om Op de kaart van clubhuis Buutengaets in Sint-Annaland steelt vis de show. Toch is de tournedos van de Thoolse dikbil ook een voltreffer. 10 ZEELAND ETEN CLUBHUIS BUUTENGAETS SINT-ANNALAND Buutengaev Bert Cooler/ Weg uit de lauwwarme straten van de stad. Even geen jenge lende kinderen en ruziënde echtparen, stijf van de vakan tiestress. Een rustig stukje Zeeland vinden we in Sint-Annaland op Tholen. Het dorp ligt hal verwege de Krabbenkreek, een smalle, on diepe geul in de Oosterschelde. Een favoriete stek voor duikers die er kreeften, garnalen, zakpijpen, sponzen en zeedahlia's spotten. Voor bootjesliefhebbers is de kreek goed toe ven vanwege de jachthaven die bij elk tij toe gankelijk is. Maar wij, landrotten, kunnen hier ook prima voor anker. Bij Buutengaets, het restaurant dat eigenlijk het clubhuis van de watersportvereniging is en waar Bert en Gina Coelers aan het roer staan. Via de boulevard wandelen we richting de jachthaven, waar ook het restaurant is. Daar stuiten we op een hek. De toegang is herme tisch afgesloten. Geen belletje te vinden. Bij de reservering is niets gezegd over een code om binnen te komen. We staan paf. Gelukkig schiet een lid van de watersportvereniging met een pasje te hulp. En de poort naar onze avondmaaltijd zwiert open. Alsof we op volle zee zitten. De enorme ra men van het restaurant liggen schuin naar binnen, als in de stuurhut van een zeeschip. Je hebt het idee dat het water van de Ooster- schelde zo tussen de tafelpoten door stroomt. Links in het restaurant staan keurig met wit linnen gedekte tafels. Maar een serveerster loodst ons naar het rechter deel, waar we ge noegen moeten nemen met kale tafels, een servet en bestek. Misschien is ze hier voor het eerst, want als we de kaart krijgen, moeten we zelf vragen naar de catch of the day. Goedma- kertje is het uitzicht. Waar je ook zit of wat je ook eet, overal kijk je uit over de glinsterende zoute plas. Ondanks de aantrekkelijke visgerechten op de kaart, kies ik de tournedos van Thoolse dikbil. Als je dan toch een keer vlees eet, dan maar liever van een dier dat in een wei heeft mogen grazen. ,,Kees Slager, de slager uit het dorp, le vert ons vlees'', vernemen we van de ober. En als hij onze vragende gezichten ziet: ,,Geen grapje. Hij heet echt zo.'' Mijn eetmaatje gooit het over een andere boeg. Hij gaat voor de gamba's white prime, een reuzengarnaal. Maar eerst snoepen we van de voorgerechten: kreef tensoep en coquilles. De, naar mijn smaak, wat te gebonden soep van de laatste Ooster- scheldekreeft van dit seizoen heeft pit. En er drijven flinke stukken kreeftenvlees in. De co quilles zijn aangekleed met een bescheiden Pernodsaus en zeekraal. ,,Van de schorren iets verderop'', wordt ons verzekerd. Prima voor- HET MENU aland REKENING vrijdag 9 augustus 2019 GO Op de kaart van Buutengaets staan uiteraard oesters. foto's johan van der heijden M Chef-kok Bert Coelers toont een verse kreeft. Het uitzicht bij club huis Buutengaets is werkelijk fenomenaal. Zo'n clubhuis gun je elke Elian van 't Westeinde Hoe is het binnen? Wat eet je? Buutengaets ser veert warme en koude voorge rechten (vanaf 14 euro), oesters (3 stuks 11 euro) en soepen (vanaf 7 euro). Verder veel vis. Voordelig uit ben je met een ge bakken tongetje (16 euro). Het duurste visgerecht is de pa ling in 't groen (28 euro). Er is keuze uit twee vleesge rechten, tournedos (28 euro) of rib-eye (27 euro) en drie vegetarische ge rechten (vanaf 12 euro). Desserts kosten tussen 7 en 14 euro. Buutengaets Havenweg 12 2 pils 5,60 1 rivella 2,50 1 kreeftensoep 9,00 1 coquilles 14,00 1 gamba's 26,00 1tournedos 28,00 1 dame blanche 8,00 1 thee 2,45 Totaal: 95,55

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 38