rijst uit 113 landen
27
5. Zilvervlies- of bruine rijst
6. Geurend: jasmijnrijst,
pandanrijst, basmati
7. Risotto- en paellarijst
8. Japanse rijst
9. Witte rijst
Wat is het best
voor de gezondheid?
GO ZATERDAG 3 AUGUSTUS 2019
Rijst is een graan, afkomstig uit het
grassengeslacht Oryza. Het groeit in
water. Na het oogsten haal je de
korrels uit de plant. Dan zit er nog
het oneetbare kaf omheen, dat
verwijder je, je zeeft de rijst -
er kunnen nog steentjes in zit
ten - en voila, daar ligt een
portie zilvervliesrijst. De kook
tijd is gemiddeld 15 tot 25
minuten.
Jasmijnrijst (Thai Hom Mali Rice,
parfumrijst of pandanrijst) is lang
korrelig, droogkokend en heeft
een bloemige geur. Wordt
beschouwd als een delicatesse.
Afkomstig uit het noorden van
Thailand. Basmati is zeer lang-
korrelig en heeft een fijne geur.
Oorspronkelijk afkomstig uit
India en Pakistan. De geur is
vergelijkbaar met jasmijn- of
pandanrijst. Deze soorten zijn
ook verkrijgbaar in de zilvervlies-
variant.
Risottorijst (riso carnaroli, riso arborio) is
een middelkorrelige rijst, afkomstig uit
Italië. Rijstbouw is op de Po-vlakte rond
1400 geïntroduceerd, naar verluidt door
de Moren. Paellarijst (arroz bomba, arroz
senia/arroz bahia) lijkt op risottorijst en
wordt voornamelijk in het oosten van
Spanje verbouwd.
In Japan zijn veel rijstsoorten te
koop. Sushirijst is rondkorrelig en
bevat veel zetmeel waardoor hij
na het koken ook kleverig is en
makkelijk te rollen. Uruchi-mai is
de gewone Japanse rijst en zit in
veel warme gerechten.
Als je het vezelrijke vlies van zilver
vliesrijst verwijdert en de korrel
polijst, krijg je witte rijst. De kort-
korrelige kan veel zetmeel
bevatten. Toverrijst is voor
gekookt, daarom noemen J
we het snelkookrijst. In
de meeste witte rijst
zitten nauwelijks
vezels. Wil je witte rijst
die meer voedings
waarde heeft, dan kun y
je parboiled rijst nemen,
die is ongepeld voorge-
stoomd. Daardoor blijven
meer vitamines en minera
len intact. Gele rijst is witte rijst
met toevoeging van meestal
kurkuma-extract. De meeste witte
rijstsoorten vallen onder de snelle
koolhydraten. Volgens Frieda van
der Jagt van het Diabetesfonds kun
je dan ook beter zilvervliesrijst eten
dan witte rijst. ,,Die is gunstiger voor
de bloedsuikerspiegel."
De kortkorrelige paprijst is in
1870 op de Nederlandse markt
geïntroduceerd door Cornelis
Martinus van Sillevoldt, die
zijn bedrijf later Silvo zou noe
men (en bekendheid kreeg
door de kruiden). Je eet de
pap met boter en suiker of
stroop.
Zilvervliesrijst is misschien de
gezondste keuze, maar wordt
doorgaans niet als het lekkerst
beschouwd. De meeste witte rijst
soorten met een laag amylose-
gehalte (een type zetmeel) vallen
onder de snelle koolhydraten.
Daardoor krijgt het lichaam een
enorme portie glucose te verwer
ken. Langdurige blootstelling aan
hogere bloedglucosewaarden
vergroot het risico op diabetes
type II. Voedseldeskundige Hanny
Boers de Bruijn is gepromoveerd
op de vertraagde verteerbaarheid
van zetmeel in voedingsmiddelen,
waaronder rijst. Je kunt namelijk
Toverrijst, of elke andere bewerkte
soort, een gezonde impuls geven.
„Door die rijst korter te koken, in
de koelkast af te koelen en later
weer op te warmen, krijgen de
koolhydraten een complexe struc
tuur. Het lichaam heeft dan meer
tijd nodig om ze te verteren'', zegt
ze. En een bordje opgebakken rijst
is nog lekker ook.
FOTO SHUTTERSTOCK