Bloemkool eten in de vakantie GIPHARTS KOOKEILAND Ronald Giphart denkt terug aan een reisje naar België vol oefenhapjes, een food challenge en het beste bloemkoolgerecht dat hij ooit at. Tijdens een loeihete zomer verbleven we in een afgetrapt vakantiehuis in de Ardennen. Onze oudste zoon was tweeën half en onze dochter zeven maanden. Iedereen die op va kantie gaat met jonge kinderen in een vreemd land, weet dat je daarna vakantie nodig hebt om van de vakantie te herstellen. Het was zwaar, al verlangen we er soms naar terug. Onze dochter zat in de oefenhapjesfase. Iedere baby moet tussen de vier en zes maanden ('niet eerder en niet later') af en toe eens een lepel tje lekkers gepresenteerd krijgen: geprakte groenten en fruit, pap, geprakte rijst of zelfs fijngemalen vlees of vis. Onze dochter moest er niet veel van hebben. Bij onze oudste hadden we ons plechtig voorgenomen zelf zoveel mogelijk fruit- en groentehapjes te bereiden. Dat hielden we niet lang vol. Je kunt nog zo graag verantwoord en gevarieerd koken, met verse producten en heel veel liefde, maar in gevallen van drukte en overmacht is het vaak makke lijk om te grijpen naar voorver pakte fabrieksmaaltijden. Mijn dochter ontwikkelde een voorliefde voor hapjes uit een potje, tegenover traktaties die wij eigenhandig voor haar bereidden. We deden in de Ardennen eenfood challenge avant la lettre door haar twee schotels te presenteren: bloem kool door onszelf gepureerd en chou-fleur uit een Franstalig potje nourriture pour bébé. Vol afgrijzen wendde ze haar hoofd af als we haar een lepeltje met homemade bloemkoolprut pre senteerden, maar de hapjes fabrieksmeuk stak ze zonder tegenstribbelen in haar mond, de verraadster. Na anderhalve week in de hitte kwamen mijn schoon ouders een paar dagen logeren en daarom konden we er een dagje tussenuit, als een miniva- kantie in de vakantie. We reden naar Sankt Vith, in de Belgische Eifel, waar een beroemd restau rant zat genaamd Zur Post. Dat het twee Michelinsterren had, begrepen we pas toen we aan tafel zaten. Het was een warme dag en dus mochten we lunchen in de prachtige tuin, waarmee alles perfect leek. Tot we de amuse kregen. 'Wir beginnen mit einer köst- lichen Blumenkohlmousse'zei de serveerster, waarna ze twee glaasjes gepureerde bloemkool op tafel zette. Het oogde letter lijk als het babyvoer dat we onze dochter de avond ervoor hadden voorgeschoteld. We keken er vol afgrijzen naar, maar we bleken ons schromelijk te vergissen, want de witte kwakjes waren oprecht het beste bloemkoolgerecht dat we ooit aten. Zo overweldigend dat we er twintig jaar later nog naar terugverlangen. 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 116