Ontspannen ouders, ondanks de bende Y Kiezen uit 86.000 soorten David Arjan De meeste kinderen worden gelukkig geboren. Het is zaak dat niet te verpesten Zestig jaar geleden was het een noviteit op de Nederlandse eettafels. Nu is een bordje rijst niet meer weg te denken. Van snelkook tot zilvervlies, van pandan tot basmati: wat is wat? 26 David en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven. Sinds ik een paar weken geleden ver telde dat David en ik een boek schrijven voor ouders en op voeders, stroomt mijn mailbox over. Of ik misschien een tip heb. Of tien. Dus zit er niets anders op dan open kaart te spelen: ik ben niet bepaald een geweldige opvoeder. Het is verleidelijk om daar roman tisch en idealistisch over te doen in het boek dat we maken, maar als ik echt eerlijk ben, dan zijn de meeste van mijn principes over de opvoe ding van kinderen inmiddels stukgeslagen tegen de muren van de werkelijkheid. Mijn kinderen eten weleens voor de tv. Ze trekken elkaar geregeld de haren uit het hoofd. Ze zeuren om de iPad en die krijgen ze soms ook. Ik koop ze om met een toetje zodat ze toch broccoli eten. Ik schreeuw soms tegen ze of sla met mijn hand op tafel. Ik laat ze met verschillende schoe nen aan naar school gaan. Ik heb niet op alles een antwoord en ik weet het meestal niet. Vaak heb ik achteraf spijt van mijn aanpak. Mijn lief en ik kijken elkaar bij dit soort voorvallen aan en we denken: hoe lossen we dit nu weer op? We maken er kortom een potje van. Gelukkig geeft dat niet. Het is niet de taak van ou ders perfecte ouders te zijn, net zo min als het de taak is van kinderen perfecte kinde ren te zijn. Fouten maken is onvermijdelijk. Misschien is het zelfs de bedoeling, zodat je kind iemand heeft om zich tegen af te zetten en een eigen identiteit te ontwikkelen. Het leven is uiteindelijk niet bedoeld om zonder kleer scheuren door te komen. Ondanks de bende ben ik er dus best ontspannen over: opvoeden leer je pas terwijl je het doet en dan is het ook nog eens met elk kind anders. Maar waarom dan toch dat boek? Ik geloof dat er in ieder mens een licht zit. Een kracht, een grote liefde, misschien wel een innerlijke glimlach. Om het goede te doen, de wereld mooier te maken, te zorgen voor de mensen om hen heen. Die glimlach is het grootst bij kinderen. Omdat kinderen de wereld bestormen vanuit ver trouwen en nieuwsgierigheid, vallend en opstaand, elke dag lerend, lachend en huilend, volledig open, helemaal zich zelf- altijd vooruit. En die glimlach dooft uit. Op het onbeschreven blad van elk kind komen de woorden te staan van volwassenen: pas op. Doe dat nou niet. Doe maar nor maal. Stel je niet aan. Het kind leert: ik kan me maar beter aanpassen, zodat ik niet word afgewezen. Jaren later denkt het inmiddels volwassen kind: wie ben ik zelf ook alweer? Ik ontmoet elke dag mensen die als klein kind niet zijn gezien voor wie ze werkelijk zijn. Die verdrietig waren en dat niet mochten zijn. Die bang waren en nergens heen konden gaan. Of die zó wer den opgehemeld dat ze elk risico gingen vermijden, om vooral niemand teleur te stel len. Terwijl: de meeste kinde ren worden gelukkig geboren. Het is onze opdracht dat niet in de eerste paar jaar te ver pesten door ze in die nauwe vormpjes van onszelf te duwen. De rest komt vanzelf. -Arjan Vergeer ederland was midden jaren 50 toe aan iets nieuws op tafel. In opdracht van fabrikant Lassie brachten twee ingenieurs een bij zonder product op de markt: Toverrijst. Ze had den er drie jaar aan ge werkt. Door fabrieksmatig voorstomen had die rijst na het koken een droge korrel. Dat was een presta tie, want rijst bereiden was tot die tijd geen eenvou dige bezigheid. Lette je niet op, dan was het resul taat of te papperig of on gaar. De gemiddelde kook tijd bedroeg 25 minuten, maar dat gaf geen garantie voor een goed resultaat. Toverrijst kon zonder was sen in de pan, kookte je slechts 8 minuten en liet je 15 minuten staan, met de deksel op de pan. Een uit komst voor huisvrouwen die een verrassend gerecht wilden bereiden. Rijst werd populair, mede door de opmars van de Indonesische keuken. Volgens Paul Stam, mar ketingmanager van Lassie, eten wij inmiddels gemid deld 3,5 kilo rijst per per soon per jaar. De grootste rijstproducent is China, Thailand is de grootste exporteur. Ook uit India, Pakistan, Bangladesh, Myanmar, Vietnam, Indo nesië, Japan, de Filipijnen, Afrika, Amerika, Italië, Frankrijk en Spanje komen diverse rijstsoorten. In de databank van het interna tionale instituut voor rijst- onderzoek in de Filipijnen zitten 86 duizend soorten uit 113 landen. We onder scheiden kortkorrelig, middenkorrelig en lang- korrelig. Wat werken we nu ei genlijk naar binnen? 1. Rode rijstsoorten 2. Wilde rijst 3. Zwarte rijst of verboden rijst 4. Kleefrijst ZATERDAG 3 AUGUSTUS 2019 GO \d Reageren? zo@persgroep.nl MARIE LOUISE SCHIPPER Deze rijst, er zijn vele variëteiten bekend, heeft een roodbruin vliesje om de korrel en komt van origine uit Centraal-Azië. Sinds 1980 wordt een rode lang- korrelige ook in de Franse streek de Camargue geteeld. Dit is eigenlijk geen rijst, maar een grassoort uit Noord-Amerika. Heeft superfoodstatus, dus er hangt een prijskaartje aan (350 gram kost ongeveer 8 euro). Hoed u voor namaak: veel fabrikanten mengen deze 'rijst' met gewone. Dit is een langkorrelige rijst waarvan sommige soorten kleverig zijn. Van wege het vezelgehalte is deze rijst populair onder gezondheidsfreaks. Zijn bijnaam is 'verboden rijst'. In het oude China was deze rijst zo zeld zaam dat alleen de keizer en som mige hooggeplaatsten ervan aten. Kleefrijst, sticky rice, glutinous rice of ketan is een langkorrelige variant die je met de handen kunt eten. Deze rijst bevat veel zetmeel.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 74