om
Op de kaart van
clubhuis
Buutengaets in
Sint-Annaland
steelt vis de
show. Toch is de
tournedos van de
Thoolse dikbil
ook een voltreffer.
10 ZEELAND
ETEN CLUBHUIS BUUTENGAETS SINT-ANNALAND
Buutengaev
Bert Cooler/
Weg uit de lauwwarme straten
van de stad. Even geen jenge
lende kinderen en ruziënde
echtparen, stijf van de vakan
tiestress.
Een rustig stukje Zeeland vinden we in
Sint-Annaland op Tholen. Het dorp ligt hal
verwege de Krabbenkreek, een smalle, on
diepe geul in de Oosterschelde. Een favoriete
stek voor duikers die er kreeften, garnalen,
zakpijpen, sponzen en zeedahlia's spotten.
Voor bootjesliefhebbers is de kreek goed toe
ven vanwege de jachthaven die bij elk tij toe
gankelijk is. Maar wij, landrotten, kunnen hier
ook prima voor anker. Bij Buutengaets, het
restaurant dat eigenlijk het clubhuis van de
watersportvereniging is en waar Bert en Gina
Coelers aan het roer staan.
Via de boulevard wandelen we richting de
jachthaven, waar ook het restaurant is. Daar
stuiten we op een hek. De toegang is herme
tisch afgesloten. Geen belletje te vinden. Bij
de reservering is niets gezegd over een code
om binnen te komen. We staan paf. Gelukkig
schiet een lid van de watersportvereniging
met een pasje te hulp. En de poort naar onze
avondmaaltijd zwiert open.
Alsof we op volle zee zitten. De enorme ra
men van het restaurant liggen schuin naar
binnen, als in de stuurhut van een zeeschip. Je
hebt het idee dat het water van de Ooster-
schelde zo tussen de tafelpoten door stroomt.
Links in het restaurant staan keurig met wit
linnen gedekte tafels. Maar een serveerster
loodst ons naar het rechter deel, waar we ge
noegen moeten nemen met kale tafels, een
servet en bestek. Misschien is ze hier voor het
eerst, want als we de kaart krijgen, moeten we
zelf vragen naar de catch of the day. Goedma-
kertje is het uitzicht. Waar je ook zit of wat je
ook eet, overal kijk je uit over de glinsterende
zoute plas.
Ondanks de aantrekkelijke visgerechten op de
kaart, kies ik de tournedos van Thoolse dikbil.
Als je dan toch een keer vlees eet, dan maar
liever van een dier dat in een wei heeft mogen
grazen. ,,Kees Slager, de slager uit het dorp, le
vert ons vlees'', vernemen we van de ober. En
als hij onze vragende gezichten ziet: ,,Geen
grapje. Hij heet echt zo.'' Mijn eetmaatje gooit
het over een andere boeg. Hij gaat voor de
gamba's white prime, een reuzengarnaal. Maar
eerst snoepen we van de voorgerechten: kreef
tensoep en coquilles. De, naar mijn smaak,
wat te gebonden soep van de laatste Ooster-
scheldekreeft van dit seizoen heeft pit. En er
drijven flinke stukken kreeftenvlees in. De co
quilles zijn aangekleed met een bescheiden
Pernodsaus en zeekraal. ,,Van de schorren iets
verderop'', wordt ons verzekerd. Prima voor-
HET MENU
aland
REKENING
vrijdag 9 augustus 2019
GO
Op de kaart van Buutengaets staan uiteraard
oesters. foto's johan van der heijden
M Chef-kok Bert
Coelers toont een
verse kreeft.
Het uitzicht bij club
huis Buutengaets is
werkelijk fenomenaal.
Zo'n clubhuis gun je elke
Elian van 't Westeinde
Hoe is het binnen?
Wat eet je?
Buutengaets ser
veert warme en
koude voorge
rechten (vanaf 14
euro), oesters (3
stuks 11 euro) en
soepen (vanaf 7
euro). Verder veel
vis. Voordelig uit
ben je met een ge
bakken tongetje (16
euro). Het duurste
visgerecht is de pa
ling in 't groen (28
euro). Er is keuze
uit twee vleesge
rechten, tournedos
(28 euro) of rib-eye
(27 euro) en drie
vegetarische ge
rechten (vanaf 12
euro). Desserts
kosten tussen 7 en
14 euro.
Buutengaets
Havenweg 12
2 pils
5,60
1 rivella
2,50
1 kreeftensoep
9,00
1 coquilles
14,00
1 gamba's
26,00
1tournedos
28,00
1 dame blanche
8,00
1 thee
2,45
Totaal:
95,55