8 NIEUWS Zonder ingrijpen dreigt een wereldwijde voedselcrisis na2050 Ons eetpatroon moet veranderen om de klimaatverandering in toom te houden. Dat staat in het klimaatrapport van de Verenigde Naties, waarover 195 landen het gisteren eens zijn geworden. We kunnen heel veel bereiken door minder dierlijk voedsel te eten vrijdag 9 augustus 2019 gebruik en uitstoot van broeikas gassen'', zegt Strengers. ,,We moe ten ons afvragen of dat op de lange termijn houdbaar is.'' Want op land waar maïs voor veevoer wordt verbouwd, kunnen geen bloemkolen groeien of andere gewassen die wij rechtstreeks con sumeren. Als koeien gras of maïs verteren, komt bovendien methaan vrij: een broeikasgas dat vele malen sterker is dan CO2. Wereldwijd worden veel bossen gekapt om grond vrij te maken voor land bouw, terwijl meer bomen juist hard nodig zijn om CO2 uit de lucht te halen. Om klimaatverandering tegen te gaan worden steeds meer biobrandstoffen verbouwd. Maar die teelt gaat weer ten koste van grond die ook kan worden gebruikt om voedsel te telen. Land kan dus zowel een bron zijn van CO2-uitstoot als een plek om broeikasgassen op te slaan. Door het landgebruik op aarde beter te managen kan verdere klimaatver andering volgens het IPCC deels worden tegengehouden. Land bouw, bosbouw en ander menselijk landgebruik was tussen 2007 en 2016 verantwoordelijk voor 23 pro cent van de door mensen veroor zaakte CO2-emissies. Als je alle activiteiten in ons voedselsysteem meetelt, gaat het zelfs om 37 pro cent. Boven land is de aarde sinds het pre-industriële tijdperk gemiddeld twee keer zo veel opgewarmd als boven zee. Dat veroorzaakt meer hittegolven, droogtes en stortbuien, maar ook landdegradatie en ver woestijning. Uitgedroogde grond waar niks meer groeit, houdt min der CO2 vast. Extremere weers omstandigheden leiden bovendien tot meer mislukte oogsten, met hogere voedselprijzen en risico op hongersnoden tot gevolg. Het rapport maakt duidelijk waar we de oplossingen moeten zoeken, zegt Strengers. „Wereldwijd kan nog heel veel winst worden ge boekt met efficiëntere voedselpro ductie. De opbrengst per hectare kan in veel landen nog ver omhoog. Dat moet wel gebeuren op een manier die de grond spaart of zelfs verbetert, zodat koolstof in de bo dem blijft - dus zonder veel water of kunstmest. Daarnaast kunnen we heel veel bereiken door ontbos sing tegen te gaan, herbebossing en de overstap op bio-energie, in Het staat er niet letterlijk. In veel landen ligt be moeienis met het lapje vlees op het bord te gevoelig. Maar het rapport roept wél expliciet op tot grote veranderingen in onze eetgewoonten en de manier waarop voedsel wordt verbouwd. Het IPCC, het klimaatpanel van de VN, pleit voor een radicale en wereldwijde omslag in het llw gebruik van land. Die is niet alleen nodig om klimaatverandering tegen te gaan en de rap achteruitgaande biodiver siteit te beschermen, maar ook om de menselijke voedselvoorziening veilig te stellen. Zonder ingrijpen zou tussen 2050 en 2100 een wereldwijde voedselcrisis dreigen. ,,We kunnen heel veel bereiken door minder dierlijk voedsel te eten en minder voedsel te verspillen'', zegt Bart Strengers, lid van de dele gatie die gisteren in Genève na mens Nederland akkoord ging met het rapport. Sinds 1961 is de con sumptie van vlees per persoon meer dan verdubbeld. Tus sen 2010 en 2016 werd maar liefst 25 tot 30 procent van de voed selproductie ver spild. „In Neder land hebben we een landbouw sector die veel vlees exporteert en waar dus veel veevoer in omgaat. Dat hangt samen met veel land- VN-rapport: minder vlees -Bart Strengers, onderzoeker Annemieke van Dongen Rotterdam/New York

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 8