rijst uit 113 landen 27 5. Zilvervlies- of bruine rijst 6. Geurend: jasmijnrijst, pandanrijst, basmati 7. Risotto- en paellarijst 8. Japanse rijst 9. Witte rijst Wat is het best voor de gezondheid? GO ZATERDAG 3 AUGUSTUS 2019 Rijst is een graan, afkomstig uit het grassengeslacht Oryza. Het groeit in water. Na het oogsten haal je de korrels uit de plant. Dan zit er nog het oneetbare kaf omheen, dat verwijder je, je zeeft de rijst - er kunnen nog steentjes in zit ten - en voila, daar ligt een portie zilvervliesrijst. De kook tijd is gemiddeld 15 tot 25 minuten. Jasmijnrijst (Thai Hom Mali Rice, parfumrijst of pandanrijst) is lang korrelig, droogkokend en heeft een bloemige geur. Wordt beschouwd als een delicatesse. Afkomstig uit het noorden van Thailand. Basmati is zeer lang- korrelig en heeft een fijne geur. Oorspronkelijk afkomstig uit India en Pakistan. De geur is vergelijkbaar met jasmijn- of pandanrijst. Deze soorten zijn ook verkrijgbaar in de zilvervlies- variant. Risottorijst (riso carnaroli, riso arborio) is een middelkorrelige rijst, afkomstig uit Italië. Rijstbouw is op de Po-vlakte rond 1400 geïntroduceerd, naar verluidt door de Moren. Paellarijst (arroz bomba, arroz senia/arroz bahia) lijkt op risottorijst en wordt voornamelijk in het oosten van Spanje verbouwd. In Japan zijn veel rijstsoorten te koop. Sushirijst is rondkorrelig en bevat veel zetmeel waardoor hij na het koken ook kleverig is en makkelijk te rollen. Uruchi-mai is de gewone Japanse rijst en zit in veel warme gerechten. Als je het vezelrijke vlies van zilver vliesrijst verwijdert en de korrel polijst, krijg je witte rijst. De kort- korrelige kan veel zetmeel bevatten. Toverrijst is voor gekookt, daarom noemen J we het snelkookrijst. In de meeste witte rijst zitten nauwelijks vezels. Wil je witte rijst die meer voedings waarde heeft, dan kun y je parboiled rijst nemen, die is ongepeld voorge- stoomd. Daardoor blijven meer vitamines en minera len intact. Gele rijst is witte rijst met toevoeging van meestal kurkuma-extract. De meeste witte rijstsoorten vallen onder de snelle koolhydraten. Volgens Frieda van der Jagt van het Diabetesfonds kun je dan ook beter zilvervliesrijst eten dan witte rijst. ,,Die is gunstiger voor de bloedsuikerspiegel." De kortkorrelige paprijst is in 1870 op de Nederlandse markt geïntroduceerd door Cornelis Martinus van Sillevoldt, die zijn bedrijf later Silvo zou noe men (en bekendheid kreeg door de kruiden). Je eet de pap met boter en suiker of stroop. Zilvervliesrijst is misschien de gezondste keuze, maar wordt doorgaans niet als het lekkerst beschouwd. De meeste witte rijst soorten met een laag amylose- gehalte (een type zetmeel) vallen onder de snelle koolhydraten. Daardoor krijgt het lichaam een enorme portie glucose te verwer ken. Langdurige blootstelling aan hogere bloedglucosewaarden vergroot het risico op diabetes type II. Voedseldeskundige Hanny Boers de Bruijn is gepromoveerd op de vertraagde verteerbaarheid van zetmeel in voedingsmiddelen, waaronder rijst. Je kunt namelijk Toverrijst, of elke andere bewerkte soort, een gezonde impuls geven. „Door die rijst korter te koken, in de koelkast af te koelen en later weer op te warmen, krijgen de koolhydraten een complexe struc tuur. Het lichaam heeft dan meer tijd nodig om ze te verteren'', zegt ze. En een bordje opgebakken rijst is nog lekker ook. FOTO SHUTTERSTOCK

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 75