9 woensdag 7 augustus 2019 het lage water. Maar elk schelpje dat ik aanraak is al leeg gepikt door de meeuwen. De pasta met kokkels, waar ik stiekem al van droomde voor vanavond, wordt me dus mooi door de neus geboord. En ook de mosselen waar ik me zo op ver heugde, blijken in dit hoekje van de Oosterschelde een zeldzaamheid. De oogst van de dag Dichterbij de dijk lijken de andere deelnemers meer succes te hebben bij hun zoektocht. Dus loop ik met mijn lege bakje die kant op. De vangst blijkt voornamelijk te bestaan uit kreukels, die ik ook gretig van de stenen begin te plukken, en oesters. Een enkeling durft een levend krab betje te pakken. Tot blijdschap van de gids, omdat hij er zo'n leuk weetje bij kan vertellen. Bijenkorfje ,,Weten jullie hoe je kunt zien of het een mannetje of een vrouwtje is?" vraagt Sjak. Hij draait het krabbetje om en wijst naar dat deel wat ik graag de 'buik' zou willen noemen. ,,Een vrouwtje heeft hier de afdruk van een bijenkorfje. Zie je?" Ik buig me over het diertje heen en zie wat onze gids bedoelt. ,,Bij een mannetje is dat wat langwerpiger. Meer een vuurtoren", vertelt hij. ,,Maar we gaan deze vandaag niet op eten hoor, dus leg haar maar gauw te rug in het water." Aan het einde van de rit sorteren we alles en gaat Henriëtte er meteen met de kreukels vandoor. Op het droge heeft ze een kookplaatje geïn stalleerd, waar een pan water op staat om de slakjes in te bereiden. ,,Ze moeten even spugen", zegt ze. ,,Wanneer het water drie keer is op gekomen, zijn ze goed." Een hapje Oosterschelde Aan de smaak doet ze verder niets. Ze zijn van zichzelf al lekker genoeg, vindt ze. En dat kan ik na verschei dene pogingen gelukkig beamen. Maar bij de oesters blijft dat toch een ander verhaal. Ik krijg er van Sjak geen gegratineerd kaaslaagje op, de citroen kan ik vergeten en zelfs een snufje peper blijkt te veel gevraagd. Hij serveert hem gewoon, zoals ie is. Puur natuur. En dat is dan ook precies wat ik proef als ik het glibberige goedje rechtstreeks van de schelp mijn mond in schuif. Een hapje Oosterschelde. Gelukkig heb ik er een glaasje prosecco bij gekregen om het, ge heel in stijl van dit culinaire avon tuur, weg te spoelen. GO Elodie tussen de Japanse oesters. FOTO'S JOHAN VAN DER HEIJDEN Kijk op pzc.nl/ video Niet te veel naar kijken, gewoon opeten Deelnemers aan de excursie 'Zilte Zaligheden' zoeken tussen de stenen. Sjak de Kock probeert een Japanse oester open te snijden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 41