt kruiden altijd weg laten. Dit klinkt misschien stom uit de mond van een kook boekenschrijver, maar ik geloof niet zo in recepten. Doe vooral ergens een handje meer of min der van in, het gaat erom dat jij het lekker vindt. Dit recept kun je met een paar kleine aanpas singen naar je hand zetten." ,,Als je de chili en kaas vervangt door bijvoorbeeld wat kaneel en andere warme kruiden, heb je ineens een herfstsoepje. Kijk wat er in je keuken staat en doe daar iets leuks mee." Voorgerechtje voor vier personen 50 g ongezouten boter, in gelijke blokjes gesneden 500 g bloemkoolroosjes, snijd grotere stukken klein 125 ml slagroom hazelnoten, geroosterd en gehakt zout, peper Benodigdheden steelpannetje met dikke (liefst lichtgekleurde) bodem Eerst maken we een beurre noisette (ook 'hazelnoot- boter' genoemd). Doe de boter in de pan en verwarm deze op een middelmatig vuur, terwijl je goed blijft roeren. Na een tijdje komen er schuimbelletjes en ver kleurt de boter. Blijf roeren. Haal de pan voordat de boter echt bruin is van het vuur en giet de boter in een kommetje (beurre noisette kun je twee weken bewa ren). Bak de bloemkoolroosjes in de beurre noisette onge veer 5 minuten op een zacht vuur. Voeg slagroom toe en laat deze doorkoken tot de bloemkool gaar is (duurt een paar minuten). Zet de staafmixer in de pan en pureer tot er een mooie zachte crème ontstaat. Schep die in glaasjes en zet minimaal een uur in de koel kast. Rooster ondertussen de hazelnoten en hak ze daarna in kleine stukjes, om de glaasjes mee te garne ren. Voed deze bloemkool crème ook aan kinderen, als ze daar prijs op stellen. Met een kleurtje Weer eens wat anders: paarse bloemkool. Te koop bij de groot handel en de groente juwelier. Niet koken, maar stomen. Stevig pannetje De koning te rijk Maar liefst zeventig recepten staan er in Koning Bloemkool van Leanne Kitchen (Veltman Uitgevers, €15). Op de kop af In een pot Nutella-chocopasta van 750 gram zitten 97 hazelnoten. Wat voegt de kurkuma toe aan het gerecht? ,,Door de kurkuma komt er veel diepte in de soep. Ik wil ieder een aansporen om veel kruiden te gebruiken, want ze zijn gezond. Maar wat als je niet houdt van kruidig eten? Hoe dan? Ingrediënten Voor 4 tot 6 personen Olijfolie 2 grote uien, grofge- snipperd 2 kg zoete aardap pels, geschild en in grove stukken 2 dikke teentjes knof look, gepeld 1 tl gedroogde oregano 1 tl chilivlokken, plus extra ter garnering 1 tl kurku- mapoeder 1 l kokend water fijngeraspte schil van 2 onbe spoten limoenen en sap van 1 limoen zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper 200 g feta, verkruimeld, ter garnering Bereiding Zet een grote pan op middel hoog vuur. Sprenkel zoveel olijf olie in de pan dat de bodem is bedekt. Bak de ui in een paar minuten zacht en glazig. Roer de zoete aardappel en de knof look erdoor en bak 5 tot 6 mi nuten, tot de randjes zacht maar niet bruin worden. Roer de oregano, de chilivlokken en het kurkumapoeder erdoor en schenk het kokende water erbij. Roer goed door, zet het vuur lager en laat 30 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken, tot de zoete aardappel gaar is. Pureer de soep. Als de soep te dik is, voeg dan gelei delijk wat kokend water toe. Schenk de soep terug in de pan en roer de geraspte limoenschil en het limoensap erdoor. Breng op smaak met zout en peper en laat nog 15 minuten op middelhoog vuur zachtjes koken. Serveer naar wens met de feta, wat olijfolie en extra chilivlokken. ZATERDAG 10 AUGUSTUS 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 117